Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

To άγχος του ταξιδιάρη Αρναούτογλου για το «Travel Show» στον ΑΝΤ1!

«Travel Show»! Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου επιστρέφει με νέα εκπομπή...

«Σφήνα» ΑΝΤ1 για Νίκο Μουτσινά

Σε σύγχυση βρίσκεται ο Νίκος Μουτσινάς σχετικά με το...

Ξανά ισόβια στη Βουλγάρα που είχε σκοτώσει τον καπετάνιο σύζυγό της

Μεγάλη ανατροπή φέρνει στην υπόθεση της 59χρονης Βουλγάρας, η...

Η νέα δισκογραφική δουλειά της Evgenia

Την καλύτερη περίοδο της ζωής της διανύει η Evgenia,...

Ιδού ο ένοικος της Αμφίπολης!

Στον τύμβο Καστά εντοπίστηκαν ο τάφος και ο σκελετός (ύψους 1,80 μέτρων) νεκρού! Διάσπαρτα σιδερένια και χάλκινα καρφιά

Εφτασε η ώρα για τη μεγάλη αποκάλυψη της ταυτότητας του ενοίκου της Αμφίπολης και του μυστικού τάφου του! Σε μια ιστορική ανακοίνωση που προκάλεσε ρίγη συγκίνησης σε ολόκληρο τον πλανήτη προχώρησε χθες από το Μουσείο της Αμφίπολης η διεπιστημονική ομάδα της αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη, γνωστοποιώντας ότι στον τύμβο Καστά, κάτω από το δάπεδο του τρίτου θαλάμου, βρέθηκαν ένας τάφος και ο σκελετός ενός νεκρού. Οπως ανακοινώθηκε, ο μεγάλος κιβωτιόσχημος τάφος, ο οποίος είναι κατασκευασμένος από πωρόλιθους, εντοπίστηκε σε βάθος 1,60 μέτρων. «Οι εξωτερικές διαστάσεις του είναι μήκους 3,23 μέτρων, πλάτους 1,56 μέτρων και σωζόμενου ύψους 1 μέτρου.

Ωστόσο βρέθηκαν κατά την ανασκαφή ορθοστάτες από την ανωδομή του τάφου, που μας επιτρέπουν να θεωρήσουμε ότι το ύψος του έφτανε τουλάχιστον στα 1,80 μ.» αναφέρεται. Εκεί ήταν τοποθετημένο ξύλινο φέρετρο, ενώ στο σημείο οι ανασκαφείς εντόπισαν διάσπαρτα σιδερένια και χάλκινα καρφιά.
Οσο για τον πολυθρύλητο «ένοικο» του μνημείου, τα οστά του βρέθηκαν τόσο έξω όσο και μέσα από τον τάφο. Κάτι που, σε συνδυασμό με την έλλειψη χρυσών νομισμάτων και αντικειμένων, γεννά ερωτήματα στους επιστήμονες, αφού θα πρέπει να απαντήσουν στο αν τελικά το χέρι των τυμβωρύχων έφτασε μέχρις εκεί.

hgjdgh

Η κυρία Περιστέρη δίχως να μπορεί να κρατήσει τον ενθουσιασμό της εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο τάφος ανήκει σε επιφανή Μακεδόνα στρατηγό, απορρίπτοντας ωστόσο -μάλλον κατηγορηματικά- τη θεωρία ότι ανήκει στον Μεγάλο Αλέξανδρο.

Ο Ηφαιστίωνας

Την αντίθετη άποψη έχει η διάσημη αρχαιολόγος Ντόροθι Κινγκ, η οποία μέσω των social media διατύπωσε την πεποίθηση ότι στο μνημείο βρίσκεται θαμμένος είτε ο σπουδαίος Ελληνας στρατηλάτης είτε ο αδελφικός φίλος του Ηφαιστίωνας.
Η άποψη ότι το ταφικό μνημείο είναι μεγάλης ιστορικής και αρχαιολογικής σημασίας ενισχύεται από το γεγονός ότι για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα μαρμάρου που έχει ποτέ… επιστρατευτεί στη Μακεδονία, ενώ το συνολικό ύψος του τύμβου είναι 33 μέτρα! «Είναι μια εξαιρετικά ακριβή κατασκευή, το κόστος της οποίας είναι προφανώς απίθανο να έχει αναληφθεί από ιδιώτη» αναφέρεται. Οπως δείχνουν τα έως τώρα στοιχεία, πρόκειται για μνημείο αφηρωισμένου νεκρού, δηλαδή θνητού με εξέχουσα προσωπικότητα, στον οποίο αποδόθηκαν λατρευτικές τιμές από την κοινωνία.
Εντυπωσιακά ήταν και τα 500 μαρμάρινα μέλη που εντοπίστηκαν στη γύρω περιοχή του τύμβου ενώ 100 μέλη του περιβόλου, όπως γείσα και ορθοστάτες, ανασύρθηκαν από τη λίμνη Κερκίνη, της οποίας η στάθμη έπεσε προ ημερών.

Τα ξένα ΜΜΕ
Η συγκλονιστική αποκάλυψη μέσα σε λίγες ώρες έγινε πρώτο θέμα στα μέσα ενημέρωσης παγκοσμίως. «Ο σκελετός θα μπορούσε να λύσει το αίνιγμα του αρχαίου ελληνικού τάφου» ανέφερε η «Washington Post», ενώ κάποια άλλα μέσα έσπευσαν να «δουν» το σενάριο στον τάφο να βρίσκεται ο Μέγας Αλέξανδρος. «Βρήκαν οι αρχαιολόγοι τα απομεινάρια του Μεγάλου Αλέξανδρου; Οστά που ανακαλύφθηκαν σε αρχαίο ελληνικό τάφο μπορεί να έχουν το κλειδί για την επίλυση του μυστηρίου αιώνων» ήταν ο σχετικός τίτλος της «Daily Mail».

Το DNA θα δείξει την ταυτότητα

Μπορεί οι χθεσινές ανακοινώσεις να ξεσήκωσαν κύματα ευφορίας σε επιστήμονες και αρχαιολάτρες, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να μιλήσει από τώρα για την ταυτότητα του νεκρού που βρέθηκε θαμμένος στο επιβλητικό ταφικό μνημείο των Σερρών. Την απάντηση στο ερώτημα θα δώσει το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό το οποίο θα αναλάβει να εξετάσει ενδελεχώς το γενετικό υλικό που βρέθηκε. Με την έρευνα αυτή οι ειδικοί ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν να εξακριβώσουν το φύλο του νεκρού, την ταυτότητα και την ηλικία του.

Οσοι πάντως περιμένουν να έχουν σύντομα απαντήσεις, θα διαψευστούν. Και αυτό αφού η ανθρωπολογική έρευνα απαιτεί ιδιαίτερα σύνθετες εργαστηριακές εξετάσεις -που θυμίζουν σενάριο της σειράς «CSΙ»- και απαιτούν αρκετό χρόνο για να ολοκληρωθούν. Σε πολλές περιπτώσεις διαρκούν ακόμη και δύο χρόνια.

Ο Ριχάρδος Γ’

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι αντίστοιχες ανθρωπολογικές εξετάσεις έχουν χρησιμοποιηθεί κατά κόρον στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Τρανό και σχετικά πρόσφατο παράδειγμα είναι η περίπτωση των οστών που βρέθηκαν σε πάρκινγκ στην πόλη Λέστερ στην κεντρική Αγγλία. Χρειάστηκε να περάσουν δύο χρόνια συστηματικών ερευνών από τη στιγμή που ανακαλύφθηκε ο σκελετός για να ταυτοποιηθεί. Τελικά τα οστά ανήκαν στον βασιλιά της Αγγλίας Ριχάρδο Γ’, ο οποίος πέθανε από τραύματα που υπέστη κατά τη διάρκεια μάχης.

Η Περιστέρη στην Αθήνα 29 Νοεμβρίου

dfgdfg

Αν και η πρώτη φάση της αρχαιολογικής έρευνας έχει ολοκληρωθεί, οι ανακοινώσεις δεν προβλέπεται να σταματήσουν. Στις 29 Νοεμβρίου η υπεύθυνη της ανασκαφής και «ψυχή» του εγχειρήματος Κατερίνα Περιστέρη θα αφήσει για λίγο το αρχαιολογικό πεδίο στην Αμφίπολη Σερρών και θα «κατηφορίσει» στην Αθήνα για να παρουσιάσει ενδελεχώς τα πορίσματα των εργασιών. Η διακεκριμένη επιστήμονας θα μιλήσει αναλυτικά για τα αποτελέσματα της ανασκαφικής περιόδου στον λόφο Καστά σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού. Στις 22 Νοεμβρίου ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κων. Τασούλας θα βρεθεί στο Μουσείο της Αμφίπολης για να μιλήσει για τα ευρήματα και να εξηγήσει ποια θα είναι η επόμενη φάση των εργασιών.

Ασύλητος μακεδονικός τάφος στη Βεργίνα


sfdgfg

H ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ γη κρύβει και άλλες εκπλήξεις. Ενας ακόμη τάφος και μάλιστα ασύλητος, όπως υποστηρίζει η ανασκαφέας του Αγγελική Κοτταρίδη, ανακαλύφθηκε στο νεκροταφείο των Αιγών. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης, η κυρία Κοτταρίδη ανάρτησε δύο φωτογραφίες στη σελίδα της στο facebook από ένα μεταλλικό αγγείο που βρέθηκε στον τάφο εξηγώντας: «Στο νεκροταφείο των τύμβων των Αιγών βρέθηκε ένας αρκετά μεγάλος κτιστός τάφος (κιβωτιόσχημος, όχι ναόσχημος, δηλαδή “μακεδονικός”) που μάλιστα είναι ασύλητος, μια ευχάριστη εξαίρεση, αφού η νεκρόπολη των Αιγών λεηλατήθηκε άγρια από τους Γαλάτες μισθοφόρους του Πύρρου το 276 π.Χ και σπάνια έχουμε την ευκαιρία να βρίσκουμε αδιατάρακτες ταφές. Ο νεκρός είναι ένας άνδρας που πέθανε στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου (336-323 π.Χ.).

sftgwedr

Υπάρχει ένα ενδιαφέρον σύνολο ταφικών δώρων που, αν όλα πάνε καλά, θα παρουσιαστούν στην πρώτη μεγάλη έκθεση για τα εγκαίνια του νέου μουσείου των Αιγών. Για να πάρετε μια μικρή εντύπωση της εικόνας που αντικρίσαμε σήμερα, μια φωτογραφία με τον κάδο (σκεύος συμποσίου στο οποίο ανακάτευαν τον οίνο με νερό) στη θέση που βρέθηκε, πεσμένος στο δάπεδο του τάφου. Τα διάφορα “σκουπίδια” που φαίνονται γύρω του είναι υπολείμματα από οργανικά υλικά, ξύλα κ.λπ. που σχετίζονται με το ανάκλιντρο του νεκρού… Και μια λεπτομέρεια από τη διακόσμηση του αγγείου για να χαρείτε το εξαιρετικό επίπεδο της μακεδονικής μεταλλουργίας».

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Θύμα και… η αδελφή της Μηλιού – Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού από τον σύντροφό της

Την ώρα που το πανελλήνιο προσπαθεί να συνέλθει από...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...