Ιδού ο ένοικος της Αμφίπολης!

Στον τύμβο Καστά εντοπίστηκαν ο τάφος και ο σκελετός (ύψους 1,80 μέτρων) νεκρού! Διάσπαρτα σιδερένια και χάλκινα καρφιά

Εφτασε η ώρα για τη μεγάλη αποκάλυψη της ταυτότητας του ενοίκου της Αμφίπολης και του μυστικού τάφου του! Σε μια ιστορική ανακοίνωση που προκάλεσε ρίγη συγκίνησης σε ολόκληρο τον πλανήτη προχώρησε χθες από το Μουσείο της Αμφίπολης η διεπιστημονική ομάδα της αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη, γνωστοποιώντας ότι στον τύμβο Καστά, κάτω από το δάπεδο του τρίτου θαλάμου, βρέθηκαν ένας τάφος και ο σκελετός ενός νεκρού. Οπως ανακοινώθηκε, ο μεγάλος κιβωτιόσχημος τάφος, ο οποίος είναι κατασκευασμένος από πωρόλιθους, εντοπίστηκε σε βάθος 1,60 μέτρων. «Οι εξωτερικές διαστάσεις του είναι μήκους 3,23 μέτρων, πλάτους 1,56 μέτρων και σωζόμενου ύψους 1 μέτρου.

Ωστόσο βρέθηκαν κατά την ανασκαφή ορθοστάτες από την ανωδομή του τάφου, που μας επιτρέπουν να θεωρήσουμε ότι το ύψος του έφτανε τουλάχιστον στα 1,80 μ.» αναφέρεται. Εκεί ήταν τοποθετημένο ξύλινο φέρετρο, ενώ στο σημείο οι ανασκαφείς εντόπισαν διάσπαρτα σιδερένια και χάλκινα καρφιά.
Οσο για τον πολυθρύλητο «ένοικο» του μνημείου, τα οστά του βρέθηκαν τόσο έξω όσο και μέσα από τον τάφο. Κάτι που, σε συνδυασμό με την έλλειψη χρυσών νομισμάτων και αντικειμένων, γεννά ερωτήματα στους επιστήμονες, αφού θα πρέπει να απαντήσουν στο αν τελικά το χέρι των τυμβωρύχων έφτασε μέχρις εκεί.

Η κυρία Περιστέρη δίχως να μπορεί να κρατήσει τον ενθουσιασμό της εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο τάφος ανήκει σε επιφανή Μακεδόνα στρατηγό, απορρίπτοντας ωστόσο -μάλλον κατηγορηματικά- τη θεωρία ότι ανήκει στον Μεγάλο Αλέξανδρο.

Ο Ηφαιστίωνας

Την αντίθετη άποψη έχει η διάσημη αρχαιολόγος Ντόροθι Κινγκ, η οποία μέσω των social media διατύπωσε την πεποίθηση ότι στο μνημείο βρίσκεται θαμμένος είτε ο σπουδαίος Ελληνας στρατηλάτης είτε ο αδελφικός φίλος του Ηφαιστίωνας.
Η άποψη ότι το ταφικό μνημείο είναι μεγάλης ιστορικής και αρχαιολογικής σημασίας ενισχύεται από το γεγονός ότι για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα μαρμάρου που έχει ποτέ… επιστρατευτεί στη Μακεδονία, ενώ το συνολικό ύψος του τύμβου είναι 33 μέτρα! «Είναι μια εξαιρετικά ακριβή κατασκευή, το κόστος της οποίας είναι προφανώς απίθανο να έχει αναληφθεί από ιδιώτη» αναφέρεται. Οπως δείχνουν τα έως τώρα στοιχεία, πρόκειται για μνημείο αφηρωισμένου νεκρού, δηλαδή θνητού με εξέχουσα προσωπικότητα, στον οποίο αποδόθηκαν λατρευτικές τιμές από την κοινωνία.
Εντυπωσιακά ήταν και τα 500 μαρμάρινα μέλη που εντοπίστηκαν στη γύρω περιοχή του τύμβου ενώ 100 μέλη του περιβόλου, όπως γείσα και ορθοστάτες, ανασύρθηκαν από τη λίμνη Κερκίνη, της οποίας η στάθμη έπεσε προ ημερών.

Τα ξένα ΜΜΕ
Η συγκλονιστική αποκάλυψη μέσα σε λίγες ώρες έγινε πρώτο θέμα στα μέσα ενημέρωσης παγκοσμίως. «Ο σκελετός θα μπορούσε να λύσει το αίνιγμα του αρχαίου ελληνικού τάφου» ανέφερε η «Washington Post», ενώ κάποια άλλα μέσα έσπευσαν να «δουν» το σενάριο στον τάφο να βρίσκεται ο Μέγας Αλέξανδρος. «Βρήκαν οι αρχαιολόγοι τα απομεινάρια του Μεγάλου Αλέξανδρου; Οστά που ανακαλύφθηκαν σε αρχαίο ελληνικό τάφο μπορεί να έχουν το κλειδί για την επίλυση του μυστηρίου αιώνων» ήταν ο σχετικός τίτλος της «Daily Mail».

Το DNA θα δείξει την ταυτότητα

Μπορεί οι χθεσινές ανακοινώσεις να ξεσήκωσαν κύματα ευφορίας σε επιστήμονες και αρχαιολάτρες, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να μιλήσει από τώρα για την ταυτότητα του νεκρού που βρέθηκε θαμμένος στο επιβλητικό ταφικό μνημείο των Σερρών. Την απάντηση στο ερώτημα θα δώσει το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό το οποίο θα αναλάβει να εξετάσει ενδελεχώς το γενετικό υλικό που βρέθηκε. Με την έρευνα αυτή οι ειδικοί ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν να εξακριβώσουν το φύλο του νεκρού, την ταυτότητα και την ηλικία του.

Οσοι πάντως περιμένουν να έχουν σύντομα απαντήσεις, θα διαψευστούν. Και αυτό αφού η ανθρωπολογική έρευνα απαιτεί ιδιαίτερα σύνθετες εργαστηριακές εξετάσεις -που θυμίζουν σενάριο της σειράς «CSΙ»- και απαιτούν αρκετό χρόνο για να ολοκληρωθούν. Σε πολλές περιπτώσεις διαρκούν ακόμη και δύο χρόνια.

Ο Ριχάρδος Γ’

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι αντίστοιχες ανθρωπολογικές εξετάσεις έχουν χρησιμοποιηθεί κατά κόρον στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Τρανό και σχετικά πρόσφατο παράδειγμα είναι η περίπτωση των οστών που βρέθηκαν σε πάρκινγκ στην πόλη Λέστερ στην κεντρική Αγγλία. Χρειάστηκε να περάσουν δύο χρόνια συστηματικών ερευνών από τη στιγμή που ανακαλύφθηκε ο σκελετός για να ταυτοποιηθεί. Τελικά τα οστά ανήκαν στον βασιλιά της Αγγλίας Ριχάρδο Γ’, ο οποίος πέθανε από τραύματα που υπέστη κατά τη διάρκεια μάχης.

Η Περιστέρη στην Αθήνα 29 Νοεμβρίου

Αν και η πρώτη φάση της αρχαιολογικής έρευνας έχει ολοκληρωθεί, οι ανακοινώσεις δεν προβλέπεται να σταματήσουν. Στις 29 Νοεμβρίου η υπεύθυνη της ανασκαφής και «ψυχή» του εγχειρήματος Κατερίνα Περιστέρη θα αφήσει για λίγο το αρχαιολογικό πεδίο στην Αμφίπολη Σερρών και θα «κατηφορίσει» στην Αθήνα για να παρουσιάσει ενδελεχώς τα πορίσματα των εργασιών. Η διακεκριμένη επιστήμονας θα μιλήσει αναλυτικά για τα αποτελέσματα της ανασκαφικής περιόδου στον λόφο Καστά σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού. Στις 22 Νοεμβρίου ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κων. Τασούλας θα βρεθεί στο Μουσείο της Αμφίπολης για να μιλήσει για τα ευρήματα και να εξηγήσει ποια θα είναι η επόμενη φάση των εργασιών.

Ασύλητος μακεδονικός τάφος στη Βεργίνα


H ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ γη κρύβει και άλλες εκπλήξεις. Ενας ακόμη τάφος και μάλιστα ασύλητος, όπως υποστηρίζει η ανασκαφέας του Αγγελική Κοτταρίδη, ανακαλύφθηκε στο νεκροταφείο των Αιγών. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης, η κυρία Κοτταρίδη ανάρτησε δύο φωτογραφίες στη σελίδα της στο facebook από ένα μεταλλικό αγγείο που βρέθηκε στον τάφο εξηγώντας: «Στο νεκροταφείο των τύμβων των Αιγών βρέθηκε ένας αρκετά μεγάλος κτιστός τάφος (κιβωτιόσχημος, όχι ναόσχημος, δηλαδή “μακεδονικός”) που μάλιστα είναι ασύλητος, μια ευχάριστη εξαίρεση, αφού η νεκρόπολη των Αιγών λεηλατήθηκε άγρια από τους Γαλάτες μισθοφόρους του Πύρρου το 276 π.Χ και σπάνια έχουμε την ευκαιρία να βρίσκουμε αδιατάρακτες ταφές. Ο νεκρός είναι ένας άνδρας που πέθανε στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου (336-323 π.Χ.).

Υπάρχει ένα ενδιαφέρον σύνολο ταφικών δώρων που, αν όλα πάνε καλά, θα παρουσιαστούν στην πρώτη μεγάλη έκθεση για τα εγκαίνια του νέου μουσείου των Αιγών. Για να πάρετε μια μικρή εντύπωση της εικόνας που αντικρίσαμε σήμερα, μια φωτογραφία με τον κάδο (σκεύος συμποσίου στο οποίο ανακάτευαν τον οίνο με νερό) στη θέση που βρέθηκε, πεσμένος στο δάπεδο του τάφου. Τα διάφορα “σκουπίδια” που φαίνονται γύρω του είναι υπολείμματα από οργανικά υλικά, ξύλα κ.λπ. που σχετίζονται με το ανάκλιντρο του νεκρού… Και μια λεπτομέρεια από τη διακόσμηση του αγγείου για να χαρείτε το εξαιρετικό επίπεδο της μακεδονικής μεταλλουργίας».

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

«Παράσημο» τιμιότητας σε στρατιωτικό! Βρήκε 1.000 ευρώ και τα παρέδωσε

Υπόδειγμα τιμιότητας έγινε ένας στρατιωτικός στα Τρίκαλα, καθώς δεν σκέφτηκε ούτε...

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος στον Άρειο Πάγο με αμαξίδιο και μάσκα

Με αναπηρικό καροτσάκι επισκέφθηκε χθες το μεσημέρι τον Αρειο Πάγο ο...

Ο ΟΠΑΠ στην κορυφή των Sports Marketing Awards

Δυναμική ήταν και εφέτος η παρουσία του ΟΠΑΠ στα Sports Marketing Awards....

Οι οίκοι ανοχής «βαράνε μύγες» λόγω κορονοϊού! Σε απόγνωση κορίτσια και ιδιοκτήτες

Η πανδημία του κορονοϊού έχει βάλει lockdown και στο... πληρωμένο σεξ,...

Η «μαύρη χήρα» του facebook θέλει να σπάσει τα ισόβια!

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες από τη στυγερή δολοφονία του 30χρονου ενεχυροδανειστή Γιώργου Κοτσιλίδη,...

19χρονη πήγαινε σε ραντεβού για δουλειά στα Jumbo και εξαφανίστηκε

Πάνω από το τηλέφωνο μετρούν κάθε λεπτό που περνά χωρίς νέα...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γιώργος Μαλεκάκης για τη φωτογράφηση στο GNTM: «Δεν μπορούσα να έχω την επικοινωνία που ήθελα με την παραγωγή» (video)

Ο Γιώργος Μαλεκάκης, ο φωτογράφος που ήταν υπεύθυνος για τη χτεσινή δοκιμασία φωτογράφισης των μοντέλων σε γνωστό πάρκο αναψυχής, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του από...

GNTM: «Στο makeover έδειξα έναν άλλον εαυτό, βρισκόμουν σε σοκ» (video)

Καλεσμένη το πρωί της Τετάρτης στην εκπομπή «η Φωλιά των Κου Κου» βρέθηκε η Ειρήνη Μητράκου η οποία αποχώρησε στο επεισόδιο της Τρίτης από...

Μέγκι Ντρίο: «Δεν μοιάζω καθόλου με τη Ρασελ γιατί εκείνη προσβάλει» (video)

Τηλεφωνική επικοινωνία στην εκπομπή της Ηλιάνας Παπαγεωργίου «Pop Up» είχε η Μέγκι Ντρίο, η οποία αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Ανδρέα που έγιναν στο χθεσινό...

Espresso Girl: ΙΩΑΝΝΑ ΝΕΡΟΥΤΣΟΥ

Πεισματάρα! Ασχολήθηκε με τον χώρο της μόδας, την κέρδισε η ιατρική αισθητική και υποστηρίζει ότι σημασία δεν έχει ο προορισμός, αλλά το ταξίδι Η Ιωάννα είναι...

Θεία δίκη 19 χρόνια μετά για τον «σατανικό εραστή του Βόλου»!

Της Ιωάννας Τσέφλιου Στην άσφαλτο γράφτηκε ο επίλογος της στυγερής δολοφονίας του επιχειρηματία Αχιλλέα Τέντα που καθήλωσε το πανελλήνιο το 2001, αφού ο δολοφόνος του,...

Η Κατερίνα Στικούδη ερωτοτροπεί με τον φακό μοιράζοντας εγκεφαλικά στους θαυμαστές της

Τώρα όμως η τραγουδίστρια, που παρουσιάζει καθημερινά το «My Style Rocks», δεν χρειάστηκε να ασχοληθεί μπροστά στον καθρέφτη με τη μόδα, ούτε να μας...

«Παράσημο» τιμιότητας σε στρατιωτικό! Βρήκε 1.000 ευρώ και τα παρέδωσε

Υπόδειγμα τιμιότητας έγινε ένας στρατιωτικός στα Τρίκαλα, καθώς δεν σκέφτηκε ούτε στιγμή να κρατήσει το πορτοφόλι που βρήκε πεσμένο στον δρόμο και περιείχε το...

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος στον Άρειο Πάγο με αμαξίδιο και μάσκα

Με αναπηρικό καροτσάκι επισκέφθηκε χθες το μεσημέρι τον Αρειο Πάγο ο άλλοτε πανίσχυρος υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και διεκδικητής της αρχηγίας του κόμματος...

Η Δωροθέα Μερκούρη θα υποδυθεί την ηρωίδα του 1821 Μαντώ Μαυρογένους

Καλλιτεχνική (αλλά και εθνική!) έκπληξη από τη Δωροθέα Μερκούρη. Θα υποδυθεί στο θέατρο τη Μαντώ Μαυρογένους! Σχεδόν μισό αιώνα μετά την προβολή της κινηματογραφικής ταινίας...

«Άγριες μέλισσες»: Ο τσιφλικάς του κάμπου παθαίνει έμφραγμα και τον σώζει ξανά η Ασημίνα

Oι «Άγριες μέλισσες» μπήκαν στη μηχανή του χρόνου, μεταφέροντας τους τηλεθεατές στο... 1965 και ο ΑΝΤ1 μπήκε στο κλίμα της εποχής ανεβάζοντας στον λογαριασμό...