Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στη φυλακή σάτυρος που θώπευσε 22χρονη κοπέλα στη Θεσσαλονίκη

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε ένας 48χρονος άνδρας...

Η Μαρίνα Ασλάνογλου μιλά για τον ρόλο της στις «Ψυχοκόρες» του ANT1!

Τη στιγμή που η ταλαντούχα ηθοποιός Μαρίνα Ασλάνογλου περιοδεύει...

Φίλος «οχιά» και δολοφόνος του άτυχου καρκινοπαθούς Γερμανού στην Κρήτη

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε χθες, μετά την...

Τρεις για ένα τηλεπαιχνίδι

Χαμός για ένα τηλεπαιχνίδι! Συνεχίζονται τα δοκιμαστικά στο Mega...

$8.600.000 για τον «Lord of the rings»

Στα χέρια του Λόρενς Γκραφ το «Graff ruby» του Μαυρομάτη

Ελληνικό… άρωμα είχε η προχθεσινή δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στη Γενεύη, αφού κορυφαίο αντικείμενο της βραδιάς αναδείχτηκε το σπάνιο ρουμπίνι -γνωστό και με το όνομα Graff ruby- που ανήκε στον Ελληνα χρηματιστή Δημήτρη Μαυρομάτη. Μάλιστα δόθηκε ποσό-ρεκόρ για τέτοιου είδους ρουμπίνι (8.600.000 δολάρια) από έναν εύπορο συλλέκτη, ο οποίος όχι μόνο δεν κράτησε την ανωνυμία του, αλλά βγήκε να… βροντοφωνάξει την αγορά του εντυπωσιακού κοσμήματος. Πρόκειται για τον Βρετανό κοσμηματοπώλη, έμπορο διαμαντιών και κατασκευαστή του εν λόγω κοσμήματος, τον 76χρονο Λόρενς Γκραφ (ο γιος του είχε παντρευτεί την κοσμική Ελληνίδα Ζέτα Βομβογιάννη), ο οποίος πήρε πάλι στα χέρια του το ρουμπίνι.

«Ηταν το πιο φυσιολογικό πράγμα να γίνει» σχολίασε ο κ. Γκραφ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας. «Είμαστε πολύ περήφανοι που το έχουμε στα χέρια μας για δεύτερη φορά» κατέληξε ο ίδιος.

Ο κ. Γκραφ, που είναι ιδιοκτήτης ορυχείων διαμαντιών στη Νότια Αφρική, θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές έργων τέχνης. Μάλιστα ο Εγγλέζος έμπορος είναι σταθερός προμηθευτής διαμαντιών σε πολλούς Αραβες σουλτάνους και εμίρηδες, ενώ το προσωνύμιό του είναι «Ο βασιλιάς των μπιχλιμπιδιών» – κατά το «Αρχοντας των Δαχτυλιδιών».
423q5324qt 2Από τις συλλογές του Δημήτρη Μαυρομάτη (συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο γνωστούς και μανιώδεις αγοραστές έργων τέχνης) προέρχεται και το δαχτυλίδι με το σπάνιο μπλε ζαφείρι από το Κασμίρ το οποίο πουλήθηκε αντί 6.000.000 δολαρίων, με τον αγοραστή να φημολογείται πως είναι Ασιάτης.

Οπως έγινε γνωστό από τους διοργανωτές, και τα 16 κοσμήματα του Ελληνα συλλέκτη και της αδερφής του, Λιάνας Μαυρομάτη, που βγήκαν στο σφυρί βρήκαν νέο ιδιοκτήτη. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο χρηματιστής έφυγε από την αίθουσα δημοπρασιών κατά 27.861.000 δολάρια πλουσιότερος.

Το ενδιαφέρον συγκέντρωσε στην προχθεσινή δημοπρασία, όπως αναμενόταν, και ένα περιδέραιο με ιστορική προέλευση. Ηταν το κόσμημα που συνήθιζε να φοράει η πρώτη σύζυγος του Ναπολέοντα, Ιωσηφίνα, το οποίο πουλήθηκε αντί του ποσού των 3.426.000 δολαρίων. Πρόκειται για ένα διαμαντένιο κολιέ το οποίο έχει επάνω του 111 μαργαριτάρια!

Το προφίλ

Παθιασμένος με την τέχνη και με τη συλλογή μοναδικών αριστουργημάτων, ο Δημήτρης Μαυρομάτης είχε συμπεριληφθεί το 2012 στο top 10 των σημαντικότερων φιλότεχνων του πλανήτη, στην ετήσια λίστα της έγκριτης αμερικανικής έκδοσης του περιοδικού «ARTnews». Ο διάσημος χρηματιστής μάλιστα ήταν εκείνος που το 2011 πλειοδότησε για την αγορά ενός θρυλικού έργου του Πικάσο, του πίνακα με τίτλο «Seated Woman, Blue Robe», δίνοντας το ποσό των 22.300.000 ευρώ. Πέρυσι μάλιστα ο κ. Μαυρομάτης «ξαναχτύπησε» στο χρηματιστήριο της τέχνης αγοράζοντας ένα ακόμη έργο του Πικάσο, αντί του ποσού των 5.500.000 ευρώ!

Γνωστός στους κύκλους των φιλότεχνων για το μοναδικό και οξυδερκές γούστο του, ο Δημήτρης Μαυρομάτης, εκτός από τα εντυπωσιακά κοσμήματα και τους πολύτιμους λίθους, διαθέτει στα… σεντούκια του τη μεγαλύτερη συλλογή με αντίκες του 18ου αιώνα.

Μάλιστα το 2008 ο κ. Μαυρομάτης πούλησε -πάλι μέσω του οίκου Sotheby’s- έπιπλα και πορσελάνες από την εξαώροφη οικία που διατηρούσε στο Λονδίνο. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονταν ένα μαύρο και χρυσό πορσελάνινο βάζο από την εποχή του Λουδοβίκου του 15ου. Οπως έχει δηλώσει και ο ίδιος, το ενδιαφέρον του για τις διακοσμητικές τέχνες «γεννήθηκε» το 1982, χάρη στις επισκέψεις του στις αίθουσες του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης. Το 2006 η γαλλική κυβέρνηση τον έχρισε Ιππότη του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων. Στις πλούσιες συλλογές του διαθέτει ακόμη εξαίσια κομμάτια από πορσελάνη, έργα τέχνης του Καναλέτο και του Μπρέγκελ, καθώς και πολλά έργα αφρικανικής και κινεζικής τέχνης. Εξάλλου δεν κρύβει την αδυναμία του και για τον Ανρί Ματίς.
423q5324qt 3

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Θύμα και… η αδελφή της Μηλιού – Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού από τον σύντροφό της

Την ώρα που το πανελλήνιο προσπαθεί να συνέλθει από...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Στο… μικροσκόπιο 20 Ελληνες Influencers που ελέγχονται για παραπλανητικές πρακτικές

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν 20 Ελληνες influencers...