Επαναστατική θεραπεία για την τύφλωση!

Επιστήμονες δίνουν ελπίδες με τεχνητό αμφιβληστροειδή

Ενα μεγάλο βήμα για την αποκατάσταση των προβλημάτων όρασης που προκαλούνται από την εκφύλιση του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού έκαναν επιστήμονες στο Ισραήλ και στη Βρετανία, οι οποίοι κατάφεραν να αναπτύξουν τεχνητό αμφιβληστροειδή που φαίνεται ότι θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και σε περιπτώσεις απώλειας της όρασης.
Η καινοτομία πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Τελ Αβίβ, σε συνεργασία με ερευνητές από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και το Πανεπιστήμιο Νιούκαστλ. Οι ειδικοί θέλησαν να φτιάξουν ένα μικροσκοπικό εμφύτευμα που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και να αντικαθιστά τον αμφιβληστροειδή χωρίς τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα εμφυτεύματα που υπάρχουν σήμερα.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τις δυνατότητες που τους δίνει η νανοτεχνολογία και κατάφεραν να φτιάξουν μια πολύ λεπτή, ασύρματη, ευλύγιστη και ευαίσθητη στο φως ταινία, η οποία μπορεί να αντικαταστήσει τον αμφιβληστροειδή. Οταν τη δοκίμασαν στον αμφιβληστροειδή κοτόπουλου, ο οποίος δεν αντιδρά στο φως, διαπίστωσαν ότι ο τεχνητός χιτώνας απορροφούσε το φως κι έτσι προκαλούσε δραστηριότητα στους νευρώνες.
Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, το νέο εμφύτευμα είναι πιο αποτελεσματικό από εκείνα που υπάρχουν σήμερα, καθώς είναι πιο ευέλικτο και έχει μεγαλύτερη αντοχή. Οπως εξηγεί στην επιστημονική ανακοίνωση η επικεφαλής των ερευνητών Yael Hanein, θα βοηθήσει τα άτομα που πάσχουν από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η οποία συνήθως προσβάλλει άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών προκαλώντας μεγάλο περιορισμό της όρασης ή και απώλειά της.

Μάλιστα η αποτελεσματικότητα του νέου εμφυτεύματος φαίνεται ότι θα είναι μεγαλύτερη, καθώς δεν υπάρχουν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα ήδη υπάρχοντα, όπως η μικρή ανάλυση και τα δύσκαμπτα καλώδια. Τα εμφυτεύματα αυτά έχουν αναπτυχθεί για την αντιμετώπιση των διαταραχών της όρασης και στέλνουν αισθητήρια σήματα στον εγκέφαλο προκειμένου να γίνεται αντιληπτό το φως ή και τα γύρω αντικείμενα.
Η επιστημονική έκθεση έχει δημοσιευτεί στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας «Nano Letters».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ