Η σχεδιάστρια των γαλαζοαίματων του Ντουμπάι Δέσποινα Τούντα ήρθε στην Ελλάδα για τους σκοπούς του συλλόγου της κυρίας Μαριάννας Βαρδινογιάννη
Για ένα μοναδικό fashion show, αφιερωμένο στους σκοπούς του συλλόγου «Οραμα Ελπίδας» της Μαριάννας Βαρδινογιάννη, βρίσκεται στην Ελλάδα η σχεδιάστρια των γαλαζοαίματων του Ντουμπάι Δέσποινα Τούντα.
Εκτός από τη συμπαράστασή της στα παιδιά που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα και στις οικογένειές τους, η ευαισθητοποιημένη Ελληνίδα υλοποιεί και ένα μεγάλο της όνειρο, αφού θα παρουσιάσει τις δημιουργίες της μέσα από μια επίδειξη μόδας που πρώτη φορά θα ενώσει τις δύο -τόσο διαφορετικές στιλιστικά- χώρες! Υστερα από μελέτη σε θέματα πολιτισμού, κουλτούρας και μόδας, η Δέσποινα Τούντα βρήκε ένα στοιχείο που συνδέει τους δύο λαούς και θα αποκαλύψει μια συλλογή με haute couture δημιουργίες, οι οποίες ταιριάζουν τόσο στη θάλασσα και στον ήλιο της Ελλάδας όσο και στο χλιδάτο σκηνικό της Ανατολής.
«Η συλλογή μου είναι εμπνευσμένη καθαρά από τη χώρα όπου γεννήθηκα, την Ελλάδα, αλλά και τη χώρα όπου μεγάλωσα, το Ντουμπάι. Υστερα από μελέτη και σκέψη βρήκα τελικά το στοιχείο που ενώνει τις δύο τόσο διαφορετικές από πλευράς μόδας χώρες κι αυτό είναι η γνωστή μας φούντα! Το κομπολόι καταλήγει σε μια περίτεχνη και χειροποίητη φούντα, όπως και το μισμπάχα (misbaha), το αντίστοιχο κόσμημα της Ανατολής με φούντα, φτιαγμένη είτε με τον κλασικό τρόπο από κλωστές είτε από μια σειρά από λεπτές αλυσίδες» εξηγεί η Δέσποινα Τούντα που αύριο το απόγευμα στον Ιππικό Ομιλο Αμαρουσίου θα παρουσιάσει μια σειρά glam and chic δημιουργίες (by Despoina Tounta) για το καλοκαίρι του 2015.
«Φυσικά και με ενδιαφέρει να καταξιωθώ και στην Ελλάδα. Μπορεί να προέρχομαι από μια άλλη χώρα, με άλλες σχεδιαστικές συνήθειες, όμως σκοπεύω να λανσάρω κι εδώ το δικό μου στιλ. Στο Ντουμπάι οι γυναίκες ντύνονται εντελώς διαφορετικά από τις Ελληνίδες κι αυτό είναι μια πρόκληση για εμένα. Το καλό είναι ότι όλες αγαπούν τα στιλάτα και κομψά ρούχα. Αυτό αρκεί!» προσθέτει η ίδια.
Η έμπνευση
«Προσπάθησα να συνδυάσω Ντουμπάι και Ελλάδα, και η συλλογή μου φέρει τον τίτλο “Dubai meets Greece”. Τα υφάσματα που έχω χρησιμοποιήσει χαϊδεύουν και αγκαλιάζουν τόσο ωραία το κορμί, με αποτέλεσμα να μπορούν να φορεθούν από πολλούς σωματότυπους. Οπως το δαντελένιο καφτάνι που φορά η Ναργκίς!» αναφέρει η σχεδιάστρια, παρουσιάζοντας αποκλειστικά στην «Espresso» δύο δημιουργίες της.
«Το ένα είναι ρούχο φτιαγμένο από φίνα γαλλική δαντέλα, συνδυασμένη από μέσα με ψιλό ύφασμα σε ροζ απαλή απόχρωση, ίσα-ίσα για την αντίθεση, και στη μέση μια ζώνη μόνο με φούντες που φτιάχτηκαν στο χέρι. Για τη συλλογή πρέπει να έφτιαξα 800 φούντες και το ευχαριστήθηκα!» περιγράφει η Δέσποινα Τούντα που την πρωτογνωρίσαμε στις 10 Αυγούστου του 2013, μέσα από το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» με τίτλο «Η Ελληνίδα που ντύνει πριγκίπισσες».
Μοναδικά είναι και τα φορέματα, τα οποία η σχεδιάστρια εμπνεύστηκε από τις Καρυάτιδες, όπως το κόκκινο που φοράει η Ευαγγελία Κουταλίδου, μοντέλο του «Next top model». «Θεωρώ πως έβγαλα όλη την Ελλάδα που έκρυβα μέσα μου, την Ελλάδα που αγάπησα μέσα από τα μάτια του πατέρα μου και της μητέρας μου, την εποχή που ζούσαμε μακριά από την πατρίδα μας» επισημαίνει η Δέσποινα Τούντα που επιμελήθηκε το look των μοντέλων μαζί με τον γνωστό hairstylist Τηλέμαχο Κωστόπουλο και τη make up artist Μόρφη Μενεμενόγλου.
Το δραματικό περιστατικό στην οικογένειά της
Εκτός από την παρουσίαση της προσωπικής συλλογής της σχεδιάστριας, που έχει συνεργαστεί με κορυφαίους οίκους του Ντουμπάι και ρούχα της να έχουν φορέσει διάσημες σταρ, όπως οι Sabrina, Shreya Ghosal, Minissha Lamba και Alexa Vega, ενώ έχει δειγματίσει μέχρι και στη βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας, η αυριανή επίδειξη μόδας έχει και φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Μάλιστα ένα δραματικό σκηνικό που έζησε στο οικογενειακό της περιβάλλον πριν από λίγους μήνες έγινε η αφορμή ώστε να απευθυνθεί στον σύλλογο «Οραμα Ελπίδας» και να προσφέρει μέρος των εσόδων που θα συγκεντρωθούν.
«Θεωρώ πως πάντα ήμουν ευαισθητοποιημένη. Απλώς μετά τον θάνατο ενός πολύ δικού μου ανθρώπου έχω αλλάξει θεωρία και στάση. Θέλησα να σταθώ κοντά στον σύλλογο “Οραμα Ελπίδας”, γιατί είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δημιουργήθηκε το 2012. Αποτελεί ακόμη έναν κρίκο στην αλυσίδα προσφοράς ιατρικής, ψυχικής και κοινωνικής φροντίδας του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ προς τα παιδιά που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα και τις οικογένειές τους. Στόχος του συλλόγου είναι η λειτουργία Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, η οποία θα καλύψει τις ανάγκες ασθενών -παιδιών και ενηλίκων- που χρειάζονται μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς» λέει η σχεδιάστρια Δέσποινα Τούντα.
Θάνο Μακρογαμβράκη
Φωτό: Βαγγέλης Μασιάς
