Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Το 2050 ο μισός πλανήτης θα φορά γυαλιά μυωπίας

Με γοργό ρυθμό εξαπλώνεται πανδημία που ωστόσο περνάει απαρατήρητη...

Baby bloom για τον κανακάρη της Μαρίας Καρλάκη

Διπλό όνομα και νησιωτικό location στο baby bloom του...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Η Τραϊάνα Ανανία για την υγεία του Δημήτρη Κόκοτα

Tην ώρα που η αγωνία για την υγεία του...

«Χτίζεται» νέο Δημόσιο

Επίσπευση των αλλαγών ζήτησε χθες ο πρωθυπουργός με το βλέμμα στην 13η Μαΐου.

Ο χρόνος λειτουργεί πιεστικά για την κυβέρνηση, κάτι που επισημάνθηκε από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, το οποίο, εξαιτίας του αριθμού των υπουργών που συμμετείχαν, θύμιζε μίνι Υπουργικό Συμβούλιο. Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό με κύριο θέμα τις αλλαγές στις δομές πέντε υπουργείων, αλλά και τις πρόσφατες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι της τρόικας για τις ευρύτερες αλλαγές στο Δημόσιο. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα οι υπουργοί Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Εθνικής Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος και Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης.

Μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο για το νέο Δημόσιο, είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης έπειτα από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου.  Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός δήλωσε ότι κύριο θέμα της σύσκεψης ήταν η προώθηση του κυβερνητικού έργου και, όπως τόνισε, ολοκληρώθηκε πλέον η πρώτη φάση αναδιοργάνωσης του Δημοσίου και πλέον δρομολογείται η δεύτερη φάση -η πιο σημαντική, όπως τη χαρακτήρισε-, η οποία θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουλίου. Οσον αφορά την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Μανιτάκης είπε ότι σχηματίστηκε μηχανισμός με επιτροπές και στελέχη, και γνωστοποίησε ότι από τους 10.000 επιτυχόντες σε διαγωνισμούς στο ΑΣΕΠ που περιμένουν να προσληφθούν θα προέλθει ο κύριος όγκος των υπάλληλων που θα αντικαταστήσουν τους 15.000 που θα οδηγηθούν σε αναγκαστική αποχώρηση μέχρι το 2014. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013 θα πρέπει να έχουν γίνει 4.000 αποχωρήσεις, αρκετές από τις οποίες θα πρέπει να γίνουν μέχρι τον Ιούνιο. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο γεγονός ότι για καθεμία αποχώρηση θα γίνεται και μία πρόσληψη νέων εργαζομένων, μέσω του ΑΣΕΠ.

Η κυβέρνηση  πιέζεται χρονικά και αγωνιά για τη 13η Μαΐου, ημέρα συνεδρίασης του Eurogroup. Το Μαξίμου θέλει να ελπίζει ότι τότε θα πετύχει την εκταμίευση του ποσού των 12 δισ. ευρώ που αποτελούν τις δόσεις περασμένων μηνών, αλλά και αυτές που αφορούν τον επόμενο μήνα, χωρίς να μεσολαβήσει άλλη αξιολόγηση από την τρόικα.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα καταθέσει αύριο το πολυνομοσχέδιο-σκούπα που περιλαμβάνει όλα εκείνα τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα και θα το ψηφίσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το αργότερο μέχρι την Κυριακή των Βαΐων, με δεδομένο ότι την επόμενη εβδομάδα η Βουλή θα είναι κλειστή, λόγω των εορτών του Πάσχα.

Αργά το απόγευμα κι ενώ στο υπουργείο Οικονομικών ήταν σε εξέλιξη σύσκεψη (για το πολυνομοσχέδιο) υπό τον Γιάννη Στουρνάρα, υπήρξε τηλεφωνική παρέμβαση από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βενιζέλος μίλησε στον υπουργό Οικονομικών και κατέθεσε την κύρια αντιπρόταση του Κινήματος, να περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο διάταξη για άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ενώ ζήτησε να αρχίσει να συζητείται από τώρα η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης.

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...