Ενταση στο υπ. Πολιτισμού από την έλλειψη αποκαλύψεων στη συνέντευξη Τύπου, που άφησε ανοιχτά πολλά ερωτήματα για την Αμφίπολη
Χωρίς σημαντικές αποκαλύψεις πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο το ανασκαφικό… οδοιπορικό για την πορεία των ανασκαφών στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη! Η πολυαναμενόμενη συνέντευξη Τύπου είχε απ’ όλα: εντάσεις, παράπονα και μικρές εκπλήξεις για κάποια από τα ευρήματα, την ύπαρξη των οποίων αγνοούσε το κοινό. Το μόνο που έλειπε ήταν οι μεγάλες συγκινήσεις και οι σημαντικές αποκαλύψεις! Μόλις έκλεισαν τα μικρόφωνα από την πολυδιαφημισμένη παρουσίαση των ανασκαφικών εργασιών, ξεκίνησαν οι αντιδράσεις για τις ανακοινώσεις που έγιναν ή… δεν έγιναν. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, η γεμάτη εντάσεις και γκρίνιες συνέντευξη άφησε ανοιχτά πολλά ερωτήματα για το ταφικό μνημείο που έχει προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον.
Στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού επικράτησε ένταση, τουλάχιστον δύο φορές. Η πρώτη ήταν όταν οι δημοσιογράφοι επέμειναν να δοθούν στη δημοσιότητα φωτογραφίες του σκελετού και η δεύτερη όταν η επικεφαλής της ανασκαφής Κατερίνα Περιστέρη έκανε λόγο για εθελοντές που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον τύμβο Καστά!
Περί εθελοντών
Η… διόρθωση ήρθε διά στόματος της γενικής γραμματέως του υπουργείου Λίνας Μενδώνη, η οποία τόνισε πως η κυρία Περιστέρη μίλησε για εθελοντές λόγω κόπωσης! «Στην Αμφίπολη εργάζονται υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού, στους οποίους έχουν γίνει νόμιμες αναθέσεις και μόνο ένας εθελοντής, στενός συνεργάτης της κυρίας Περιστέρη» έσπευσε να προσθέσει προκειμένου να εκτονώσει την έκπληξη του κοινού.
Οσον αφορά την ταυτότητα του «ενοίκου» της Αμφίπολης, ενώ αρχικά η ανασκαφέας είπε ότι θα μπορούσε να ήταν κάποιος στρατηγός και απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι ο Μέγας Αλέξανδρος, προς το τέλος της συνέντευξης το… πήρε πίσω, πρόσθεσε ωστόσο ότι την ταυτότητα του νεκρού θα δείξουν πλέον τα ανθρωπολογικά δεδομένα. «Ο σκελετός βρέθηκε διαταραγμένος από τυμβωρύχους, όπως άλλωστε και ο τάφος. Με τα χώματά του τον μεταφέραμε για να μη γίνει καμιά ζημιά» πρόσθεσε η κυρία Περιστέρη που κατόπιν πιέσεων αναγκάστηκε να παρουσιάσει εικόνα των οστών. Από τις πιο σημαντικές ανακοινώσεις που έγιναν, ήταν για τη μαρμάρινη δοκό του επιστηλίου που βρέθηκε στην επίχωση. Οπως διευκρινίστηκε, το πρόσωπο της δεξιάς Καρυάτιδας δεν διασώζεται, επειδή το δοκάρι έπεσε πάνω στη γυναικεία μορφή αφαιρώντας τα χαρακτηριστικά της.
Ακόμη, ανακοινώθηκε πως στο κυρίως ταφικό μνημείο της Αμφίπολης βρέθηκαν νομίσματα με την απεικόνιση του Αλέξανδρου Γ’, τα οποία χρονολογούνται στον 2ο αι. π.Χ, καθώς επίσης και μελαμβαφής κεραμική του 4ου π.Χ αι.
Λεηλασία πριν τα ρωμαϊκά χρόνια
Αναφερόμενη στις καταστροφές και τις συλήσεις που έχει υποστεί το λατρευτικό μνημείο, η κυρία Περιστέρη σημείωσε ότι ο χώρος λεηλατήθηκε προτού γίνει η επίχωσή του, η οποία πραγματοποιήθηκε συγχρόνως με τους τοίχους σφράγισης και αυτό προσδιορίζεται χρονικά στους ρωμαϊκούς χρόνους. Στην εισήγησή του ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής έκανε λόγο για ίχνη οδεύσεων και θεμελιώσεων ξύλινων γερανών που συμμετείχαν στις εργασίες, καθώς η ανασκαφή αποκάλυψε τα αντίβαρα ρωμαϊκού γερανού και ένα από τα πέδιλά του που εδραζόταν στο έδαφος. Στην ανασκαφή ανακαλύφθηκαν επίσης διάσπαρτα τεκτονικά σύμβολα.
Μαρία Μεϊμάρη
