31χρονη Τουρκάλα έχασε τη δουλειά της επειδή είχε δουλέψει ως μοντέλο
Συνήθως η ομορφιά «ανοίγει πόρτες» στον επαγγελματικό τομέα. Στην περίπτωση 31χρονης Τουρκάλας όμως η ομορφιά αποδείχτηκε κατάρα, καθώς την έφερε αντιμέτωπη με την απόλυση.
Η Ζουχάλ Σενγκάλ από την Κωνσταντινούπολη εργαζόταν ως αεροσυνοδός στις τουρκικές αερογραμμές, μέχρι τη στιγμή που οι εργοδότες της ανακάλυψαν πως είχε εργαστεί και ως σέξι μοντέλο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε… αποβίβαση. Οι φωτογραφίες που «έκαψαν» την αεροσυνοδό είχαν δημοσιευτεί σε ιταλικό περιοδικό και απαθανάτιζαν τη Σενγκάλ σε σέξι πόζες με άκρως αποκαλυπτικό κορσέ, ενώ στο βίντεο από το backstage της φωτογράφισης η 31χρονη αεροσυνοδός φαίνεται να περπατά γύρω από μια πισίνα με μικροσκοπικό μπικίνι που αφήνει σε κοινή θέα τα τατουάζ που έχει στο κορμί της. Οπως εξήγησε σε ανακοίνωσή της η τουρκική αεροπορική εταιρία, το modeling δεν περιλαμβάνεται «στα «συγκεκριμένα στάνταρντ και στις ποιότητες» που επιθυμεί να έχει το προσωπικό της.
Παλαιότερα η Turkish Airlines είχε προειδοποιήσει το προσωπικό της ότι θα διενεργούσε έρευνες στα social media για τυχόν ανάρμοστες φωτογραφίες, ενώ πέρυσι δέχτηκε έντονη κριτική, επειδή είχε επιχειρήσει να απαγορεύσει στις αεροσυνοδούς να φοράνε κόκκινο ή ροζ κραγιόν. Επιπλέον είχε απαγορεύσει τα τατουάζ και τις περούκες. «Το απλό μακιγιάζ σε παστέλ αποχρώσεις είναι προτιμητέο για το προσωπικό που εργάζεται στον τομέα εξυπηρέτησης επιβατών» ανέφερε χαρακτηριστικά τότε σε ανακοίνωσή της. Η διοίκηση ωστόσο αναγκάστηκε να αποσύρει την απαγόρευση μετά τη διαρροή της ανακοίνωσης στα social media και τις κριτικές που ακολούθησαν περί «ισλαμοποίησης» της εταιρίας.
«Η νέα οδηγία αντανακλά την επιθυμία της διοίκησης της Turkish Airlines να διαμορφώσει την εταιρία ώστε να ταιριάζει με την πολιτική και ιδεολογική της στάση. Δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς ότι η Τουρκία έχει γίνει ένα πιο συντηρητικό και θρησκευόμενο κράτος» είχε δηλώσει τότε ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων Ατιλάι Αϊσίν.
Πετρίνα Καλαμβοκίδη
