Το σενάριο που παίζει για Κυριακή βράδυ και η ανακοίνωση Σαμαρά για μετά τις γιορτές
Πιο κοντά έρχεται -όπως όλα δείχνουν- η προεδρική εκλογή. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σημερινή συνάντησή τους ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος είναι αποφασισμένοι να κλείσουν τις εκκρεμότητες και να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα. Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί έντονα το σενάριο να ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό την Κυριακή το βράδυ στην ψήφιση του προϋπολογισμού η επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Η ημερομηνία που αναμένεται να ανακοινώσει ο κ. Σαμαράς προσδιορίζεται μετά τα Φώτα, δηλαδή μετά τις 6 Ιανουαρίου. Αν μάλιστα σκεφτεί κανείς ότι για την εκλογή Προέδρου χρειάζονται τρεις ψηφοφορίες, αυτό μας οδηγεί στο τέλος Ιανουαρίου.
Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε αυτό το κλίμα συναντήθηκε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας με τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Ο κ. Μεϊμαράκης πρότεινε να υπάρξει συμφωνία σε ένα πρόσωπο, ώστε να εκλεγεί από την παρούσα Βουλή Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ακολούθως, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική, πολιτική και θεσμική συγκυρία της χώρας, να συζητηθεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επισπευσθούν οι ψηφοφορίες στη Βουλή, εφόσον υπάρξει συμφωνία σε κοινή υποψηφιότητα, ενώ δεν παρέλειψε να επιτεθεί στην τρόικα, που πολιτικά δεν εκφράζει όλη την Ευρώπη.
Μετά τη 45λεπτη συζήτηση με τον Κάρολο Παπούλια, ο πρόεδρος της Βουλής, απαντώντας σε ερώτηση αν επισπεύδεται η προεδρική εκλογή και μπορούμε να πάμε σε εκλογές μετά, απάντησε: «Είναι ένα θέμα προς συζήτηση. Αυτό το οποίο προέχει και είναι αναγκαίο είναι να συζητηθεί το όνομα και να εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή. Τα υπόλοιπα μπορούμε να τα συζητήσουμε και ξέρετε ότι είναι μια πρόταση την οποία είχα καταθέσει κι εγώ, ακριβώς για να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο και την αβεβαιότητα. Η προεδρική εκλογή, όπως γνωρίζετε, προσδιορίζεται από το Σύνταγμα. Αν υπάρξει όνομα και συμφωνία αύριο το πρωί, μπορεί να τεθεί ακόμη και αύριο. Ομως, ο πρόεδρος της Βουλής, ούτως ή άλλως, υποχρεούται να εκδώσει σχετική ημερήσια διάταξη μέχρι την τελευταία ημέρα που ορίζει το Σύνταγμα».
Τέλος, χθες το υπουργείο Οικονομικών πρώτη φορά παραδέχτηκε ότι τα χρονοδιαγράμματα δεν βγαίνουν και το Μνημόνιο θα πάρει μια μικρή παράταση (την οποία δεν προσδιόρισε) για τεχνικούς λόγους.
