Οι business Βιετναμέζων στο Μουζάκι

Η νέα συνεργασία του δήμου με τη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας για εξαγωγή αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων

Μια απρόσμενη συνεργασία φέρνει «αδελφοποίηση» με το Βιετνάμ για τον Δήμο Μουζακίου Καρδίτσας, αντιπροσωπία του οποίου με επικεφαλής τον δήμαρχο Γιώργο Κωτσό θα εκδράμει σύντομα στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας. Οι συναλλαγές μεταξύ Μουζακίου και Βιετνάμ ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2013, όταν ο δήμαρχος «είδε» στο Βιετνάμ το μέλλον για το θεσσαλικό βαμβάκι (!) και προσκάλεσε στην περιοχή τον πρέσβη Vu Binh, ώστε να έρθουν πιο κοντά οι δύο λαοί!

Και πράγματι έως τώρα Μουζάκι και Βιετνάμ συμφώνησαν να επιχειρήσουν συνεργασία σε επτά ζητήματα που αφορούν τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, το βαμβάκι, την ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές της, την συνεργασία των επιχειρήσεων κλάδου, ξύλου και επίπλου του Μουζακίου με αντίστοιχες του Βιετνάμ για εισαγωγές και εξαγωγές πρώτων υλών και τελικών προϊόντων, αλλά και τον τουρισμό, το περιβάλλον, τη διοίκηση και τη συνεργασία σε διακρατικά προγράμματα με εταίρους από το Βιετνάμ.

Μιλώντας στην «Espresso» ο δήμαρχος Μουζακίου και πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Θεσσαλίας Γιώργος Κωτσός, που άνοιξε αυτόν τον απρόσμενο δίαυλο επικοινωνίας, τόνισε ότι ήδη ξεκίνησε συνεργασία που έχει να κάνει κυρίως με το βαμβάκι και το ξύλο, ενώ γίνεται και ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης: «Οι Βιετναμέζοι κάνουν μεγάλες εισαγωγές βαμβακιού, λόγω των πολλών βιομηχανιών επεξεργασίας νήματος που έχουν. Ξεκινήσαμε μια συνεργασία και μένει τώρα να τους επισκεφτούμε εμείς και συγκεκριμένα στελέχη του δήμου, του εμπορικού συλλόγου, βιοτέχνες του ξύλου, μέλη του ΤΕΙ Ξύλου και Επίπλου και του Συνδέσμου Ελλήνων Εκκοκιστών για να μιλήσουμε για εξειδικευμένα θέματα που αφορούν την περιοχή μας».

Ο κ. Κωτσός επισήμανε πόσο σημαντικό είναι για τον δήμο να ανοίγεται δρόμος συνεργασίας με μια χώρα, της οποίας οι απαιτήσεις σε βαμβάκι είναι πολύ μεγάλες: «Συγκεκριμένα, οι εισαγωγές βαμβακιού του Βιετνάμ είναι τριπλάσιες από την ετήσια εθνική παραγωγή της Ελλάδας, οπότε ανοίγεται μια πολύ μεγάλη αγορά για το βαμβάκι μας, το κυρίαρχο προϊόν της Θεσσαλίας. Εκτός αυτού, είναι σημαντικός και ο τομέας του ξύλου, καθώς στο Μουζάκι το τελευταίο διάστημα έχουν δημιουργηθεί πολλές βιοτεχνίες που ασχολούνται με την επεξεργασία ξύλου και την παραγωγή επίπλων και κουφωμάτων. Είμαστε βέβαιοι ότι ύστερα από μια τέτοια συνεργασία μόνο θετικά αποτελέσματα μπορούν να υπάρξουν για την περιοχή μας και ταυτόχρονα ενισχύουν την εξωστρέφεια του δήμου μας».

Εύα Παπαδάτου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ