Το βιονικό εξωσκελετικό «κοστούμι»!

Βοηθά άτομα με παραπληγία να περπατούν με σταθερά βήματα

Ενα μεγάλο βήμα στην ανάπτυξη εξωσκελετικών συστημάτων έκαναν επιστήμονες στις ΗΠΑ. Ανέπτυξαν ένα βιονικό «κοστούμι», το οποίο βοηθά τα άτομα με παραπληγία να σταθούν στα πόδια τους και να βαδίσουν σταθερά.
Το νέο εξωσκελετικό σύστημα τοποθετείται με ειδικούς ιμάντες από φυσικοθεραπευτή γύρω από τα πόδια, τα χέρια και τη μέση του ασθενούς, ο οποίος στηρίζεται παράλληλα σε δύο πατερίτσες, ώστε να μπορέσει να σηκωθεί από την καθιστή θέση.

Το νέο σύστημα διαθέτει αισθητήρες που αντιλαμβάνονται πότε ο ασθενής μεταθέτει το βάρος του προς τα εμπρός, κίνηση που δείχνει ότι θέλει να βαδίσει.

Χωρίς κόπωση

Με τον τρόπο αυτόν εκπαιδεύεται καλύτερα σε ό,τι αφορά τη βάδιση, γεγονός που ενισχύεται επίσης από τη δυνατότητα που δίνει το εξωσκελετικό σύστημα στον ασθενή να βάζει σταδιακά όση δύναμη θέλει ή μπορεί, βοηθώντας τον έτσι να συνεχίσει την προσπάθεια χωρίς κόπωση και να μην εγκαταλείψει την προσπάθεια.

Το νέο εξωσκελετικό σύστημα ανέπτυξε η Ekso Bionics, η οποία αρχικά σχεδίαζε παρόμοια συστήματα για την αμερικανική υπηρεσία προηγμένων αμυντικών ερευνών DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), ώστε οι στρατιώτες να μπορούν να μεταφέρουν μεγαλύτερο βάρος. Η Ekso Bionics άλλαξε κατεύθυνση σε ό,τι αφορά τον συγκεκριμένο τομέα προκειμένου να βοηθήσει και τους ασθενείς που προσπαθούν να αναρρώσουν από καταστάσεις που επηρεάζουν την κίνηση, όπως το εγκεφαλικό, τα τραύματα στη σπονδυλική στήλη, η τραυματική εγκεφαλική βλάβη κ.λπ.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο και συνιδρυτή της Ekso Bionics Νέιθαν Χάρντινγκ, «αυτό που είναι πραγματικά συναρπαστικό σε ό,τι αφορά το νέο σύστημα είναι το γεγονός ότι βοηθά τον ασθενή να κάνει τουλάχιστον 200 ή 300 βήματα από την πρώτη κιόλας φορά που θα το φορέσει».
Το επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να εξελίξουν το νέο εξωσκελετικό σύστημα, ώστε οι ασθενείς να μην εξαρτώνται συνεχώς από τον φυσικοθεραπευτή τους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ