Ποιμενικά γαβ στην πασαρέλα

Οι φυλές του Καυκάσου και της κεντρικής Ασίας πήραν μέρος στα «καλλιστεία» που έγιναν στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης

Από τον Καύκασο σε μια… θεσσαλονικιώτικη πασαρέλα! Στο Ωραιόκαστρο στήθηκαν «καλλιστεία» για τον πιο άξιο εκπρόσωπο μιας σπάνιας φυλής σκύλων, η οποία συναντάται και στη χώρα μας. Στον διαγωνισμό (τετράποδης) ομορφιάς συμμετείχαν ποιμενικοί του Καυκάσου αλλά και της κεντρικής Ασίας, που μαγνήτισαν τα βλέμματα των θεατών, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά τα σπάνια και ιδιαίτερα αφοσιωμένα στο αφεντικό τους σκυλιά.
f3 6Οι Καυκάσιοι είναι πολύ δυνατοί και εξαιρετικοί φύλακες, καθώς η φυλή εξελίχθηκε μέσα από συχνές μάχες με λύκους. Είναι πάνω του μέσου μεγέθους έως μεγάλοι σκύλοι, με… γερό σκαρί! Είναι από τη φύση τους οξυδερκείς και επιφυλακτικοί με τους ξένους, ενώ οι ιδιαιτερότητες αυτές μαζί με την αντοχή, τη δυνατότητα προσαρμογής στις πλέον διαφορετικές και ακραίες καιρικές συνθήκες και την ολιγάρκεια τους δίνουν τη δυνατότητα να μπορούν να ζουν στις εδαφοκλιματικές συνθήκες του Καυκάσου. Στα πρόσφατα καλλιστεία – έκθεση μορφολογίας που διοργάνωσε ο ελληνικός Ομιλος Φίλων Ποιμενικού Καυκάσου συμμετείχαν αρκετοί εκπρόσωποι της ράτσας απ’ όλη την Ελλάδα.

«Δεν είχαμε εκπροσώπους από το εξωτερικό για τον μοναδικό λόγο ότι στην Ελλάδα απαγορεύεται να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς σκύλοι με κομμένα αυτιά και ουρές, κάτι που συνηθίζεται σε άλλες χώρες.

Τα κριτήρια

«Υπήρχαν πολλές κατηγορίες διαγωνιζομένων. Από κουτάβια, μέχρι κατηγορία νέων και εφήβων. Ο κριτής διαπίστωνε πόσο κοντά στο πρότυπο της φυλής ήταν ο κάθε σκύλος.
f4 3Τα τετράποδα διαγωνίστηκαν σε πολλά επιμέρους στοιχεία, όπως το σχήμα του κεφαλιού, οι διαστάσεις του σώματος και η κίνηση. Σε γενικές γραμμές οι εκπρόσωποι αυτής της ράτσας φτάνουν τα 75 εκατοστά ύψος τα αρσενικά και τα 70 εκατοστά τα θηλυκά» λέει στην «Espresso» ο Δημήτρης Τερζής, ένας από τους λιγοστούς εκτροφείς καυκάσιων ποιμενικών στην Ελλάδα.
f5 2Η τιμή ενός εκπαιδευμένου κουταβιού μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 1.500 ευρώ. Παρά το αυξημένο κόστος, το εντυπωσιακό είναι ότι στη χώρα μας έχουν έρθει φιλόζωοι ακόμη και από τη Ρωσία, απ’ όπου κατάγεται η συγκεκριμένη ράτσα, αναζητώντας άξιους εκπροσώπους ποιμενικών για να τους αγοράσουν. «Πρόκειται για έναν καλό φύλακα, ο οποίος είναι άριστος και μέσα στην οικογένεια. Οι ποιμενικοί έχουν πολύ καλή νοημοσύνη και είναι έξυπνοι. Γονείς μάς ρωτούν αν μπορεί ένας καυκάσιος να συμβιώσει με τα παιδιά και η απάντηση είναι “ναι”» σημείωσε ο κ. Τερζής.

Νίκος Πιτσιακίδης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ