Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Ο Χρήστος επισκέπτεται τον Δονάτο στη φυλακή και...

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Στα χέρια πιάστηκαν ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Βασίλης Γραμμένος...

«Της Κορέας» έγινε χθες το μεσημέρι στην ελληνική Βουλή....

«Σασμός»: Χρήστος, Στέλλα εκφράζουν τα συναισθήματά τους

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Μαθιός, Βασιλική,...

Η Αννα Βίσση δεν «ψήνεται» για το «Voice»

Η Αννα Βίσση είπε «όχι» σε μια θέση στην...

Πέταξε για Καλιφόρνια ο «Φοίβος»

Η επιχείρηση μεταφοράς του 13χρονου Φοίβου για επέμβαση σε εξειδικευμένη μονάδα της Αμερικής

Μια απαιτητική επιχείρηση στήθηκε στα Τρίκαλα προκειμένου να πετάξει με ασφάλεια στην Αμερική ο Φοίβος! Η πανέμορφη αρσενική τίγρη που φιλοξενούταν στον ζωολογικό κήπο της θεσσαλικής πόλης μεταφέρθηκε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και συγκεκριμένα σε ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο, όπου βρίσκεται ήδη υπό τη φροντίδα ειδικής ομάδας κτηνιάτρων.
rt463y54u5e 6Αργά το απόγευμα της Τρίτης, τα Τρίκαλα έζησαν πρωτόγνωρες στιγμές, με τεράστιους γερανούς και ξύλινα κουτιά στα οποία αναγραφόταν το όνομα «PHEVOS», «TIGER ON THE MOVE» (δηλαδή… τίγρη σε κίνηση!) και «GREECE TO SAN DIEGO», ενώ συνεργεία του BBC βρέθηκαν στον ζωολογικό κήπο απ’ όπου πήραν τον… ασθενή-θηρίο προκειμένου να τον μεταφέρουν στις ΗΠΑ. Στον εκεί ζωολογικό κήπο βρίσκεται το μοναδικό θεραπευτικό κέντρο, ικανό να φροντίσει τη δυσπλασία του ισχίου του 13χρονου Φοίβου, ασθένεια από την οποία υποφέρει και η οποία ταλαιπωρούσε και την Αθηνά, τη σύντροφό του, η οποία πέθανε τον περασμένο Μάρτιο.
rt463y54u5e 7Τον Μάιο του 2014 ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του Animal Action Ντέιβιντ Μπερνς ξεκίνησε διαδικτυακό έρανο ζητώντας τη βοήθεια των απανταχού ζωοφίλων προκειμένου να συγκεντρωθούν 11.500 αγγλικές λίρες (14.433 ευρώ), ώστε να μεταφερθεί η τίγρη στις ΗΠΑ. Ζωόφιλοι -κυρίως από τη Βρετανία αλλά και άλλες χώρες- κατάφεραν να συγκεντρώσουν το ποσό των 7.779 λιρών Αγγλίας, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα δόθηκαν από το BBC.
rt463y54u5e 5Προχθές, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης μεταφοράς του, ομάδα ειδικών επιχείρησε να βάλει τον Φοίβο στο κλουβί μεταφοράς του, όμως στάθηκε αδύνατον. Επιλογές δεν υπήρχαν, παρά μόνο μία: να τον ναρκώσουν, όπως και έγινε. Το BBC «τράβηξε» την όλη διαδικασία, την οποία θα προβάλει σε ώρα υψηλής τηλεθέασης αύριο το πρωί (12 Δεκεμβρίου). Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως εκτός από το βρετανικό τηλεοπτικό συνεργείο, την επιχείρηση μεταφοράς του Φοίβου παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον και ένας… ατάραχος γάτος!
 rt463y54u5e 3Η ασθένεια

Μιλώντας στην «Espresso», η διευθύνουσα σύμβουλος της Animal Action Αμαλία Σωτήρχου επιβεβαίωσε ότι η τίγρη έφτασε στο Σαν Ντιέγκο: «Βρίσκεται στον μεγάλο ζωολογικό κήπο όπου υπάρχει εξειδικευμένη κτηνιατρική ομάδα που θα αναλάβει να τον φροντίσει. Ο Φοίβος τελευταία δεν είναι στα καλύτερά του, αφού πάσχει από δυσπλασία του ισχίου, μια συνηθισμένη ασθένεια που εμφανίζεται καθώς τα ζώα αυτά μεγαλώνουν. Είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση στο ζώο, το οποίο στην πορεία θα παρακολουθήσουν ειδικοί». Οπως πρόσθεσε η ίδια: «Ο ζωολογικός κήπος του Σαν Ντιέγκο είναι ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο, όπου ο Φοίβος, πέρα από την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη που θα έχει, θα μπορέσει να ζήσει καλύτερα τα χρόνια που του απομένουν και το σημαντικότερο είναι ότι θα βλέπει και άλλες τίγρεις και θα νιώθει λιγότερο μόνος».

Πήραν τα ονόματά τους από τις μασκότ του 2004
rt463y54u5e 1Ο Φοίβος και η Αθηνά γεννήθηκαν και μεγάλωσαν υπό καθεστώς αιχμαλωσίας. Φυλακίστηκαν σε κάτι μικροσκοπικά κλουβιά και βασανίστηκαν από θηριοδαμαστές με σκοπό να εκπαιδευτούν στο να διασκεδάζουν τους θεατές ενός τσίρκου, ενώ περιπλανήθηκαν σε διάφορα μέρη του κόσμου κάτω από άθλιες συνθήκες. Ολα αυτά έως τη στιγμή που κατασχέθηκαν στην Ελλάδα, το 2002, όταν το τσίρκο είχε βρεθεί στην Αττική.

Εκείνη την περίοδο όλα κινούνταν γύρω από την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, οπότε τους δόθηκαν τα ονόματα των δύο μασκότ της διοργάνωσης: Φοίβος και Αθηνά. Κατόπιν μεταφέρθηκαν στον Δημοτικό Ζωολογικό Κήπο Τρικάλων όπου έζησαν μαζί δώδεκα χρόνια σε ένα περιβάλλον όχι τόσο κατάλληλο βέβαια, αλλά σίγουρα καλύτερο από αυτό στο οποίο είχαν συνηθίσει όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Εύα Παπαδάτου 

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...