Στο… κίνημα «δεν πληρώνω» ο Στουρνάρας!

Ο «αρχιτέκτονας» του ΕΝΦΙΑ επιχειρεί την εξαίρεση της ΤτΕ από το χαράτσι των 3.000.000.€

Συνέβη και αυτό! Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος ήταν ο «αρχιτέκτονας» του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), προσπαθεί να μην πληρώσει η Τράπεζα της Ελλάδος το χαράτσι των 3.000.000 ευρώ που βεβαιώθηκε (από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιων Εσόδων) για τα 29 ακίνητα που έχει στην κατοχή της!

Με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, ο διοικητής της ΤτΕ ζητεί την εξαίρεση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας της Τραπέζης της Ελλάδος από τον φόρο-έκτρωμα, με επιχειρήματα που βασίζονται σε νόμους με τους οποίους κυρώθηκε το καταστατικό της τράπεζας το 1927! Σημειώνεται ωστόσο ότι στον νόμο 4223/2013, με τον οποίο επιβλήθηκε ο ΕΝΦΙΑ, δεν προβλέπεται καμία απαλλαγή των ακινήτων της Τραπέζης της Ελλάδος από τον φόρο αυτόν, καθώς αποτελεί ανώνυμη εταιρεία, είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο και έχει στην πλειονότητά τους ιδιώτες μετόχους.
Αξιωματούχος της Τραπέζης της Ελλάδος σχολιάζοντας αρχικά το θέμα ανέφερε: «Οι κεντρικές τράπεζες δεν πληρώνουν φόρο ακινήτων στα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητά τους. Υπάρχει σχετική νομολογία για το θέμα αυτό». Στην επιστολή του όμως ο κ. Στουρνάρας αναφέρει ότι «το ίδιο θεσμικό πλαίσιο (σ.σ.: των φοροαπαλλαγών) ισχύει και για τις κεντρικές τράπεζες των περισσότερων χωρών-μελών της Ε.Ε. (δηλαδή όχι σε όλες!).

Με νόμο του 1927

Η Κεντρική Τράπεζα (στην οποία το Δημόσιο μετέχει με ποσοστό μόλις 8%) ισχυρίζεται ότι αποτελεί φορέα του Δημοσίου που απαλλάσσεται από τον συγκεκριμένο φόρο. Ο κ. Στουρνάρας τονίζει ειδικότερα ότι η ΤτΕ, βάσει του καταστατικού της το οποίο κυρώθηκε με τους νόμους 3423/1927 και 3424/1927, απαλλάσσεται παντός φόρου ή τέλους. Σημειώνεται ότι η ΤτΕ δεν έχει πληρώσει ούτε Ειδικό Τέλος Ακινήτων, ούτε Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.
Ο διοικητής της ΤτΕ υποστηρίζει ότι οι διατάξεις αυτές έχουν χαρακτήρα νόμου αυξημένης ισχύος και υπερκαλύπτουν κάθε άλλη διάταξη με την οποία επιβάλλεται φόρος. Συμπληρώνει δε ότι η απαλλαγή της ΤτΕ από τον ΕΝΦΙΑ είναι δημοσιονομικά ουδέτερη, γιατί ούτως ή άλλως το Δημόσιο θα εισπράξει το ισόποσο του καταλογισθέντος ΕΝΦΙΑ μέσω του μερίσματος που αποδίδει σε ποσοστό 88% στο Δημόσιο (το 2013 αποδόθηκε ως μέρισμα ποσό 817.800.000 ευρώ).

Ωστόσο, επειδή με τον νόμο 4223/2013, με τον οποίο θεσπίστηκε ο ΕΝΦΙΑ, προβλέπεται ότι «κάθε άλλη διάταξη, γενική ή ειδική, που αφορά απαλλαγές από φόρους ή τέλη δεν εφαρμόζεται για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακίνητης Περιουσίας», ο υπουργός Γκίκας Χαρδούβελης για να είναι «καλυμμένος» υπέβαλε ερώτημα προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για το αν ο νόμος του ΕΝΦΙΑ αναιρεί τη σχετική πρόβλεψη (για φοροαπαλλαγή) του καταστατικού της Τραπέζης της Ελλάδος.
Πετυχημένη ανακοίνωση εξέδωσε η Δράση, στην οποία αναφέρει: «Οπως έλεγε και ο Οργουελ, όλα τα ζώα είναι ίσα, αλλά μερικά είναι πιο ίσα από τα υπόλοιπα…»

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ