«Jurassic Park» στην καρδιά της Αθήνας

Η προϊστορική έκθεση που έρχεται (από το Λονδίνο) στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»!

Το τέλος του κόσμου… έρχεται στην Αθήνα, συγκεκριμένα στην οδό Πειραιώς -απευθείας από το Λονδίνο-, και γυρνά την πρωτεύουσα στο πολύ μακρινό παρελθόν, τότε που στον πλανήτη Γη ζούσαν ομάδες τρομακτικών δεινοσαύρων, γιγαντιαία ελάφια, αλλόκοτα έντομα και «σουρεαλιστικά» πτηνά-ελέφαντες! Στο πέρασμα των ετών αναρίθμητα είδη ζώων και φυτών εξαφανίστηκαν για πάντα από προσώπου γης, ενώ μόλις ένα στα εννέα ανθρώπινα είδη, ο σύγχρονος άνθρωπος, κατάφερε να επιβιώσει. Αραγε, οι μαζικές εξαφανίσεις μορφών ζωής μάς φέρνουν πιο κοντά στο τέλος του κόσμου όπως τον γνωρίζουμε;
erq234r12343425rt1qr 3Το ερώτημα αυτό θέτει στους επισκέπτες η εντυπωσιακή έκθεση «Eξαφάνιση των ειδών. Ερχεται το τέλος του κόσμου;» που «μετακομίζει» από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» της Πειραιώς. Υστερα από τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισε στη βρετανική πρωτεύουσα, η δημοφιλής έκθεση έρχεται και στην Αθήνα από την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου, με στόχο να ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους στο μακρινό παρελθόν, όταν στον πλανήτη μας ζούσαν εξαφανισμένα σήμερα είδη. Από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα είναι, μεταξύ άλλων, ένα αντίγραφο κρανίου χασμόσαυρου, και μάλιστα σε πραγματική διάσταση (από τους τελευταίους δεινόσαυρους που έζησαν στη Γη), αλλά και το τεράστιο αβγό ενός πουλιού-ελέφαντα!
erq234r12343425rt1qr 4Η έκθεση περιλαμβάνει βίντεο, διαδραστικά παιχνίδια και περίπου 60 αληθινά εκθέματα ειδών που δεν υπάρχουν πια. Επίσης, εξετάζει μορφές ζωής που επιβίωσαν από προηγούμενες μαζικές εξαφανίσεις, μορφές που χάθηκαν και επανεμφανίστηκαν, καθώς και είδη που εξαφανίστηκαν πρόσφατα. Οι επισκέπτες θα γνωρίσουν επίσης τα περίεργα πουλιά Ντόντο, τα τεσσάρων μέτρων κέρατα μιας ιρλανδικής άλκης (ή μεγαλόκερος) και το μεγαλύτερο ελάφι στην Ιστορία, το οποίο κάποτε περιπλανιόταν στα λιβάδια από την Ιρλανδία ως τη Σιβηρία και έπαψε να υπάρχει περίπου 10.000 χρόνια πριν! Επίσης, η έκθεση περιλαμβάνει ειδικό τμήμα (σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή) όπου παρουσιάζονται είδη τα οποία εξαφανίστηκαν ή που απειλούνται με εξαφάνιση στον ελλαδικό χώρο.
erq234r12343425rt1qr 6Μάλιστα ένα από τα στοιχεία που κάνουν τη συγκεκριμένη έκθεση να ξεχωρίζει είναι ότι δεν ασχολείται μόνο με το παρελθόν, αλλά θέτει ζητήματα που αφορούν το μέλλον. Για παράδειγμα, θα καταφέρουν να επιβιώσουν είδη που σήμερα θεωρούνται υπό εξαφάνιση, όπως η τίγρη και ο ουρακοτάγκος; Τελικά, μπορούμε να τα σώσουμε ή βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την επόμενη μαζική εξαφάνιση ειδών;
erq234r12343425rt1qr 7Η έκθεση αποτελείται από πέντε βασικά τμήματα: Στο πρώτο εξετάζεται η διαδικασία και η σημασία της εξαφάνισης των ειδών στη διαμόρφωση των σύγχρονων μορφών ζωής στη Γη. Το δεύτερο τμήμα θέτει στη διάθεση των επισκεπτών στοιχεία που δείχνουν ότι στον πλανήτη έχουν σημειωθεί πέντε μαζικές εξαφανίσεις ειδών και ότι ενδεχομένως διανύουμε την έκτη! Στις επόμενες δύο ενότητες οι επισκέπτες ανακαλύπτουν πώς νέα είδη εξελίσσονται μετά την εξαφάνιση κάποιων άλλων, καθώς και τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας. Στην πέμπτη και τελευταία ενότητα οι επισκέπτες γνωρίζουν τις συνέπειες της εξαφάνισης των ειδών για τους ίδιους τους ανθρώπους. Με δεδομένο ότι μόνο ένα από τα εννέα ανθρώπινα είδη που έχουν περάσει από τον πλανήτη έχει επιβιώσει, υπάρχει περίπτωση να ακολουθήσουμε το δρόμο των Νεάντερταλ και να εξαφανιστούμε κι εμείς; Επίσης, υπάρχουν είδη που χωρίς αυτά δεν θα μπορούσαμε ούτε εμείς να ζήσουμε; Τις απαντήσεις τελικά τις δίνουν οι ίδιοι οι επισκέπτες, που γράφουν τις σκέψεις τους σε χαρτί και το τοποθετούν στο δέντρο των ευχών για τους επόμενους επισκέπτες.

*INFO: Η έκθεση ξεκινά την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», στην οδό Πειραιώς 254, Ταύρος. Εισιτήρια: 7 ευρώ ενήλικες, 4 ευρώ παιδιά (οικογενειακό 4 ατόμων 20 ευρώ)
Πληροφορίες στο τηλ. 212-2540000 και στην ιστοσελίδα www.hellenic-cosmos.gr.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ