Ο κουβαλητής και η… Παναγιωταρά

Ερευνα της ΕΛΣΤΑΤ για τη χρήση χρόνου αντρών και γυναικών στο ελληνικό νοικοκυριό

Τα στερεότυπα του «κουβαλητή» του σπιτιού και της «καλής νοικοκυράς» επιβεβαιώνει σε μεγάλο βαθμό έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιούν τον χρόνο τους τα νοικοκυριά. Οπως προέκυψε, οι γυναίκες αφιερώνουν πολλή ώρα για τη φροντίδα του σπιτιού, ενώ οι άντρες ασχολούνται κυρίως με τη δουλειά τους και βοηθούν μόνο στο μαγείρεμα!
4r234tr3qwtg 4Η «παραδοσιακή» κατανομή των υποχρεώσεων μέσα στην ελληνική οικογένεια είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο από την «Ερευνα χρήσης χρόνου» που διενήργησε πρώτη φορά η ΕΛΣΤΑΤ στα νοικοκυριά της χώρας από τον Μάρτιο του 2013 έως τον Φεβρουάριο του 2014. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που προέκυψαν, οι άντρες ηλικίας 20-74 ετών αφιερώνουν κατά μέσο όρο μόλις 1 ώρα και 31 λεπτά την ημέρα για δραστηριότητες που σχετίζονται με τη φροντίδα του νοικοκυριού, δηλαδή πολύ λιγότερο σε σχέση με τις 4 ώρες και 36 λεπτά που δαπανούν κατά μέσο όρο οι γυναίκες της ίδιας ηλικιακής ομάδας. Από τις επιμέρους δουλειές του σπιτιού οι άντρες συμμετέχουν κυρίως στην προετοιμασία του φαγητού (σε ποσοστό 38,3%) και ασχολούνται ελάχιστα με δραστηριότητες όπως το πλύσιμο, το σιδέρωμα ή η επιδιόρθωση ενδυμάτων (μόλις 2,4%).
4r234tr3qwtg 1Ενα άλλο ενδιαφέρον συμπέρασμα είναι ότι οι Ελληνες και οι Ελληνίδες κοιμούνται αρκετά, με τον μέσο ημερήσιο χρόνο ύπνου να διαμορφώνεται σε 8 ώρες και 25 λεπτά. Επίσης σημαντικό μέρος του χρόνου τους δαπανούν μπροστά στην τηλεόραση (συμπεριλαμβανομένου του DVD), την οποία παρακολουθούν 2 ώρες και 33 λεπτά την ημέρα. Αντίθετα, άντρες και γυναίκες δεν τα πάνε καλά με το διάβασμα, αφιερώνοντας κατά μέσο όρο μόλις 7 λεπτά την ημέρα για ανάγνωση εφημερίδων και περιοδικών και 8 λεπτά για βιβλία.
4r234tr3qwtg 3Σε ό,τι αφορά τον χρόνο χρήσης τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας (ίντερνετ, κινητό κ.ά.), ανέρχεται σε 43 λεπτά για τους άντρες και σε 25 λεπτά για τις γυναίκες, ενώ αυξημένος (1 ώρα και 36 λεπτά) εμφανίζεται στις μικρότερες ηλικίες, δηλαδή σε άτομα ηλικίας 20 έως 24 ετών.
4r234tr3qwtg 5
«Σπιτόγατοι»

Τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας στο σπίτι. Συμπεριλαμβανομένου του χρόνου για ύπνο, το σύνολο του πληθυσμού περνά κατά μέσο όρο τις 18 ώρες και 17 λεπτά την ημέρα στο σπίτι ή στο εξοχικό (19 ώρες και 24 λεπτά για τις γυναίκες και 17 ώρες και 1 λεπτό για τους άντρες). Ο χρόνος αυτός αυξάνεται όσο αυξάνεται η ηλικία φτάνοντας τις 20 ώρες και 31 λεπτά για τα άτομα άνω των 65 ετών.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ