«Μαίρη Παναγιωταρά» σε μορφή ενός ρομπότ

Ο οικιακός βοηθός που εντοπίζει, πλένει και διπλώνει (!) όλα τα βρώμικα ρούχα

Ο απόλυτος οικιακός βοηθός ακούει στο όνομα PR2 και είναι δημιούργημα ερευνητών του πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ. Ο λόγος για ένα ημι-ανθρωποειδές ρομπότ που έχει την ικανότητα να εντοπίζει, να πλένει και να διπλώνει τα βρόμικα ρούχα, αναγνωρίζοντας μάλιστα τα διαφορετικά είδη ρουχισμού για να τα χειρίζεται με τον ενδεδειγμένο τρόπο.

Ο Σιντάρτ Σριβαστάβα και οι συνεργάτες του κατασκεύασαν ένα ρομπότ σε σχεδόν ανθρώπινες διαστάσεις, με δύο «χέρια» σε σχήμα δαγκάνας και μια ψηφιακή οθόνη στο σημείο του κεφαλιού. Οπως μπορεί να δει κανείς από το σχετικό βίντεο που δημοσιοποίησαν, το PR2 είναι σε θέση να αναγνωρίσει τα βρόμικα ρούχα, να τα σηκώσει από το σημείο που ήταν πεταμένα και να τα τοποθετήσει σε μια λεκάνη. Στη συνέχεια πηγαίνει στο πλυντήριο – στεγνωτήριο κρατώντας τη λεκάνη, ανοίγει την πόρτα και τα τοποθετεί στον κάδο, ενώ παράλληλα προσθέτει απορρυπαντικό στην ειδική υποδοχή. Αφού κλείσει την πόρτα, επιλέγει το σχετικό πρόγραμμα πλύσης και το θέτει σε λειτουργία.

Αν και οι προγραμματιστές του δεν το έχουν εκπαιδεύσει ακόμα πώς να βγάζει τα ρούχα από το πλυντήριο – στεγνωτήριο, το ρομπότ φαίνεται εξοικειωμένο με το αμέσως επόμενο βήμα, που είναι να διπλώσει ή να κρεμάσει τα ρούχα σε κρεμάστρες.
Το πλεονέκτημα του συγκεκριμένου ρομπότ σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ρομποτικά μηχανήματα που χρησιμοποιούνται σε διάφορους τομείς της βιομηχανίας -και όχι μόνο- είναι ότι μπορεί να διαχειριστεί αντικείμενα που δεν έχουν προκαθορισμένο σχήμα, όπως είναι τα ρούχα και οι πετσέτες. Το μεγάλο μειονέκτημά του είναι η τιμή του, που ανέρχεται στα 225.000 ευρώ.

Πετρίνα Καλαμβοκίδη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ