Μεγαλείο ψυχής από τη «γενιά της κρίσης»

Οι μαθητές προσφέρουν απλόχερα τα λεφτά της πενθήμερης για παιδιά με προβλήματα και άπορες οικογένειες.

Την ώρα που οι μαθητές της Γ’ τάξης των λυκείων της χώρας φτιάχνουν κατά παράδοση βαλίτσες για την πενθήμερη εκδρομή που περίμεναν με αγωνία από την αρχή του σχολικού έτους, κάποιοι αποφασίζουν πως δεν θα φύγουν. Οχι επειδή αντιμετωπίζουν εμπόδια από την οικογένεια ή το σχολείο τους, αλλά γιατί τα χρήματα που μάζεψαν όλους αυτούς τους μήνες τα προσφέρουν με ανιδιοτέλεια και μεγαλείο ψυχής σε συμμαθητές τους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ή σε άπορες οικογένειες.

Είναι το κίνημα που ξεκίνησαν οι μαθητές του Λυκείου Δεμενίκων στην Πάτρα και που φουντώνει σιγά-σιγά για να δώσει το στίγμα της νέας γενιάς. Είναι μια απάντηση στο συχνότατο ερώτημα του πώς θα διαμορφωθεί ο χαρακτήρας της «γενιάς της κρίσης». Το τελευταίο περιστατικό απλόχερης ανθρωπιάς καταγράφεται στην Τρίπολη, όπου μαθητές από το 2ο Λύκειο, με τα χρήματα που είχαν συγκεντρώσει για την καθιερωμένη πενθήμερη εκδρομή αγόρασαν τρόφιμα για τους απόρους της πόλης τους! Τα βασικά είδη διατροφής, τα οποία συγκέντρωσαν, έχοντας την υποστήριξη του διευθυντή και των εκπαιδευτικών του λυκείου, τα πρόσφεραν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου Τρίπολης. 

Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ο 15χρονος Μανώλης Βογιατζής, μαθητής του 11ου Γυμνασίου Πάτρας, που έπασχε από σηραγγώδες αγγείωμα στελέχους του εγκεφάλου, έκανε μια δύσκολη εγχείρηση σε εξειδικευμένη μονάδα νοσηλείας στο International Neuroscience Institute στο Ανόβερο Γερμανίας. Ηταν η χειρονομία των μαθητών του Λυκείου Δεμενίκων, οι οποίοι του πρόσφεραν τα χρήματα της πενθήμερης εκδρομής τους, κίνηση που ξεκίνησε τη σωτήρια αλυσιδωτή αντίδραση προκαλώντας ακόμη και πρωθυπουργική παρέμβαση. Μαθήματα ανθρωπιάς παρέδωσαν και μαθητές από το 5ο Λύκειο Μυτιλήνης, που έδωσαν 4.500 ευρώ -χρήματα που είχαν μαζέψει για την καθιερωμένη πενθήμερη εκδρομή- στους γονείς του 17χρονου Γρηγόρη Παπαγιάννη που έμεινε παράλυτος, όταν κατά τη διάρκεια της επέμβασης μπλόκαρε ένα μηχάνημα στο χειρουργείο.8s66s97

«Αναπτύσσεται η έννοια της βοήθειας»

«Η οικονομική κρίση έχει κινητοποιήσει την ευαισθησία και την αλληλεγγύη των παιδιών. Γενικότερα, πολλές φορές μέσα σε περιόδους κρίσης και μάλιστα στη δική μας κοινωνία φαίνεται ότι κινητοποιείται ο ψυχισμός των ανθρώπων και το αίσθημα της κατανόησης της κατάστασης του διπλανού μας, κάτι για το οποίο εμείς κλείναμε τα μάτια μας όλα τα προηγούμενα χρόνια» λέει στην «Espresso» η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου προσθέτοντας: «Εχει αρχίσει λοιπόν να αναπτύσσεται μια ικανότητα στους νέους που λέγεται “ενσυναίσθηση” (καταλαβαίνω σε τι φάση είναι ο άλλος, αντιλαμβάνομαι). Μέσα στον ορυμαγδό των αρνητικών πραγμάτων αναπτύσσονται οι έννοιες της αλληλεγγύης, της βοήθειας, της ανθρωπιάς και του καθήκοντος. Για παράδειγμα, αυτό που συνέβη στον 17χρονο στη Λέσβο, στον οποίο οι συμμαθητές του έδωσαν τα χρήματα της εκδρομής, ήταν συγκινητικό. Τα παιδιά σκέφτηκαν ότι αυτό που συνέβη στο παλικάρι θα μπορούσε να συμβεί και σε εκείνους, κάτι που κινητοποίησε την ευαισθησία τους. Και νομίζω ότι ήταν μια εξαιρετική σκέψη και ιδέα που αποτελεί παράδειγμα».

ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ