Τα μοσχαράκια της Μαρίκας!

Η αγελαδίτσα που λίγο έλειψε να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο με την Τουρκία πέθανε

Στις εύφορες κοιλάδες του Εβρου, που αυτές τις μέρες είναι πλημμυρισμένες, βγαίνουν για βοσκή οι… απόγονοι της ξακουστής αγελάδας Μαρίκας, η οποία λίγο έλειψε να προκαλέσει πριν από πέντε χρόνια διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας! Μπορεί ο κύκλος ζωής της διάσημης αγελάδας να έκλεισε, αφού ο κτηνοτρόφος ιδιοκτήτης της αναγκάστηκε να τη θανατώσει, όπως όμως λέει ο ίδιος, τα μοσχαράκια της Μαρίκας έχουν πάρει το DNA της και εκείνος θα φροντίσει να μη χαθεί!

Ο ιδιοκτήτης της Μαρίκας, Βασίλης Μητακίδης ακόμη θυμάται τη μάχη που είχε δώσει για να πάρει πίσω το ζώο του από τα χέρια των Τούρκων. Για αρκετό καιρό η αγελάδα είχε καταφέρει να αναστατώσει τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες των δύο χωρών, Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ η χάρη της είχε φτάσει μέχρι τα αρμόδια υπουργεία. Εμπλοκή είχαν ακόμη οι αστυνομικές και στρατιωτικές Αρχές αλλά και το προξενείο!

Στον Εβρο είχαν γίνει κινητοποιήσεις και το σύνθημα «φέρτε πίσω τη Μαρίκα» δονούσε για καιρό την ατμόσφαιρα.

Πρωτοσέλιδο

Η επτάχρονη Μαρίκα ήταν μάλλον η πρώτη αγελάδα που έγινε πρωτοσέλιδο, αφού η περίπτωσή της απασχόλησε έντονα τον τουρκικό Τύπο. «Είχα πει ότι αυτό το ζώο δεν θα το άφηνα ποτέ και θα το κρατούσα μέχρι τέλους. Ηταν η αγαπημένη μου αγελάδα. Ετσι κι έγινε. Τελικά αναγκάστηκα να την θανατώσω μόλις πριν από λίγους μήνες, αφού πλέον το ζώο είχε συμπληρώσει τον βιολογικό του κύκλο. Εχω όμως τους απογόνους που κρατούν το DNA της. Θα φροντίσω να μην εξαφανιστεί» λέει ο κτηνοτρόφος.

hjdghjgh

Ολα άρχισαν ένα ήσυχο πρωινό του Ιουλίου του 2009. Ο κτηνοτρόφος Βασίλης Μητακίδης από τις Καστανιές είχε αφήσει την αγελάδα του να βοσκήσει, αλλά εκείνη αναζητώντας τροφή πέρασε τα σύνορα. Τούρκοι φαντάροι την εντόπισαν και την έβαλαν σε καραντίνα σε δημόσιο στάβλο, καθώς εκείνη την περίοδο η Τουρκία ελεγχόταν από την Ευρωπαϊκή Ενωση για τον αφθώδη πυρετό.
Ο κτηνοτρόφος έγινε έξω φρενών όταν ενημερώθηκε πως οι τουρκικές Αρχές αποφάσισαν τη σφαγή του ζώου. «Θέλω πίσω την αγελάδα μου. Δεν θέλω να τη σφάξουν. Δεν με ενδιαφέρουν τα χρήματα που θα μου δώσουν. Για εμένα είναι σαν να σκοτώνουν έναν άνθρωπο» δήλωνε τότε στην «Espresso» ο κτηνοτρόφος, που βρισκόταν σε απόγνωση.
«Για ποιο λόγο να θανατώσουν ένα υγιέστατο ζώο, το οποίο μάλιστα πριν από μερικές μέρες γέννησε και το μικρό της την έχει ανάγκη;» συμπλήρωνε ο κτηνοτρόφος που έδωσε αγώνα προκειμένου να την πάρει πίσω. Τελικά, αφού έμεινε σε καραντίνα 21 μέρες στην Τουρκία και άλλες τόσες στην Ελλάδα, επιστράφηκε στον ιδιοκτήτη της.

Νίκος Πιτσιακίδης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ