«Αγκυρα» στην ΑΟΖ η Τουρκία

Μόνιμη ναυτική δύναμη με φρεγάτες και αεροπορική υποστήριξη του «Barbaros»

Κλιμακώνει τις προκλήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ η τουρκική κυβέρνηση, καθώς στέλνει μόνιμη ναυτική δύναμη στην περιοχή και μάλιστα με κάλυψη από μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία θα πετούν μέσα στο FIR Λευκωσίας προκειμένου να ελέγχουν την περιοχή σαν να επρόκειτο για δική τους κυριαρχία. Και όλα αυτά για την προστασία του ερευνητικού σκάφους «Barbaros» που συνεχίζει ακάθεκτο να αλωνίζει πάνω από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου, ενώ δεν αποκλείεται να συνεχίσει τις έρευνες και από τις αρχές του νέου έτους με επέκταση ή έκδοση νέας NAVTEX.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού γενικού επιτελείου ναυτικού, «τα πολεμικά πλοία θα βρίσκονται μόνιμα στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ για να προστατεύουν το τουρκικό ερευνητικό σκάφος στις έρευνές του από κάθε πιθανή παρενόχληση, απ’ όπου και αν προέρχεται αυτή».

Με τον τρόπο αυτό η τουρκική κυβέρνηση σκληραίνει τη στάση της, καθώς αποδεικνύεται πως όχι μόνο δεν σκοπεύει να φύγει από την κυπριακή ΑΟΖ, αλλά βάζει την τουρκική φρεγάτα «Gökçeada» να βρίσκεται σε μόνιμη βάση δίπλα στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros», στο οποίο έχει δοθεί άδεια από την τουρκική κρατική εταιρία πετρελαίου, την TPAO, να διεξάγει έρευνες για ενεργειακά κοιτάσματα στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου και εντός της ΑΟΖ.

Η άδεια αυτή, όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα του τουρκικού γενικού επιτελείου, έχει δοθεί από το ψευδοκράτος, επιχειρώντας έτσι τη νομιμοποίησή του και θέτοντας προς υπεράσπιση των… δικαιωμάτων του τον τουρκικό στόλο. Εκτός από την τουρκική φρεγάτα «Gökçeada», όπως επίσης αναφέρεται, και η τουρκική φρεγάτα «Gediz» θα βρίσκεται σε μόνιμη επιφυλακή στην περιοχή, έτσι ώστε να επέμβει άμεσα σε περίπτωση που παρενοχληθεί το τουρκικό ερευνητικό σκάφος.

Ακόμη δύο πλοία, όπως συμβαίνει και σήμερα, εναλλάσσονται στον ρόλο της παρακολούθησης του γεωτρύπανου στο Οικόπεδο 9. Θα έχει δηλαδή επί μονίμου βάσεως η Τουρκία τέσσερα πλοία εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Την ίδια στιγμή, η Αγκυρα παρέχει και πολεμικά αεροσκάφη F-16, τα οποία θα υπερίπτανται κατά τακτικά χρονικά διαστήματα της «καυτής» περιοχής και θα παρακολουθούν όλες τις κινήσεις, με εντολή εμπλοκής, αν παρατηρηθούν «ύποπτες» κινήσεις προς το τουρκικό ερευνητικό σκάφος.

Ελενα Σολωμού

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ