Κίνδυνοι από τα προβιοτικά στα παιδιά!

Δεν πρέπει να λαμβάνονται χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος

Ιδιαίτερη προσοχή σε ό,τι αφορά τη χορήγηση προβιοτικών σε παιδιά θα πρέπει να δίνεται, σύμφωνα με επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι σε νέα ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι τόσο τα προβιοτικά όσο και τα υπόλοιπα συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να λαμβάνονται αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος.
Το ζήτημα προέκυψε έπειτα από τον θάνατο βρέφους που είχε γεννηθεί πρόωρα, στο οποίο είχε χορηγηθεί σκεύασμα που περιέχει μαγιά και έναν συγκεκριμένο τύπο προβιοτικών και έχει ήδη αποσυρθεί.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα για τον Ελεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών, το βρέφος στο Κονέκτικατ έχασε τη ζωή του επειδή ανέπτυξε σοβαρό γαστρεντερικό πρόβλημα, καθώς το σκεύασμα περιείχε μύκητα της μούχλας. Το σκεύασμα χορηγήθηκε στο μωρό στο πλαίσιο θεραπείας για την ενίσχυση της εντερικής χλωρίδας και του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να αποτραπεί η προσβολή από διάφορες ασθένειες. Τα προβιοτικά έχουν αυτήν την ιδιότητα, όπως επίσης και την ικανότητα (ανάλογα με τον τύπο τους) να αποκαθιστούν τα προβλήματα του εντέρου, για παράδειγμα, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και την προσβολή από βακτήρια όπως το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.

Mείωση πόνου

Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές του νοσοκομείου King’s College στο Λονδίνο, δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Alimentary Pharmacology and Therapeutics», ενώ έδειξε επίσης ότι ορισμένα προβιοτικά μειώνουν και τα επίπεδα του πόνου.
Σύμφωνα με τον δρα Kenneth Spaeth από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο North Shore στο Manhasset των ΗΠΑ, όλα τα συμπληρώματα θα πρέπει να λαμβάνονται μόνο έπειτα από ιατρική συμβουλή, ενώ θα πρέπει να γίνουν πιο αυστηροί οι έλεγχοι, καθώς πέρυσι διαπιστώθηκε ότι πολλοί είχαν αρρωστήσει εξαιτίας των χρωστικών ουσιών που υπήρχαν σε βιταμίνες!
«Το πρόβλημα είναι μεγάλο. Οσο πιο δημοφιλή γίνονται τα συμπληρώματα με το πέρασμα του χρόνου τόσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των ανθρώπων που αρρωσταίνουν» είπε ο ίδιος και τόνισε ότι γι’ αυτό φταίει η αλόγιστη και άσκοπη χορήγηση των σκευασμάτων, που καταργεί τις ευεργετικές  επιδράσεις τους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ