Οσοι νιώθουν πιο νέοι ζουν περισσότερο!

Ο σημαντικός ρόλος που παίζει η ψυχολογία στο προσδόκιμο ζωής

Οσοι αισθάνονται νέοι, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, όχι μόνο απολαμβάνουν καλύτερα τη ζωή, αλλά επιπλέον ζουν περισσότερα χρόνια. Το συμπέρασμα προέκυψε από μελέτη που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το University College του Λονδίνου, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι αυτό ισχύει για τα άτομα που αισθάνονται τουλάχιστον τρία χρόνια νεότερα.
Στη μελέτη συμμετείχαν 6.489 άνδρες και γυναίκες με μέση ηλικία τα 65,8 χρόνια, από τους οποίους οι περισσότεροι δήλωσαν ότι ένιωθαν περίπου 56,8 ετών. Επίσης, το 25,6% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι αισθανόταν λίγο λιγότερο από την ηλικία του, ενώ μόνο το 4,8% ένιωθε μεγαλύτερο από την πραγματική ηλικία του.

Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «JAMA Internal Medicine», όταν οι ερευνητές σύγκριναν τις ηλικίες που είχαν δηλώσει ότι αισθάνονταν οι εθελοντές με τα ποσοστά θανάτου, διαπίστωσαν ότι εκείνοι που ένιωθαν νεότεροι ήταν και αυτοί που ζούσαν περισσότερο.
Οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι στο προσδόκιμο ζωής παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες, όπως η υγεία και η διατροφή, ωστόσο, ακόμη και όταν έλαβαν κι αυτούς υπόψη, διαπίστωσαν ότι το ποσοστό θνησιμότητας ήταν κατά 41% μεγαλύτερο στα άτομα που αισθάνονταν γέροι.

Στην έκθεσή τους οι ερευνητές αναφέρουν ότι το φαινόμενο αυτή χρήζει μεγαλύτερης μελέτης, καθώς αποδεικνύεται ότι η ψυχολογία επηρεάζει άμεσα κάθε πλευρά της ζωής, ακόμη και τη διάρκειά της, η οποία μεγαλώνει όταν υπάρχει θέληση για ζωή.
Εξάλλου, άλλη μελέτη, που δόθηκε αυτές τις μέρες στη δημοσιότητα από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έδειξε ότι τα άτομα που έχουν μπει στην τρίτη ηλικία παρουσιάζουν κάθε χρόνο όλο και καλύτερη εικόνα της υγείας τους.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η καλύτερη διατροφή, τα εμβόλια και φάρμακα καινούργιας γενιάς, η άσκηση καθώς και η μείωση του καπνίσματος είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής και τη μείωση του χρόνου νοσηλείας, καθώς τα άτομα που σήμερα είναι περίπου 70 ετών μένουν πλέον λιγότερες μέρες στο νοσοκομείο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ