Με έξι νέες ποντιακές φορεσιές οι Εύζωνες!

Αναμένεται να εγκριθεί κονδύλι ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία ραψίματος στην Προεδρική Φρουρά

Με επιπλέον έξι ποντιακές χειροποίητες στολές θα ενισχυθεί η σπάνια συλλογή με παραδοσιακές φορεσιές που διαθέτει η Προεδρική Φρουρά. Σημειώνεται ότι σήμερα στη συλλογή υπάρχουν μόνο δύο ποντιακές ανδρικές φορεσιές, τις οποίες φορά πάντα ένα ζευγάρι Ευζώνων στις 19 Μαΐου, τιμώντας με αυτό τον τρόπο τη θλιβερή επέτειο της Γενοκτονίας του 1914. Κατά πληροφορίες, η δημιουργία των νέων χειροποίητων στολών βρίσκει σύμφωνο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ενώ μέσα στους επόμενους μήνες θα εγκριθεί και το απαιτούμενο κονδύλι ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία ραψίματος. Μετά την κατασκευή των στολών (θα γίνει από το έμπειρο προσωπικό του ραφείου της Προεδρικής Φρουράς ύστερα από εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας), οι ποντιακές φορεσιές θα χρησιμοποιούνται κανονικά σε επετείους και τελετές αλλαγής φρουράς.

Μεταξύ των στολών που χρησιμοποιούνται σήμερα από τους Εύζωνες ξεχωρίζουν ο χειμερινός ντουλαμάς, δηλαδή η στολή του Μακεδονικού Αγώνα, ο θερινός ντουλαμάς (η στολή των Βαλκανικών Πολέμων) και η κρητική φορεσιά. Η πρώτη φορά που Εύζωνες εμφανίστηκαν στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη ντυμένοι με τη συγκεκριμένη μαύρη ποντιακή φορεσιά έχοντας το εθνόσημο στο χαρακτηριστικό μαύρο κεφαλόδεσμο (πασλούκ) ήταν τον Μάιο του 2011, κάτι που προκάλεσε τη συγκίνηση του κόσμου που παρακολουθούσε με ενδιαφέρον την τελετή για τη Γενοκτονία των Ποντίων. Από τότε, σε κάθε επέτειο δύο Εύζωνες εμφανίζονται με τη φορεσιά και αποσπούν το χειροκρότημα του κόσμου.
e1243r324r2w4r 2Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αναφέρεται στις σφαγές και στους εκτοπισμούς σε βάρος των ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου, που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων την περίοδο 1914-1923.
e1243r324r2w4r 1Από το ειδεχθές έγκλημα υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους περίπου 353.000 Ελληνες. Ωστόσο οι επιζώντες κατέφυγαν στον Ανω Πόντο και στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Τα γεγονότα αυτά αναγνωρίζονται επισήμως ως Γενοκτονία από την Ελλάδα, την Αυστραλία, την Κύπρο και τη Σουηδία αλλά και από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Διεθνής Ενωση Μελετητών Γενοκτονιών.

Θάνος Μακρογαμβράλης  

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ