Απόλυτο χάος με τις μονάδες εξωσωματικής

Πάνω από 10 χρόνια ανεξέλεγκτη η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος.

Ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια και λειτουργούν ανεξέλεγκτες, μιας και δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί, οι μονάδες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στη χώρα μας βάζοντας σε κίνδυνο την ζωή χιλιάδων ζευγαριών που θέλουν να αποκτήσουν παιδί. Οι επιτήδειοι κερδοσκοπούν ασύστολα, εκμεταλλευόμενοι τον διακαή πόθο των άτεκνων ζευγαριών, αλλά και την εγκληματική αμέλεια της Πολιτείας που, σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, «δεν πραγματοποιεί αυτοψίες και δεν μπορεί να ελέγξει τις άδειες λειτουργίας».

Μετά την αποκάλυψη από το ΣΔΟΕ και την ΕΛ.ΑΣ. ότι δύο γυναικολόγοι, ιδιοκτήτες κέντρου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στη Θεσσαλονίκη, αναζητούσαν κοπέλες που είχαν ανάγκη από χρήματα και μόλις τις εντόπιζαν τους έδιναν περίπου 1.000 ευρώ για να τις υποβάλουν σε ορμονοθεραπεία, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε ανακοίνωσή του επιρρίπτει ευθύνες στο αρμόδιο υπουργείο Υγείας, επισημαίνοντας: «Το υπουργείο έχει αφήσει ανεξέλεγκτη την κατάσταση με τις μονάδες που πραγματοποιούν τεχνητή γονιμοποίηση, καθώς οι περισσότερες λειτουργούν χωρίς άδειες. Γεγονός καθόλου τυχαίο, καθώς δεν έχει δημιουργηθεί καν το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο. Η λειτουργία των μονάδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι ανεξέλεγκτη πάνω από δέκα χρόνια».

Οι γιατροί του ΙΣΑ μιλούν για «έγκλημα κατά της δημόσιας υγείας, που διαταράσσει βάναυσα τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ γιατρού και ασθενή». Και αυτό διότι μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί το προβλεπόμενο από τις διατάξεις του νόμου Προεδρικό Διάταγμα για τους ειδικότερους όρους και προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των ιδιωτικών μονάδων, ενώ αρμόδιος φορέας που να χορηγεί άδεια λειτουργίας δεν υπάρχει, η δε Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (EAΙYA) έχει πάψει να λειτουργεί.

«Το πρόβλημα που υπάρχει είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των υπογόνιμων ζευγαριών είναι γύρω στις 250.000-300.000. Οι περισσότερες μονάδες λειτουργούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν λειτουργούν νόμιμα. Είναι αναγκαίο λοιπόν η Πολιτεία να φροντίσει άμεσα γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Να φροντίσει ώστε να μην πέσουν στα χέρια επιτήδειων» αναφέρει στην «Espresso» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης.

ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ