Η… πολιτεία των νεκρών με τις αψίδες

Το κοιμητήριο της Μαγούλας στη Σπάρτη, που μοιάζει να βγήκε από σχέδια του Καλατράβα.

Με φουτουριστικό design και κυματοειδείς αψίδες που παραπέμπουν σε πανάκριβο σχέδιο του Καλατράβα, το κοιμητήρι Μαγούλας στη Σπάρτη χαρακτηρίζεται ως η πιο μοντέρνα νεκρόπολις της χώρας και όχι μόνο. Το κοιμητήρι βρίσκεται στη σκιά του Ταΰγετου και κερδίζει τις εντυπώσεις προσελκύοντας επισκέπτες για τις αψιδωτές κατασκευές σε γαλάζιο και λευκό, τους τεράστιους μαρμάρινους σταυρούς, κάποιοι εκ των οποίων μοιάζουν να «αγγίζουν» τον ουρανό, τα περίεργα σύμβολά του και τις τολμηρές γραμμές της αρχιτεκτονικής του.

Πρόκειται για ένα από τα έργα που χορήγησαν δύο αδέρφια, μετανάστες στην Αμερική, παιδιά της Μαγούλας, ο Ιωάννης και η Αννα Σαϊνοπούλου, θείοι ενός παλιού δημάρχου της Σπάρτης, του Γεωργίου Σαϊνόπουλου. Δύο εμπνευσμένοι αρχιτέκτονες, τα αδέρφια Χαρίλαος Πολυχρονόπουλος και Σοφία Πολυχρονοπούλου έδωσαν μορφή σε όσα φανταζόταν ο αείμνηστος δήμαρχος και έφτιαξαν μια… μοντέρνα πολιτεία νεκρών με αψίδες που οδηγούν στον χώρο όπου αναπαύονται οι νεκροί, όπου γεμίζουν την ατμόσφαιρα με το δροσερό άρωμά τους τριαντάφυλλα, τραγουδούν τα πουλιά και υπάρχει πράσινο παντού.

Το κοιμητήριο της Μαγούλας, αν και είναι αφρόντιστο, παραμένει εντυπωσιακό και παράλληλα επιβλητικό και αποτελεί σήμα-κατατεθέν του τόπου. Η ιστοσελίδα lakonistas.gr παραθέτει απίστευτες φωτογραφίες και ένα κείμενο που είχε γράψει σε εφημερίδα της εποχής (το 1965) ο Παύλος Παλαιολόγος που βρέθηκε στην περιοχή με αφορμή τις εκδηλώσεις των Παλαιολογείων στον Μυστρά. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «(…) Το προάστιο της Σπάρτης Μαγούλα έχει το προνόμιο να διαθέτει την πιο μοντέρνα πόλη των νεκρών. Σχεδόν γελαστή. Καλότυχοι οι νεκροί…»

Σε μια προσπάθεια να επισημάνει τη μοναδικότητα του νεκροταφείου της Μαγούλας, ο ίδιος κάνει αναφορά στο νεκροταφείο της Βιέννης: «Τόσο “λίγο” νεκροταφείο, ώστε να πηγαίνουν οι γυναίκες με τα εργόχειρά τους και να πλέκουν στα παγκάκια του». Και καταλήγει: «Επισκεφθείτε το πιο ελκυστικό κοιμητήριο της χώρας. Η τουριστική αφίσα τού ταιριάζει και δεν θα έχει καμία δόση υπερβολής».

ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ