Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Η πράσινη κιβωτός της Σιγκαπούρης!

Οι τεχνητοί κήποι της πόλης που κόστισαν 400.000.000 ευρώ θα προσελκύουν εκατομμύρια τουρίστες.

8s9f8f6d2Το «οχυρό» της παγκόσμιας οικονομίας παίζει πια το χαρτί της οικολογίας και απέκτησε τους δικούς του κήπους, που μπορεί να μην είναι κρεμαστοί, όπως της Βαβυλώνας, αποπνέουν ωστόσο το ίδιο μεγαλείο! Η Σιγκαπούρη, που είναι ταυτόχρονα νησί, πόλη και κράτος, περιορίζεται σε μόλις 699 τετραγωνικά χιλιόμετρα, οπότε για να δημιουργηθεί το οικολογικό πάρκο «Gardens By Bay», τα 101 εκτάρια πρασίνου απ’ όλο τον κόσμο, χρειάστηκε το νησί να εξαπλωθεί μες στη θάλασσα, κάτι που έγινε εφικτό με πολύ… μπάζωμα. Τώρα πια η… νέα γη της Σιγκαπούρης δείχνει σαν να υπήρχε πάντα εκεί και είναι καλυμμένη με φυτά που παντρεύονται μ’ ένα μοναδικό τρόπο με τη hi-tech αρχιτεκτονική. Η αίσθηση που έχει κανείς περπατώντας μες στους Κήπους του Κόλπου είναι ότι βρίσκεται σ’ έναν κόσμο που έχει ξεπηδήσει από ταινία του Χόλιγουντ. Κυριαρχούν τα «supertrees», ένα είδος τεχνητών δένδρων που είναι φτιαγμένα από ατσάλι, μοιάζουν με τον φοίνικα και είναι εξοπλισμένα με φωτοβολταϊκά. Από κάτω τους οργιάζει η φύση, αλλά με ένα μάλλον αφύσικο τρόπο, αφού φιλοξενούνται φυτά τα οποία κανονικά δεν φύονται στην περιοχή.

Η φιλοδοξία να φιλοξενηθούν στο «Gardens by Bay» φυτά απ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, καθιστώντας αυτή τη γωνιά της Σιγκαπούρης ένα είδος «κιβωτού» της χλωρίδας, κόστισε όπως είναι φυσικό, τόσο σε χρόνο όσο και σε χρήμα. Οι εργασίες για τη δημιουργία αυτών των τεχνητών κήπων κράτησαν πέντε χρόνια και το budget ανήλθε στα 400 εκατομμύρια ευρώ. Ποσό που ωστόσο η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης θεωρεί ότι θα αποσβέσει γρήγορα, αφού εκτιμά ότι μόνο αυτοί οι κήποι θα είναι σε θέση να προσελκύσουν 5 εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο. Εχουν περάσει λίγοι μήνες από τα εγκαίνια και το στοίχημα φαίνεται να έχει κερδηθεί!

Ο κήπος αυτός χωρίζεται σε δύο μεγα-οικοσυστήματα που στην ουσία είναι δύο κλιματικές ζώνες, η μία εκ των οποίων μιμείται το υγρό κλίμα των τροπικών δασών και τη άλλη τη μεσογειακή ατμόσφαιρα. Η συνολική τους έκταση φτάνει τα 20.000 τετραγωνικά μέτρα, ενώ τα πάντα σε αυτήν είναι εξονυχιστικά μελετημένα. Για παράδειγμα, το σύστημα του εξαερισμού είναι τέτοιο που να μην επιτρέπει την είσοδο του καυτού αέρα, ενώ ο τύπος του γυαλιού που έχει επιλεγεί επιτρέπει να περνάει μόνο το 64% του φωτός και μόλις το 38% της θερμότητας που αυτό προκαλεί. Βέβαια, παρά τις προσπάθειες των ειδικών, η ζέστη και η αποπνικτική υγρασία που επικρατούν στη Σιγκαπούρη 365 μέρες τον χρόνο, παρά τα βοηθητικά συστήματα, δεν είναι κάτι που μπορούν να αντέξουν όλα τα φυτά. Αυτό λένε οι ειδικοί έχει να κάνει και με το γεγονός ότι κάποια ντελικάτα φυτά δεν ανέχονται καν τη μεταφύτευση σε κάποιον άλλο χώρο. Κάποια άλλα φυτά πέφτουν… θύματα της ίδιας τους της δημοτικότητας. Τέτοια είναι τα τριαντάφυλλα, που τραυματίζονται από τα αγγίγματα των επισκεπτών, οι οποίοι κάποιες φορές πατάνε από απροσεξία και τις ρίζες τους.

Εκθέσεις λουλουδιών και σούπερ συναυλίες

Ηδη πάντως είναι στα σκαριά σχέδια εμπλουτισμού του φυτικού βασιλείου. Αναμένεται να φυτευτούν λεμονιές και αμπέλια, ενώ στις αρχές της εβδομάδας πάνω από εκατό εθελοντές, μεταξύ των οποίων φοιτητές και εργαζόμενοι της ολλανδικής αεροπορικής εταιρείας KLM, φύτεψαν τουλίπες. Από τις 29 Απριλίου μέχρι τις 20 Μαΐου στο Flower Dome θα φιλοξενηθεί η έκθεση «Tulipmania» που θα περιλαμβάνει 20.000 τουλίπες όλων των χρωμάτων, οι οποίες έφτασαν ειδικά γι’ αυτό τον λόγο από την Ολλανδία.

Επίσης οι «Gardens by Bay» ελκύουν σαν μέλισσες και τους διοργανωτές μεγάλων μουσικών εκδηλώσεων. Ετσι το Σαββατοκύριακο 24-25 Μαΐου οι ενδιαφερόμενοι με εισιτήρια από 150 δολάρια θα μπορούν να απολαύσουν στον ολάνθιστο χώρο τους Aerosmith, τον Κορεάτη Psy και τον Cee Lo Green. Ολοι αυτοί οι καλλιτέχνες θα βρίσκονται στη Σιγκαπούρη για τα Social Star Awards που θα γίνουν πρώτη φορά στις 23 Μαΐου και θα δοθούν στους μουσικούς που «παίζουν» περισσότερο στα σάιτ κοινωνικής δικτύωσης.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Οι πιέσεις που δέχεστε προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...