Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Το οπλοστάσιο κατά του κρυολογήματος

Πώς να προφυλαχθείτε από την επέλαση των ιών τώρα που ο καιρός ευνοεί την εξάπλωσή τους

Καιρός με κρύο… και κρυολογήματα! H θερμοκρασία πέφτει όλο και πιο χαμηλά, οπότε γρίπη και συνάχι μάς πλησιάζουν απειλητικά. Ολοι λίγο έως πολύ θα σκουπίσουμε τη μύτη μας κάποια στιγμή, ακόμη και αν δεν πέσουμε στο κρεβάτι με πυρετό και τα επακόλουθα αυτού. Υπολογίζεται πως κάθε άνθρωπος περνάει συναχωμένος πέντε χρόνια από τη ζωή του, χρόνος σημαντικά πολύς. Ακόμα και εκείνοι που δεν θα αρρωστήσουν μέσα στη χρονιά, περνούν μια περίοδο εννέα ημερών -κατά μέσο όρο- με καταρροή και φτέρνισμα.

Υπάρχουν περίπου 200 διαφορετικοί τύποι ιών. Το ότι υποκύπτουμε δεν είναι καθόλου περίεργο, αν σκεφτεί κάποιος τον εκπληκτικό μηχανισμό με τον οποίο μεταδίδονται. Ο ιός μεταδίδεται είτε με άμεση εισπνοή είτε ακόμη και με το άγγιγμα. Ενα δυνατό φτέρνισμα εκτινάσσει περίπου 100.000 σταγονίδια που περιέχουν τον ιό, περίπου 3,5 μέτρα μακριά. Και μόνο ένα από αυτά τα σταγονίδια μπορεί να επιζήσει έως και 48 ώρες πάνω σε ένα πόμολο, στο τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης ή στην κουπαστή μιας σκάλας. Χρειάζεται μόνο ένα απαλό, αέρινο άγγιγμα και ο ιός έχει περάσει στον οργανισμό. Με τα χέρια σας κοντά στη μύτη, στα μάτια ή το στόμα σας, ο ιός μπαίνει γρήγορα μέσα στο σώμα και τα συμπτώματα του κρυολογήματος είναι θέμα ωρών να εμφανιστούν. Μια φαγούρα στη μύτη και πόνος στον λαιμό είναι τα πρώτα σημάδια ότι το κρύωμα έρχεται.

10+1 τρόποι για να φρενάρετε το συνάχι
4re3q4rfeqf 10
*Κρατήστε ζεστή τη μύτη σας: Αν κάνει πολύ κρύο, βάλτε ένα κασκόλ γύρω από τη μύτη σας για να την κρατήσετε ζεστή. Ο καθηγητής Ρον Εκλες από το Κέντρο Ερευνας Κοινού Κρυολογήματος στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ εξηγεί: «Σύμφωνα με μια θεωρία, η ζεστή μύτη ισχυροποιεί την αντίστασή μας στις λοιμώξεις».

4re3q4rfeqf 2*Μην κάνετε χειραψίες: Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Aberystwyth έχει δείξει ότι η χειραψία αυξάνει τη μετάδοση ιών έως και 20 φορές! Οσο περισσότερη διάρκεια έχει μάλιστα, τόσο μεγαλώνουν οι πιθανότητες να κολλήσει κάποιος!

4re3q4rfeqf 3*Πλένετε τα ρούχα στους 90°C: Ο ιός της γρίπης μπορεί να επιβιώσει σε μια πλύση 40 βαθμών Κελσίου, οπότε αν κάποιος στην οικογένεια έχει συνάχι ή την κοινή γρίπη, καλό είναι τα ρούχα και τα κλινοσκεπάσματά του να πλένονται σε έναν καυτό κύκλο πλυσίματος.

4re3q4rfeqf 1*Μειώστε την κατανάλωση ζάχαρης: Ερευνα στο Πανεπιστήμιο Λόμα Λίντα στην Καλιφόρνια έδειξε ότι όσοι καταναλώνουν πολλή ζάχαρη είναι πιο επιρρεπείς στα μικρόβια και στους ιούς για περίπου πέντε ώρες μετά την κατανάλωση.

4re3q4rfeqf 8*Κοιμηθείτε για 8 ώρες: Οσοι κοιμούνται λιγότερο από επτά ώρες κάθε βράδυ είναι τρεις φορές πιο ευάλωτοι στο να κρυολογήσουν από εκείνους που κλείνουν οκτάωρο στον ύπνο, έδειξαν οι έρευνες. Ο διαταραγμένος ύπνος ή η έλλειψη ύπνου έχει επιπτώσεις στη λειτουργία ενός γονιδίου που ονομάζεται «TLR-9» και είναι υπεύθυνο για την ανοσία του ανθρώπινου οργανισμού, λένε οι ειδικοί στο Πανεπιστήμιο Γέιλ των ΗΠΑ.

4re3q4rfeqf 11*Προσοχή στα μέσα μεταφοράς: Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καμπέρα στην Αυστραλία, ο κίνδυνος να κολλήσετε γρίπη αυξάνεται δραματικά αν κάθεστε δίπλα δίπλα στα δημόσια μέσα μεταφοράς. Ιδιαίτερα αν δείτε κάποιον να βήχει ή να έχει συνάχι, αποφύγετε να καθίσετε δίπλα του. Αν αυτό δεν γίνεται, τουλάχιστον φροντίσετε να υπάρχει ανοιχτό παράθυρο. Σχετική έρευνα έδειξε ότι αν συνταξιδεύετε για 90 λεπτά με κάποιον που έχει γρίπη, έχετε 99,9% πιθανότητες να κολλήσετε. Οι πιθανότητες πέφτουν στο 80% αν τα παράθυρα του οχήματος είναι ανοιχτά.

4re3q4rfeqf 4*Αντισηπτικό και σαπούνι για τα χέρια σας: Με ένα αντισηπτικό που περιέχει 60-80% αλκοόλη οι πιθανότητες να σκοτωθούν οι ιοί που προκαλούν γρίπη είναι αρκετές, όμως αν τα χέρια είναι ήδη βρόμικα, οι πιθανότητες αυτές μειώνονται πάρα πολύ. Η δρ Λίζα Ακερλι, ειδική σε θέματα περιβάλλοντος και υγιεινής, θεωρεί το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι πρωταρχικό μέτρο για την πρόληψη της γρίπης.

4re3q4rfeqf 7*Πλύσεις με θαλασσινό νερό: Το αλάτι μπορεί να βοηθήσει και μειώνει κατά πολύ τις πιθανότητες να αρρωστήσει κάποιος με κρυολόγημα, σύμφωνα με τις δοκιμές στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.

4re3q4rfeqf 9*Ασκηση και ήπια γυμναστική: Ηπια ή μέτρια άσκηση μπορεί να τονώσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Σε αντίθεση, όπως έδειξε έρευνα του Πανεπιστημίου του Λόουμπορου, 90 λεπτά έντονης γυμναστικής προκαλούν την απελευθέρωση ορμονών που σχετίζονται με το στρες, οι οποίες ρίχνουν την άμυνα του οργανισμού και τον κάνουν ευάλωτο στην επίθεση ιών, κατά συνέπεια αφήνουν τα άτομα ευάλωτα στα κρυολογήματα και στη γρίπη.

4re3q4rfeqf 5*Συμπληρώματα βιταμίνης D: Ερευνα από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο διαπίστωσε ότι τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D ρίχνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Αν λείπει σε κάποιον η βιταμίνη D, αυξάνεται τρεις φορές η πιθανότητα να ασθενήσει με γρίπη. Σε αυτήν την περίπτωση προτείνονται τα φαρμακευτικά συμπληρώματα της βιταμίνης.

ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Μη φυσάτε τη μύτη σας πάρα πολύ!

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...