Το savoir vivre για υγιεινή και καθαριότητα στα γυμναστήρια

Χρήσιμες συμβουλές για να αποφεύγουμε μικρόβια και (επικίνδυνους και μη) ιούς.

Αν κρίνει κανείς από το ημερολόγιο, το πιθανότερο είναι ότι οι περισσότεροι έχουμε ξαναβρεί τον δρόμο για το γυμναστήριο! Αυτό που δεν βρίσκουν όλοι είναι το… savoir vivre υγιεινής που πρέπει να ακολουθείται για να μη θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των άλλων που ασκούνται στα ίδια όργανα, αλλά και του ίδιου του εαυτού τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος το γυμναστήριο να γίνει χώρος όπου «ανθούν» μικρόβια και ιοί, λιγότερο ή περισσότερο επικίνδυνοι. Οι λύσεις για να αποφευχθεί αυτό είναι ο καθένας να τηρεί κάποιους βασικούς και πολύ απλούς κανόνες.

Ας ξεκινήσουμε από το πλαστικό μπουκαλάκι από το οποίο πίνουμε νερό. Καλό είναι αυτό να αντικατασταθεί από μπουκάλι άλλου υλικού, γιατί το πλαστικό επιτρέπει τη συγκέντρωση βακτηρίων. Επίσης, γράφετε πάνω στο μπουκάλι τα αρχικά σας για να μην μπερδευτεί κάποιος άλλος και πιει από το δικό σας. Η επαφή με τα όργανα γυμναστικής και μάλιστα ενώ είμαστε ιδρωμένοι είναι επίσης ένα άλλο «καυτό» ζήτημα. Το πέρασμα με αντισηπτικά μαντηλάκια και το πλύσιμο των χεριών πριν και μετά τη χρήση τους είναι μια πολύ καλή «στρατηγική» υγιεινής. Μετά το τέλος της γυμναστικής το ντους σε δημόσιας χρήσης λουτρά είναι κάτι που απαιτεί πολλές προφυλάξεις. Οι σαγιονάρες είναι το νούμερο ένα όπλο κατά των μικροβίων που μαζεύονται λόγω της υγρασίας στο πάτωμα του ντους, όπου βρίσκουν πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης κυρίως οι μύκητες.

Μάλιστα, μία φορά την εβδομάδα καλό θα ήταν να βουτάτε και τις σαγιονάρες του γυμναστηρίου σε διάλυμα χλωρίνης. Τέλος, φροντίστε να μη μεταφέρετε τα μικρόβια του γυμναστηρίου στο σπίτι σας. Οι βρόμικες και υγρές τσάντες γυμναστηρίου είναι το βασίλειο των μυκήτων. Για να μη γίνει η δική σας τσάντα λοιπόν, το μόνο που χρειάζεται είναι οργάνωση. Εχετε λοιπόν μια πλαστική τσάντα για τα ιδρωμένα και βρόμικα ρούχα και εσώρουχα. Με το που φτάσετε στο σπίτι, βάλτε τα ρούχα αυτά κατευθείαν στο πλυντήριο και πετάξτε την πλαστική τσάντα. Σε πλαστική σακούλα θα πρέπει να βάζετε επίσης και τα αθλητικά σας παπούτσια, τα οποία όταν επιστρέψετε σπίτι πρέπει να βγουν στο μπαλκόνι για να αεριστούν.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ