Το σημείο όπου «δίκασαν» τον Ιησού Χριστό

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι πατούσε μεταξύ μιας πύλης κι ενός πέτρινου πεζοδρομίου μέσα στο παλάτι του βασιλιά Ηρώδη

Το ακριβές σημείο όπου στεκόταν ο Ιησούς, όταν καταδικάστηκε σε θάνατο, πιστεύουν πως εντόπισαν αρχαιολόγοι στην Ιερουσαλήμ, μέσα στο παλάτι του βασιλιά Ηρώδη, τα απομεινάρια του οποίου είχαν εντοπιστεί πριν από 15 χρόνια. Οι ερευνητές μελέτησαν σπιθαμή προς σπιθαμή το αρχαίο μνημείο και εκτιμούν ότι ο Χριστός πατούσε σε σημείο μεταξύ μιας πύλης κι ενός πέτρινου πεζοδρομίου. Κατέληξαν στο εν λόγω σημείο, επειδή αυτό ταιριάζει απόλυτα με την περιγραφή που γίνεται στο κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο.

Οι αρχαιολόγοι υποψιάστηκαν πως πρόκειται για σημαντικό εύρημα, όταν η σκαπάνη τους έφερε στο φως τμήματα της θεμελίωσης του παλατιού αλλά και το αποχετευτικό του σύστημα, ενώ έσκαβαν σε μια εγκαταλειμμένη φυλακή. Βέβαια την εκτίμηση για το ακριβές σημείο όπου στεκόταν ο Ιησούς την αμφισβητούν άλλοι ερευνητές. Αν και ιστορικοί συμφωνούν ότι το ανάκτορο του Ηρώδη βρισκόταν στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, υπάρχει διχογνωμία σε ό,τι αφορά το κατά πόσο η δίκη του Ιησού από τον Πόντιο Πιλάτο έγινε εντός του παλατιού ή σε κάποιο κοντινό φρούριο. Αιτία για τη διχογνωμία είναι οι διαφορετικές περιγραφές της δίκης από τους τέσσερις Ευαγγελιστές.

Στο φρούριο

Με την περιγραφή του Ιωάννη ταιριάζει το νέο αρχαιολογικό εύρημα. Την άποψη αυτή υποστηρίζει ο καθηγητής Σιμόν Γκίμπσον, του πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, ωστόσο άλλοι ερευνητές πιστεύουν πως όλα συνέβησαν στο φρούριο Antonia, στα βορειοανατολικά της παλαιάς πόλης της Ιερουσαλήμ.
Οποια και να είναι η αλήθεια, το βέβαιο είναι πως η νέα τοποθεσία που «σηματοδότησε» η αρχαιολογική σκαπάνη θα αποτελέσει, όπως εκτιμάται, πόλο έλξης για τους απανταχού χριστιανούς που καταφέρνουν έστω μία φορά στη ζωή τους να κάνουν πράξη την επιθυμία τους να επισκεφτούν τους Αγιους Τόπους.

f2 bob shimon 2

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ