Θεραπεία της άνοιας μόνο με ένα χάπι!

Αποκατέστησαν κατεστραμμένους νευρώνες με δερματικά κύτταρα

Μπορεί ένα χάπι να θεραπεύσει την άνοια; Την απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα πιστεύουν ότι έχουν βρει επιστήμονες στο Βέλγιο, οι οποίοι κατόρθωσαν να θεραπεύσουν εγκεφαλικά κύτταρα που είχαν αφαιρέσει από ασθενείς με άνοια, κάνοντας έτσι ένα μεγάλο βήμα προς τη δημιουργία μιας πραγματικά αποτελεσματικής θεραπείας!

Η καινοτομία επετεύχθη από ερευνητές του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λουβέν, οι οποίοι εντόπισαν μια γονιδιακή μετάλλαξη που δεν επιτρέπει στους νευρώνες να αναπτυχθούν φυσιολογικά. Το γονίδιο φέρει την ονομασία GRN και πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνο για την πρόκληση της μετωποκροταφικής άνοιας, μίας από τις συνηθέστερες μορφές άνοιας, η οποία προσβάλλει τους περισσότερους ασθενείς πριν από την ηλικία των 60 ετών και είναι συχνή ανάμεσα σε συγγενικά πρόσωπα. Η συγκεκριμένη μορφή άνοιας προκαλείται όταν καταστρέφονται οι νευρώνες στον μετωπιαίο και τον κροταφικό λοβό του εγκεφάλου, γεγονός που προκαλεί σταδιακά προβλήματα στη γλώσσα και τη συμπεριφορά, καθώς επίσης συναισθηματικές διαταραχές.

Μετάλλαξη γονιδίων

Οι επιστήμονες μπόρεσαν να αποκαταστήσουν τους νευρώνες που είχαν καταστραφεί με τη χρήση δερματικών κυττάρων που είχαν αφαιρέσει από τρεις ασθενείς. Τα καλλιέργησαν έτσι ώστε να εξελιχθούν σε βλαστοκύτταρα, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να μετατρέπονται σε οποιονδήποτε τύπο κυττάρων, άρα και σε εκείνον που ήταν απαραίτητος για τη μελέτη. Επίσης, χρησιμοποίησαν μια ουσία που μπλοκάρει τον σχηματισμό της μετάλλαξης του γονιδίου GRN, το οποίο υπήρχε σε όλους τους ασθενείς και αποδείχτηκε ότι ευθύνεται για το πρόβλημα στον σχηματισμό των νευρώνων του κροταφικού λοβού.

Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Stem Cell Reports», οι ερευνητές διόρθωσαν το γονίδιο θεραπεύοντας ουσιαστικά τη συγκεκριμένη μορφή άνοιας και άνοιξαν τον δρόμο για την ανάπτυξη ενός φαρμάκου που θα αναστρέφει τα συμπτώματά της.
Οι ερευνητές δηλώνουν αισιόδοξοι, διευκρινίζουν ωστόσο ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες, καθώς όσες έγιναν έως σήμερα σε ποντίκια με μετωποκροταφική άνοια έδειξαν ότι σ’ αυτά δεν παρουσιάζονται όλα τα συμπτώματα που εμφανίζει ο άνθρωπος.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ