Ενα έντομο-κλαδί «συνελήφθη» στην… παραλία της Καραθώνας

Ενδιαφέρον προκαλεί ένα περίεργο έντομο που μοιάζει με κλαδάκι δέντρου και έχει την ικανότητα και τη δυνατότητα να γίνεται… αόρατο!

Ενδιαφέρον προκαλεί ένα περίεργο έντομο που μοιάζει με κλαδάκι δέντρου και έχει την ικανότητα και τη δυνατότητα να γίνεται… αόρατο! Πρόκειται για το έντομο-κλαδί (stick insect), το οποίο συνελήφθη από τον φωτογραφικό φακό σε τοποθεσία στην παραλία της Καραθώνας, στο Ναύπλιο. Ανήκει στην τάξη εντόμων Phasmatodea ή Phasmatoptera, ονομασία που προέρχεται από την ελληνική λέξη «φάσμα», που σημαίνει οπτασία ή φάντασμα και αναφέρεται στο απίστευτο καμουφλάζ που μπορεί να επιτυγχάνει αυτό το είδος.

Το συγκεκριμένο έντομο μιμείται το περιβάλλον με τρόπο αριστοτεχνικό, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί. Τεντώνει τα δύο μπροστινά πόδια του για να δείχνει μακρύτερο και κινείται σαν να το κουνάει ο αέρας, ενώ η μορφολογία του και το καφετί χρώμα το κάνουν αόρατο ανάμεσα στα κλαδιά των δέντρων.

Μέχρι και 18 εκατοστά

Τα έντομα-κλαδιά τρέφονται με φυτά, φτάνουν σε μήκος τα 18 εκατοστά και έχουν κρυφά φτερά που όταν τα ανοίγουν γίνονται εντυπωσιακά. Τα θηλυκά είναι μεγαλύτερα από τα αρσενικά και στην περίπτωση απουσίας αρσενικών μερικά είδη μπορούν να πολλαπλασιάζονται παρθενογενετικά. Είναι κυρίως νυκτόβια πλάσματα που περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας κρυμμένα ανάμεσα στα φύλλα και ακίνητα σαν να είναι νεκρά για να προφυλαχθούν από τα πουλιά.
e423er23r 1 

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ