Πέμπτη, 15 Μαΐου, 2025

Η επιστήθια φίλη της Σαπουντζάκη βάζει τα πράγματα στη θέση τους

Συζητήσεις και απορίες στα καλλιτεχνικά στέκια της πρωτεύουσας προκάλεσε...

«Τοκογλύφος» του… Cartel ο Μπισμπίκης

Τον ρόλο του Εβραίου τοκογλύφου Σάιλοκ υποδύεται ο Βασίλης...

Η Μαίρη Συνατσάκη κατακεραυνώνει τον Γιώργο Λιάγκα και την Άρια Καλύβα

Οι τηλεοπτικές κάμερες συνάντησαν την Μαίρη Συνατσάκη και τη...

Ρία Ελληνίδου: «Θαυμαστής μού έστειλε τα κλειδιά του σπιτιού του»

Η Ρία Ελληνίδου κάθισε στον καναπέ της εκπομπής «Happy...

Νίκος Παλαιοκώστας, η τελευταία έξοδος…

Αστυνομικοί με πολιτικά στην κηδεία, σε περίπτωση που εμφανιζόταν ο άφαντος από το 2009 Βασίλης Παλαιοκώστας

Με απόντα τον καταζητούμενο με διεθνή εντάλματα σύλληψης αδερφό του, Βασίλη, κηδεύτηκε προχθές ο Νίκος Παλαιοκώστας, ο οποίος ήταν επί σειρά ετών φυγόποινος και «λαϊκός ήρωας» ως ληστής τραπεζών με φιλανθρωπική δράση και μαζί με τον αδερφό του χαρακτηρίστηκε «Ρομπέν των φτωχών».

Ο διαβόητος ληστής πέθανε σε ηλικία 65 ετών, τέσσερα χρόνια μετά την αποφυλάκισή του, το 2021, για λόγους υγείας, και έμενε στο σπίτι του στα Τρίκαλα. Υποβαλλόταν σε αιμοκάθαρση δύο φορές την εβδομάδα στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, ενώ είχε υποστεί και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Το τελευταίο «αντίο» είπαν συγγενείς και φίλοι προχθές το απόγευμα στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Αγίας Μονής. Εκτός από τον καταζητούμενο αδερφό του, απόντες από την κηδεία ήταν ο υπέργηρος πατέρας του Λεωνίδας και ο γιος του, που ζει μόνιμα στη Βραζιλία. Παρόντες ήταν τα αδέρφια του Παντελής και Κωνσταντίνα, αλλά και ο παλιός «σύντροφος» των αδερφών Παλαιοκώστα στις ληστείες, Κώστας Σαμαράς, ο αποκαλούμενος «Πεταλούδας».

«Ηταν ένας καλός παλιός φίλος, αλλά τον τελευταίο καιρό δεν είχαμε και τις καλύτερες σχέσεις. Από το ’92 που με συνέλαβαν όταν γύρισα στην Ελλάδα. Εχω να τον δω από τότε. Του είχα στείλει να βρεθούμε, αλλά είχε προβλήματα υγείας και μπορεί να μην ήταν σε ψυχολογική κατάσταση να μιλήσουμε. Ηταν ένας άνθρωπος που ήταν χαρά να κάνεις παρέα μαζί του. Ηταν έξυπνος άνθρωπος, αλλά σε κάποια πράγματα έκανε βιαστικές κινήσεις» δήλωσε ο Κώστας Σαμαράς για τον παλιό φίλο του Νίκο Παλαιοκώστα, μεγαλύτερο αδερφό του μετρ των αποδράσεων Βασίλη Παλαιοκώστα, ο οποίος παραμένει ασύλληπτος από το 2009, όταν απέδρασε για δεύτερη φορά με ελικόπτερο από τις Φυλακές Κορυδαλλού. Αστυνομικοί ήταν διακριτικά με πολιτικά τόσο στην εκκλησία όσο και στο κοιμητήριο, μπροστά στο ενδεχόμενο παρουσίας του καταζητούμενου επί 16 χρόνια Βασίλη Παλαιοκώστα στην κηδεία του αδερφού του.

Ο Νίκος Παλαιοκώστας, που καταζητούνταν για τουλάχιστον 16 χρόνια, συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου 2006, λίγους μήνες μετά την πρώτη απόδραση του αδερφού του με ελικόπτερο από τις Φυλακές Κορυδαλλού. Κρατούνταν στις «σκληρές» Φυλακές του Αγίου Στεφάνου Πάτρας, εκτίοντας ποινή 197 ετών και 376 μηνών για σωρεία αδικημάτων. Το 2018 και έπειτα από 13 αιτήσεις για ολιγοήμερη άδεια, η αίτησή του απορρίφθηκε, με το αιτιολογικό ότι «η ποινική του κατάσταση και η σχέση του με τη Δικαιοσύνη δεν παρείχαν τη βεβαιότητα ορθής χρήσης της άδειας». Τελικά, στις 6 Οκτωβρίου 2021 το δικαστικό συμβούλιο αποδέχτηκε την αίτηση αποφυλάκισής του για λόγους υγείας, αποφασίζοντας να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του σε κατ’ οίκον περιορισμό στο πατρικό του σπίτι στα Τρίκαλα, με δικαίωμα εξόδου δύο φορές την εβδομάδα.

Εμπνευστής της απόδρασης του αδερφού του με ελικόπτερο από τον Κορυδαλλό το 2006

«Εγκέφαλος» της πρώτης απόδρασης με ελικόπτερο από τις Φυλακές Κορυδαλλού θεωρείται ο Νίκος Παλαιοκώστας, εκπλήσσοντας το πανελλήνιο αλλά και διεθνώς για το θράσος και την ευρηματικότητα διαφυγής από το μεγαλύτερο σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας. Ο Βασίλης Παλαιοκώστας μαζί με τον Αλβανό βαρυποινίτη Αλκέτ Ριζάι είχαν αποδράσει από τις Φυλακές Κορυδαλλού με ένα ελικόπτερο που νοίκιασαν συνεργοί τους, στις 4 Ιουνίου 2006, προσποιούμενοι ότι ήθελαν να κάνουν τουριστική βόλτα. Οταν το ελικόπτερο πλησίασε τον Κορυδαλλό, κατέβασαν σχοινένιες σκάλες και οι δύο κρατούμενοι ανέβηκαν μέσα, μπροστά στα μάτια των φρουρών, που δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν.

Ο «Πεταλούδας» Κώστας Σαμαράς

Τότε οι αστυνομικές Αρχές άρχισαν εκτεταμένες έρευνες και έφτασαν στα ίχνη του «εγκέφαλου» της απόδρασης Νίκου Παλαιοκώστα, που καταζητούνταν για τουλάχιστον 16 χρόνια για να συλληφθεί στις 13 Σεπτεμβρίου 2006 έξω από το χωριό Λιβάδι στον Παρνασσό, πέφτοντας σε μπλόκο που είχε στήσει η Αστυνομία της Λιβαδειάς. Προσπάθησε να αποφύγει το μπλόκο αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα, αλλά το όχημά του εξετράπη της πορείας του και βγήκε εκτός δρόμου. Στο αυτοκίνητό του οι αστυνομικοί εντόπισαν ένα αυτόματο όπλο και σφαίρες.

Βασίλης Παλαιοκώστας

Η δράση του είχε αρχίσει πολλά χρόνια νωρίτερα. Το 1988 ο Νίκος Παλαιοκώστας φυλακίστηκε στις Φυλακές των Τρικάλων, αλλά με τη βοήθεια του αδερφού του Βασίλη απέδρασε στις 18 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου, και στις 3 Φεβρουαρίου 1990 συνελήφθη ξανά για κλοπές. Τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου συνελήφθη και ο Βασίλης για κλοπή αυτοκινήτου, ενώ προετοίμαζε σχέδιο για να τον βοηθήσει να αποδράσει εκ νέου. Στη δεκαετία του ’80 η γνωριμία του Νίκου και του Βασίλη Παλαιοκώστα με τον Κώστα Σαμαρά, τον λεγόμενο «Πεταλούδα», οδήγησε σε σειρά ληστειών τραπεζών, μεταξύ των οποίων και η μεγαλύτερη σε λεία στην Ελλάδα, το 1992, στην Καλαμπάκα, αποσπώντας 125.000.000 δραχμές. Στις 15 Δεκεμβρίου 1995 η ομάδα Παλαιοκώστα και Σαμαρά πραγματοποίησε την πρώτη απαγωγή στην Ελλάδα, απαγάγοντας μέσα από το σπίτι του στη Θεσσαλονίκη τον βιομήχανο Αλέξανδρο Χαΐτογλου.

Στο νεκροταφείο Σχιστού βρέθηκε το ελικόπετρο με το οποίο απέδρασαν Παλαιοκώστας και Ριζάι

Η ομάδα ζήτησε λύτρα ύψους 260.000.000 δραχμών για την απελευθέρωσή του. Η οικογένεια Χαΐτογλου κατέβαλε τα λύτρα και οι διωκτικές Αρχές εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό για να εντοπίσουν και να συλλάβουν τους απαγωγείς.  Επειτα από τρία χρόνια ερευνών και καταδιώξεων, το 1999 οι Αρχές κατάφεραν να συλλάβουν τον Βασίλη Παλαιοκώστα, ο οποίος παραμένει «άφαντος» από το 2009, μετά τη δεύτερη απόδραση με ελικόπτερο από τις Φυλακές Κορυδαλλού.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μαρούσα Στρογγύογλου: Η Αφροδίτη του «Άκρως Οικογενειακόν» ποζάρει με τα παιδιά της

Η Μαρούσα Στρογγύογλου έγινε γνωστή μέσα από τη σειρά...

Η Μαριάννα Κουράκου ποζάρει στα 84 της παρέα με τις κόρες της

Η Μαριάννα Κουράκου υπήρξε σπουδαία πρωταγωνίστρια του ελληνικού κινηματογράφου.Είχε...

Κι όμως είναι γιαγιά! Ποια κυρία πήγε να διασκεδάσει στον Αργυρό με αποκαλυπτική εμφάνιση;

Η γνωστή κυρία «ντύθηκε» και πήγε να διασκεδάσει στο...

«Χρόνια πολλά» του Μάτσα στην Κεφαλογιάννη με αγωγή για το «χρυσό» φιλέτο των παιδιών τους

Ενα ανέντιμο «δώρο», σε... συσκευασία αγωγής, επεφύλασσε, όπως αποκαλύπτει...

Δανάη Επιθυμιάδη: Θυμάστε σε ποια σειρά έπαιζε 12 χρόνια πριν τον «Τιμωρό»;

Η Δανάη Επιθυμιάδη κέρδισε τις εντυπώσεις με το ρόλο...

«Λουκέτο» στο βραβευμένο με αστέρια Michelin resto Σπονδή!

«Λουκέτο» στο βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριο της Αθήνας...

Φωνή ΑμεΑ με τη Χρονοπούλου – Νότες «αγγέλων»

Μια γιορτή που χρόνο με τον χρόνο δυναμώνει, η...
spot_img