Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Η κίνηση στα social media από Λάλο και Μαυρίδου που επιβεβαιώνει την...

Το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» για τον χωρισμό-βόμβα...

Είναι πολλά τα λεφτά για το «GNTM», Ηλιάνα

Μαύρες πλερέζες... για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, καθώς το «GNTM»...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Λαθροθήρες στον Εβρο σκότωσαν αργυροπελεκάνο

ΤΑ «ΠΥΡΑ» ασυνείδητων λαθροθήρων δέχτηκε στις εκβολές του Εβρου ο Αχίλλειος, ένας από τους συνολικά πέντε αργυροπελεκάνους

ΤΑ «ΠΥΡΑ» ασυνείδητων λαθροθήρων δέχτηκε στις εκβολές του Εβρου ο Αχίλλειος, ένας από τους συνολικά πέντε αργυροπελεκάνους, ο οποίος φορούσε στη ράχη του ειδικό GPS -σύστημα παρακολούθησης- ώστε να μπορούν οι επιστήμονες να μελετούν τις κινήσεις του, αλλά και οποιοσδήποτε να βλέπει live (μέσω διαδικτύου) τις πτήσεις του. Ο νεκρός πελεκάνος ανήκε σε ένα παγκοσμίως απειλούμενο με εξαφάνιση είδος και σύμφωνα με τους ορνιθολόγους, για τη διαρκή απώλεια του πληθυσμού του η Ελλάδα φέρει μεγάλη ευθύνη, καθώς φιλοξενεί πάνω από το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Γι’ αυτό χαρακτηρίζουν την απώλεια του Αχίλλειου οικολογικό έγκλημα.

Aιτίες θανάτου

«Ο Αχίλλειος ήταν ένας από τους συνολικά επτά αργυροπελεκάνους που παρακολουθούνται στο πλαίσιο προγράμματος τηλεμετρίας που εκπονεί η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών. Είναι η πιο πρόσφατη απώλεια, ενώ είχαν προηγηθεί άλλες δύο στο παρελθόν. Αυτό που παρατηρούμε μελετώντας τις κινήσεις του είναι ότι οι αιτίες θανάτου τους είναι ανθρωπογενείς. Το δείγμα που έχουμε δεν είναι μεγάλο για να έχουμε τη συνολική εικόνα, αλλά οι τρεις σκοτώθηκαν από ανθρώπινο χέρι. Ξέραμε ότι υπάρχει λαθροθηρία, αλλά δεν γνωρίζαμε ότι ήταν σε τόσο μεγάλο βαθμό» λέει στην «Espresso» η ορνιθολόγος Ολγα Αλεξάνδρου. Το στίγμα και τις κινήσεις των πελεκάνων μπορούν να δουν ανά πάσα στιγμή όλοι οι χρήστες του ίντερνετ, με μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών (www.spp.gr).

Ειδικότερα, με το πάτημα ενός κουμπιού ο επισκέπτης βλέπει στην οθόνη του πού βρίσκονται ανά πάσα στιγμή και ποιες κινήσεις έκαναν πρόσφατα η Λουκία, ο Μάρλεϊ, η Αμελί και η Κλεοπάτρα! Στο σύστημα υπάρχει ακόμη ο Αχίλλειος, αλλά μετά τον θάνατό του οι διαχειριστές του συστήματος θα τον αποσύρουν το επόμενο διάστημα. Υπολογίζεται ότι στους υγροβιότοπους της βόρειας Ελλάδας όπως στο Πόρτο Λάγος, στο Δέλτα του Εβρου και στη μικρή Πρέσπα βρίσκουν καταφύγιο από 1.500 έως και 3.000 εκπρόσωποι. Ο αριθμός τους εμφανίζει αυτή τη μεγάλη απόκλιση διότι εξαρτάται από το πόσα πουλιά θα μεταναστεύσουν προκειμένου να ξεχειμωνιάσουν. Ο ενήλικος αργυροπελεκάνος (Pelecanus crispus) Αχίλλειος βρέθηκε νεκρός σε νησίδα κοντά στις εκβολές του Εβρου. Εργαζόμενοι του φορέα διαχείρισης του Δέλτα Εβρου κατευθύνθηκαν με βάρκα στο σημείο από το οποίο λαμβάνονταν τα τελευταία στίγματα του πομπού του, που έδειχναν πλήρη ακινησία, συνέλεξαν το νεκρό ζώο και το μετέφεραν σε κτηνίατρο της Αλεξανδρούπολης. Οι ακτινογραφίες έδειξαν πληθώρα ψιλών σκαγιών στον θώρακα και στην αριστερή φτερούγα.

Νίκος Πιτσιακίδης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...