Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«TV Queens»: Χριστοπούλου στον ρόλο της καθηγήτριας

Τα αστέρια θα περάσουν από το Οpen! Nα και...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Αμαλία είναι απογοητευμένη με τον Ντίνο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Στο… μικροσκόπιο 20 Ελληνες Influencers που ελέγχονται για παραπλανητικές πρακτικές

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν 20 Ελληνες influencers...

Ο Σκάι καλοβλέπει το τηλεπαιχνίδι «Still Standing» με παρουσιάστρια την Καραβάτου

Τα δημοφιλή τηλεπαιχνίδια δεν πεθαίνουν ποτέ! Από τα χέρια...

Αυτοθεραπεία για την τρύπα στον πνευμονα

Η τεχνική με βλαστοκύτταρα που βάζει τέλος στα μοσχεύματα

Επανάσταση στις μεταμοσχεύσεις αναμένεται να φέρει πρωτοποριακή μέθοδος αποκατάστασης τρύπας σε πνεύμονα με τη χρήση βλαστοκυττάρων από τον ίδιο τον ασθενή, η οποία εφαρμόστηκε πρώτη φορά στην Ιταλία. Επόμενος στόχος των επιστημόνων είναι να φτάσουν σε ανάλογες επεμβάσεις και σε άλλα όργανα, γεγονός που θα οδηγήσει προοδευτικά στην ελαχιστοποίηση της χρήσης μοσχευμάτων από δότες, δεδομένου ότι ο οργανισμός θα «διορθώνει» τον εαυτό του.

Την τεχνική που ανέπτυξε ο θωρακοχειρουργός Φραντσέσκο Πετρέλα, υποδιευθυντής στον τομέα Θωρακοχειρουργικής στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ογκολογίας στο Μιλάνο, παρουσίασε το έγκυρο περιοδικό «New England Journal of Medicine». Εφαρμόστηκε σε ασθενή ο οποίος ύστερα από εγχείρηση στον πνεύμονα εμφάνισε ως επιπλοκή τρύπα στον βρόγχο, καθώς δεν είχε γίνει φυσιολογικά η επούλωση. Οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο είναι 3-8% και μέχρι τώρα χρειαζόταν να γίνει νέα χειρουργική επέμβαση, που μπορούσε όμως να δώσει σοβαρές επιπλοκές και απαιτούσε μακροχρόνια και καθημερινή ιατρική παρακολούθηση.

Ο Πετρέλα και οι συνεργάτες του έλαβαν βλαστοκύτταρα από τον νωτιαίο μυελό του ασθενούς και τα άφησαν να πολλαπλασιαστούν στο εργαστήριο. Στη συνέχεια με μια μικροχειρουργική επέμβαση τα τοποθέτησαν στο σημείο του βρόγχου όπου υπήρχε το άνοιγμα. Οπως διαπίστωσαν, ενεργοποίησαν με επιτυχία τη διαδικασία επούλωσης της πληγής κλείνοντας την τρύπα. Ο δρ Πετρέλα επισημαίνει πως οκτώ μήνες μετά τη θεραπεία ο ασθενής είναι καλά και δεν παρουσίασε υποτροπές.

Ο διευθυντής του ινστιτούτου Λορέντζο Σπατζιάρι μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων επισήμανε: «Αποδείξαμε ότι τα βλαστοκύτταρα μπορούν να προκαλέσουν μια φυσική επιδιόρθωση στον οργανισμό. Συνεισφέρουμε έτσι στην ανάπτυξη νέων τεχνικών μεταμόσχευσης βρόγχου και τραχείας, γιατί η μεταμόσχευση με βλαστικά κύτταρα δεν προκαλεί απόρριψη του μοσχεύματος από τον οργανισμό». Οπως πρόσθεσε, επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να αρχίσουν κλινικές έρευνες για να μελετήσουν σε βάθος τη διαδικασία, έτσι ώστε να καταφέρουν να δημιουργήσουν ένα στάνταρντ πρωτόκολλο, με την προοπτική να επεκτείνουν την εφαρμογή της τεχνικής και σε άλλα όργανα του ανθρώπινου σώματος.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...