Πόρτα εξόδου!

Αντίστροφη μέτρηση με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για σωρηδόν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μετά από 111 χρόνια προκειμένου να μειωθεί το κόστος λειτουργίας του κράτους.

Ο τίτλος του BBC χθες τα έλεγε όλα: «Μετά από 111 ολόκληρα χρόνια, η Ελλάδα απολύει δημοσίους υπαλλήλους»! Από τη στιγμή που ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο, η είδηση που κάνει τον γύρο του κόσμου είναι πως η κεντροδεξιά κυβέρνηση Σαμαρά ετοιμάζεται να δείξει την πόρτα της εξόδου σε χιλιάδες υπαλλήλους, προκειμένου να μειώσει το κόστος λειτουργίας του κράτους. Για τους ενδιαφερόμενους ωστόσο η είδηση μόνο καλή δεν είναι, καθώς θα δουν λίαν συντόμως την πόρτα της εξόδου. Με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ουσιαστικά ξεκίνησε και η αντίστροφη μέτρηση για τις 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο. Από αυτές, οι 4.000 θα γίνουν μέσα στο 2013 (ένα τμήμα εκ των οποίων μέχρι τον Ιούνιο, και οι υπόλοιπες το δεύτερο εξάμηνο του έτους). Οι υπόλοιπες 11.000 θα γίνουν το 2014, στη φάση ενός τριμηνιαίου προγραμματισμού. Παράλληλα, θα ξεκινήσει και η διαδικασία ισάριθμων προσλήψεων, με αισθητά πάντως χαμηλότερους μισθούς.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης ξεκαθάρισε για πρώτη φορά ότι οι 15.000 απολύσεις δεν θα προέλθουν αποκλειστικά και μόνο από τους 25.000 υπαλλήλους που πρόκειται να μετακινηθούν. Οπως είπε, «η κινητικότητα των 25.000 υπαλλήλων είναι αποσυνδεδεμένη αριθμητικά από τις 15.000 αποχωρήσεις. Κάθε άλλος αριθμός, για 25.000 απολύσεις ή για 150.000 απολύσεις ή ακόμη και για 206.000 απολύσεις, είναι παντελώς αβάσιμος. Και όσοι τον επικαλούνται, το κάνουν για εκφοβισμό ή για δημιουργία τρομοκρατικών εντυπώσεων ή για μικροπολιτικούς στόχους».

Ουσιαστικά, οι 15.000 υπάλληλοι που θα απολυθούν θα προέρχονται από τέσσερις κατηγορίες εργαζομένων του δημόσιου τομέα. Κατ’ αρχάς θα φύγουν όλοι όσοι είναι πειθαρχικά υπόλογοι και κριθούν απολυτέοι με τελεσίδικη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Δεύτερον, αυτοί που υπηρετούν σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που καταργούνται. Τρίτον, οι υπάλληλοι που θα κριθεί ότι έχουν χαμηλά προσόντα από τη διαδικασία της αξιολόγησης που θα γίνει κατά την επανατοποθέτηση του προσωπικού στις νέες διευθύνσεις των δημοσίιων υπηρεσιών και τέταρτον, όσοι επιλέξουν την εθελούσια έξοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εθελούσια αυτή έξοδος θα αφορά όσους θέλουν να αποχωρήσουν και βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, αργίας ή αναγκαστικής μετακίνησης. Τέλος, θα απολύονται και όσοι διαπιστωθεί ότι δεν διαθέτουν τα τυπικά προσόντα για τη θέση που έχουν καταλάβει.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ