Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Οι 6 διάσημες Ελληνίδες που περιμένουν να κρατήσουν στην αγκαλιά τους τα...

Baby boom προσεχώς! Γεννητούρια αναμένονται το επόμενο διάστημα στην...

Στις 28 Απριλίου η πρεμιέρα του ριάλιτι «TV Queen» στο Open

Ολοταχώς ετοιμάζεται να βγει στον «αέρα» στις 28 Απριλίου...

Χωρισμένη και λαμπερή η Λάσπα!

Λαμπερή και ανανεωμένη Κατερίνα Λάσπα σε μία από τις...

Ο πρίγκιπας Χάρι «έκοψε» επισήμως τους δεσμούς με τη Βρετανία

Να δίνει ο πατέρας σου μάχη με τον καρκίνο...

Το ελληνικό Stealth έμεινε στα αζήτητα!

Το αεροσκάφος κατασκευάστηκε πριν από τέσσερα χρόνια κι ενώ προσέλκυσε το ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών, στη χώρα μας πέρασε στο… ντούκου.

874g56j87Οι Τούρκοι εξοπλίζουν τα αεροπλάνα τους κι εμείς «πετάμε» το ελληνικό Stealth στα αζήτητα! Την ώρα που οι γείτονες τοποθετούν στα F-16 τους ένα δικό τους σύστημα θωράκισης, ο δημιουργός του ελληνικού Stealth προσπαθεί να φτιάξει δεύτερο αεροπλάνο για να το βγάλει στο εμπόριο, αλλά ελλείψει χρημάτων… στάση κατασκευής! Οπως λέει ο ίδιος, το μεράκι και το πάθος του για την αεροπλοΐα δεν φτάνουν, αφού χρειάζεται χρηματοδότηση και φυσικά τις κατάλληλες υποδομές που θα τον βοηθήσουν να συνεχίσει να δημιουργεί αεροπλάνα.

Πριν από περίπου τέσσερα χρόνια ο αστυνομικός, πρόεδρος της Αερολέσχης Φλώρινας και δημιουργός του Stealth Γιώργος Ηλιόπουλος κατασκεύασε το πρώτο ελληνικό αεροσκάφος τύπου Stealth, στο οποίο έδωσε το όνομα «Archon SF 1». Το αεροσκάφος ζυγίζει 200 κιλά, έχει κινητήρα 46 ίππων, είναι μονοθέσιο και φτιαγμένο από αλουμίνιο που χρησιμοποιείται στην Αεροναυπηγική. Από την πρώτη στιγμή προσέλκυσε το ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών, όμως στην Ελλάδα πέρασε μάλλον στο… ντούκου. Σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο, για να πάρει την άδεια να πετάξει είδε και απόειδε, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να απευθυνθεί στην… Ιταλία. Για τον λόγο αυτό τα διακριτικά νηολόγησής του φέρουν στα αρχικά το γράμμα I (Ι-A281)».

Μιλώντας στην «Espresso», ο Γιώργος Ηλιόπουλος αποκάλυψε ότι αυτή τη στιγμή κατασκευάζει ένα δεύτερο Stealth, πανομοιότυπο με το πρώτο: «Φτιάχνω ένα ακόμα, το οποίο σκοπεύω να πουλήσω. Το πρώτο το κατασκεύασα για να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου, αν και εμφανίστηκαν αρκετοί αγοραστές και εταιρείες που εξέφρασαν έντονα το ενδιαφέρον τους. Ομως δεν μπορώ να το δώσω, γιατί πάνω του γίνονται όλες οι δοκιμές. Θα κατασκευάσουμε ένα ακόμα για να το ρίξουμε στην αγορά και να δούμε πώς θα αντιδράσει. Δηλαδή, αν θα ενδιαφερθεί κι αν θα μπορούμε εμείς από τη χώρα μας να κάνουμε κάτι. Την προσπάθειά μου την κάνω από εδώ που βρίσκομαι, αλλά επιχειρηματικά δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Ολα έχουν κάποια τεχνολογική συνέχεια, ενώ εδώ βλέπεις στασιμότητα, αφού είναι γνωστό ότι δεν έχουμε ιστορικό τέτοιων κατασκευών. Οποιαδήποτε προσπάθεια πάει στο κενό και δεν μπορώ να καταλάβω τι φταίει».

Ο ίδιος ανέφερε ότι προσπάθησε να χρηματοδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ, αλλά δεν έγινε τίποτα: «Η απογοήτευση είναι μεγάλη, γιατί είμαι στην άκρη της Ελλάδας και δεν μπορώ να κάνω αυτό που θέλω. Παρ’ όλα αυτά προσπαθώ να μην παραιτούμαι, να συνεχίζω και να μην τα παρατάω».

Την ίδια στιγμή η Τουρκία θα κατασκευάσει για τα μαχητικά F-16 της ένα ηλεκτρονικό σύστημα θωράκισης από απειλές. Η εφημερίδα «Zaman» με τον τίτλο «Εγχώριο πολεμικό σύστημα στα F16» γράφει ότι «προστίθεται μια νέα εργασία στις όσες έχουν γίνει στην Τουρκία για την αύξηση των εγχώριων αμυντικών συστημάτων, με στόχο την αυτάρκεια στον τομέα αυτό».

ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Γιάννης Φέρτης: Η Βίβιαν Μπενέκου αποκαλύπτει όλα όσα δεν ξέρουμε για τον τεράστιο ηθοποιό

Δάκρυζε όταν άκουγε κλαρίνο, χόρευε τσάμικα με πάθος, αγαπούσε...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

«Εφυγε» ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς

«Εφυγε» στα 68 του χρόνια ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς που...

Μοντέλο σε καμπάνια η «κυρία Πιτ»

Βουτιά στον χώρο της μόδας έκανε η σύντροφος του...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Η έπαυλη-φάντασμα και η σεξουαλική κακοποίηση μαθητή σε εκδρομή

Ιστορίες με φαντάσματα, πνεύματα, ανεξήγητους θανάτους και δύο τρομακτικές...