Τούρκοι χάκερ εισέβαλαν στο ΥΠΕΞ

Κυβερνοεπίθεση εξαπέλυσε η ομάδα NaSah σε δύο ελληνικές κυβερνητικές ιστοσελίδες.

2f55hg789Διπλή κυβερνοεπίθεση κατά της πύλης της ελληνικής διπλωματίας εξαπέλυσαν Τούρκοι χάκερ! Οι άγνωστοι δράστες επιχείρησαν και πέτυχαν να αλλοιώσουν δύο σελίδες ισάριθμων διευθύνσεων του Διπλωματικού Σώματος και να αναρτήσουν «μπάνερ» με την τουρκική σημαία ντροπιάζοντας το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν χθες το πρωί στο portal της Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας (agora.mfa.gr), καθώς και σε μια αρχειοθετημένη ιστοσελίδα της Γενικής Διεύθυνσης Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (archive.hellenicaid.gr). Στην πρώτη περίπτωση οι κατά δήλωσή τους Τούρκοι κυβερνοπειρατές επέλεξαν να αλλοιώσουν σύνδεσμο (link) στο εσωτερικό του portal και συγκεκριμένα στη διεύθυνση http://agora.mfa.gr/ stats/index.htm. Εκεί οι δράστες υποκατέστησαν το κανονικό περιεχόμενο της ιστοσελίδας με το δικό τους αναρτώντας μια νέα σελίδα, στην κορυφή της οποίας υπήρχε η τουρκική σημαία, ενώ στο κέντρο είχε τοποθετηθεί το λογότυπο της ομάδας κυβερνοπειρατών NaSah, που αυτοπροσδιορίζεται ως «International Turkish Muslim Hackers» («Διεθνείς Τούρκοι Μουσουλμάνοι Χάκερ»).

Επίσης στη βάση της «πειραγμένης» σελίδας υπήρχε το υποτιμητικό μήνυμα: «Το σύστημά σας δεν διαθέτει επαρκή ασφάλεια και μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση ο οποιοσδήποτε. Να προσέχετε. Το να είναι κάποιος ειλικρινής δεν βλάπτει σε τίποτα».

Αντίστοιχη κυβερνοεπίθεση δέχτηκε και η ιστοσελίδα της Γενικής Διεύθυνσης Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας. Στην περίπτωση αυτή οι χάκερ δεν χτύπησαν τη σύγχρονη ιστοσελίδα της διεύθυνσης (www.hellenicaid.gr) αλλά μια αρχειοθετημένη σελίδα (http://archive.hellenic aid.gr/index.html). Η εικόνα που παρουσίαζε η εν λόγω ιστοσελίδα ήταν ακριβώς η ίδια με εκείνη της σελίδας agora.mfa.gr.

Η διπλή κυβερνοεπίθεση αποκαλύφθηκε από το site secnews.gr, ενώ το κανονικό περιεχόμενο των αλλοιωμένων ιστοσελίδων αποκαταστάθηκε γύρω στις 10.00 το πρωί. Το γεγονός επιβεβαίωσε το υπουργείο Εξωτερικών, που σε ανακοίνωσή του παραδέχεται πως «σημειώθηκε κακόβουλη ηλεκτρονική επίθεση στην οικονομική διαδικτυακή πύλη www.agora.mfa.gr, καθώς και στην ιστοσελίδα archive.hellenicaid.gr». Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις εύλογες ανησυχίες για την ασφάλεια εμπιστευτικών δεδομένων της χώρας, το υπουργείο υπογραμμίζει ότι οι εν λόγω ιστοσελίδες είναι εντελώς ανεξάρτητες από την επίσημη διαδικτυακή πύλη του ΥΠΕΞ, ότι δεν υπήρχαν ευαίσθητα δεδομένα σε αυτές και ότι εν τέλει «δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα ασφαλείας για την επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών».

Με λογότυπο Aston Martin και NASA!

Το λογότυπο της ομάδας NaSah είναι μια μίξη του σήματος της βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Aston Martin και εκείνου της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας NASA. Επίσης, οι κυβερνοπειρατές έχουν πάρει και ένα μικρό… δάνειο από τη διάσημη φωτογραφία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με τους Αμερικανούς πεζοναύτες να σηκώνουν την αστερόεσσα, την οποία βέβαια έχουν υποκαταστήσει με την τουρκική ημισέληνο.

Σύμφωνα με το secnews.gr, οι Τούρκοι hackers είναι οργανωμένοι μέσω Facebook, «όπου υποδεικνύουν τις δυνατότητές τους στην απομακρυσμένη παρακολούθηση με χρήση malware και την άντληση δεδομένων από τερματικούς σταθμούς ανυποψίαστων χρηστών». Για το περιστατικό έχει ενημερωθεί η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ