Η κόντρα για το ύψος του… ουρανοξύστη!

Ο δήμαρχος της Μελβούρνης θεωρεί πολλά τα 388 μέτρα του «Australia 108» που κατασκευάζει ο Νώντας Κατσαλίδης.

Η ανέγερση του υψηλότερου ουρανοξύστη του νότιου ημισφαιρίου ήταν η αιτία για τη μεγάλη κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα στον δήμο της Μελβούρνης και τον ομογενή Νώντα Κατσαλίδη, τον άνθρωπο που σχεδίασε τον εντυπωσιακό πύργο. Ο δήμαρχος Ρόμπερτ Ντόιλ υποστηρίζει ότι ο ουρανοξύστης «Australia 108» με ύψος 388 μέτρα είναι υπερβολικά ψηλός, ενώ ο Ελληνας αρχιτέκτονας απαντά ότι το νέο κτίριο θα είναι πραγματικά ξεχωριστό και θα προσθέσει στη φυσιογνωμία της πόλης.

Οπως υποδηλώνει το όνομά του, ο ουρανοξύστης «Australia 108» θα αποτελείται από 108 ορόφους και θα διαθέτει 600 διαμερίσματα και 288 δωμάτια ξενοδοχείου. Οταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του, θα αποτελέσει το υψηλότερο κτίριο στην Αυστραλία αλλά και σε ολόκληρο το νότιο ημισφαίριο. Το κτίριο θα ανεγερθεί στην περιοχή Σάουθμπανκ της Μελβούρνης, παρά την αντίθετη γνώμη του δημάρχου της περιοχής. «Αλίμονο αν η σπουδαιότητα, η αξία και η αισθητική των κτιρίων κρεμόταν από το ύψος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντόιλ και πρόσθεσε ότι η ανέγερσή του θα αποτελέσει ιεροσυλία, επειδή θα σκιάζει το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

Οι δηλώσεις του δημάρχου Μελβούρνης δεν έμειναν αναπάντητες από τον ομογενή σχεδιαστή του «Australia 108», ο οποίος ανέφερε ότι το θέμα είναι καθαρά πολιτικό. «Οι δήμαρχοι της Μελβούρνης παραδοσιακά ενοχλούνται όταν δεν ερωτώνται αναφορικά με αυτά τα θέματα και επανειλημμένα έχουν διαμαρτυρηθεί, γιατί μένουν έξω από τις διαδικασίες» δήλωσε ο κ. Κατσαλίδης και συμπλήρωσε: «Οι ουρανοξύστες καθορίζουν τη φυσιογνωμία μιας πόλης. Ο πύργος “Australia 108” έχει σχεδιαστεί με στόχο να είναι κάτι πραγματικά ξεχωριστό. Με το ξενοδοχείο δε που θα έχει στους επάνω ορόφους θα είναι ανοιχτός σε όλους».

Στο πλευρό του Νώντα Κατσαλίδη βρίσκεται ο υπουργός Πολεοδομίας Μάθιου Γκάι, ο οποίος υποστήριξε ότι ο εν λόγω πύργος «ενισχύει την εμπιστοσύνη του κόσμου στη Μελβούρνη και δείχνει ότι η Αυστραλία έχει πλέον ενηλικιωθεί». Υπενθυμίζεται ότι ο ομογενής αρχιτέκτονας έχει σχεδιάσει και τον πύργο «Eureka» που ανεγέρθηκε το 2007 επίσης στη Μελβούρνη και σήμερα αποτελεί το δεύτερο υψηλότερο κτίριο της Αυστραλίας, με ύψος 297 μέτρα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ