Ζεστή αγκαλιά για αδέσποτα

Μαθητές από την Πέλλα υιοθετούν σκυλάκια σε ένα πρωτοποριακό (!) εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Μαθητές από την Πέλλα υιοθετούν αδέσποτα σκυλάκια και αποχωρίζονται τους νέους τετράποδους φίλους τους μόνο όταν μπαίνουν στην τάξη για μάθημα, οπότε τα αδέσποτα είναι στα σπιτάκια τους στην αυλή του σχολείου! Ενα από τα τυχερά σκυλιά που έφυγε από τον δρόμο και «μπήκε» στη ζεστή αγκαλιά μικρών μαθητών είναι η Ηρα.

Το πρώην αδέσποτο αποτελεί πλέον μέλος της μαθητικής κοινότητας, αφού τα παιδιά τη δέχτηκαν με χαρά, ενώ η υιοθεσία της έγινε η αφορμή ώστε να κάνουν διάφορες έρευνες και να ασχοληθούν με το θέμα της ζωοφιλίας.423rwqr4wert 2

Οι μαθητές υιοθέτησαν την Ηρα μαζί με άλλα αδέσποτα στο πλαίσιο ενός πρωτοποριακού -για τα ελληνικά δεδομένα- προγράμματος, που υλοποιείται από δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.

Συνολικά πέντε σχολεία στον νομό Πέλλας έχουν προβεί σε «περισυλλογή» αδέσποτων. Το πρόγραμμα «Υιοθέτησε ένα αδέσποτο» έχει στόχο όχι μόνο τη διάσωση ενός σκύλου από τους αφιλόξενους ελληνικούς δρόμους, αλλά δίνει και την ευκαιρία στα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τα ζώα, αναπτύσσοντας τη συναισθηματική τους νοημοσύνη και το αίσθημα ευθύνης, όπως λέει η πρόεδρος του Συλλόγου Ζωόφιλων Γιαννιτσών Αννα Γέργου.

Οι αξίες

«Κατ’ αυτό τον τρόπο καλλιεργούνται από την πρώιμη παιδική ηλικία οι αξίες του ανθρωπισμού, της ζωοφιλίας και της ανιδιοτελούς προσφοράς» προσθέτει η ίδια.

Το πρόγραμμα προωθεί ο σύλλογος σε συνεργασία με τον Δήμο Πέλλας. Η υιοθεσία ενός αδέσποτου από κάποιο σχολείο ακολουθεί πιστά όσα ορίζει η σχετική νομοθεσία. Εκτός του απαραίτητου συμβολαίου υιοθεσίας, τα σκυλιά εμβολιάζονται, φορούν τσιπάκι με έξοδα του Δήμου Γιαννιτσών και στειρώνονται, προκειμένου να αποφεύγεται ο πολλαπλασιασμός των αδέσποτων.

423rwqr4wert 3
Ωστόσο οι υιοθεσίες ζώων από σχολεία του Δήμου Πέλλας δεν είναι η μόνη δράση με εκπαιδευτικό χαρακτήρα του Συλλόγου Ζωόφιλων Γιαννιτσών. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ο Αδέσποτος», καθηγητές και μαθητές ενημερώνονται με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού για όλα τα θέματα που αφορούν τους κανόνες και τις συνθήκες που διέπουν τη συμβίωση με τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα.

Οπως εξήγησε η κυρία Γέργου, αυτά τα εκπαιδευτικά προγράμματα στόχο έχουν να αναπτύξουν στα παιδιά αισθήματα υγιούς ζωοφιλίας και να τους διδάξουν την αγάπη για τα ζώα, αλλά και την ευθύνη που έχουν απέναντί τους.

Νίκος Πιτσιακίδης 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ