Ιδού το βούλευμα που οδηγεί σε δίκη τη Χ.Α.

Τι αναφέρεται στις 1.109 σελίδες για τους 69 κατηγορουμένους (και μία ανήλικη) που παραπέμπονται πλέον για να δικαστούν

Σύντομα αναμένεται να προσδιοριστεί πότε θα ανοίξει η αυλαία της μεγάλης δίκης της Χρυσής Αυγής, με κατηγορουμένους τους βουλευτές και μέλη του κόμματος. Επειτα και από την έκδοση του πολυσέλιδου (έκτασης 1.109 σελίδων) παραπεμπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας, παραπέμπονται σε δίκη 69 κατηγορούμενοι και επιπλέον μία ανήλικη, η οποία θα δικαστεί από το Δικαστήριο Ανηλίκων.

Μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκονται 18 κοινοβουλευτικά στελέχη -πρώην και νυν- της Χρυσής Αυγής, που πρόκειται να δικαστούν για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης (ένταξης και διεύθυνσης). Εξι βουλευτές αντιμετωπίζουν επιπλέον το κακούργημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής, ενώ κατά περίπτωση οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν και αδικήματα όπως ανθρωποκτονία, απόπειρα ανθρωποκτονίας, παράνομη οπλοκατοχή, ψευδορκία, κατοχή ναρκωτικών και άλλα.

Πρόταση Ντογιάκου

Η πλειοψηφία (δύο προς ένα) του Συμβουλίου Εφετών υιοθέτησε πλήρως την πρόταση του εισαγγελέα Εφετών Ισίδωρου Ντογιάκου, υποστηρίζοντας πως η Χρυσή Αυγή από το 2008 και μετά παίρνει τη μορφή εγκληματικής οργάνωσης και από το 2012 και μετά κορυφώνει τη δράση της.

Στην κορυφή της οργάνωσης, σύμφωνα πάντα με το βούλευμα, βρίσκεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος «ως επικεφαλής και απόλυτα κυρίαρχος αρχηγός» και ακολουθούν οι βουλευτές-περιφερειάρχες και ο υπεύθυνος-πυρηνάρχης κάθε τοπικής οργάνωσης.

Οπως αναφέρεται, ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής «παρείχε οδηγίες και εντολές προς τα μέλη γνωρίζοντας τις ενέργειές τους και ελέγχοντας πλήρως τη δράση τους, με στόχο την επίτευξη των παράνομων σκοπών (της οργάνωσης) και με μέσο της διάπραξης εκ μέρους των μελών της ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων».

Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία του δικαστικού συμβουλίου αποδίδει στον Ηλία Κασιδιάρη πως από τότε που «εντάχθηκε στην οργάνωση, γνωρίζοντας με κάθε τρόπο και μέσο τις επιδιώξεις της, ανέβηκε στην ιεραρχία της και αναδείχθηκε επίσημος εκφραστής των θέσεών της, των δράσεών της και των στόχων της, αναφερόμενος απευθείας στον αρχηγό Νίκο Μιχαλολιάκο».

Για τον Χρήστο Παππά

Το βούλευμα αποδίδει ηγετικό ρόλο στον Χρήστο Παππά για τον οποίο αναφέρει πως «διηύθυνε την εγκληματική οργάνωση από 20 Σεπτεμβρίου 2010 μέχρι της συλλήψεώς του στις 29 Σεπτεμβρίου 2013». Μεταξύ των ενεργειών που αποδίδονται βρίσκεται η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η οποία αποτέλεσε και το έναυσμα της δικαστικής έρευνας για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, τον Σεπτέμβριο του 2013.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ