Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Ο Ντίνος ζηλεύει την οικειότητα ανάμεσα στη Μιράντα...

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Νυχτερινή έξοδος για Πιερίδη και Τσαλαπάτη

Η περσινή συνύπαρξή τους στο πλατό της εκπομπής του...

«Το προξενιό της Ιουλίας»: Οι τύψεις οδηγούν τον Στράτο στον τάφο του...

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Το...

Σαν τρελό… λεωφορείο

Συναγερμός σήμανε χθες το πρωί στα Λιόσια, όταν ένα...

Αρνήθηκε τα πάντα και δήλωσε «αθώος»!

Η δίκη του πρώην «τσάρου» της ελληνικής οικονομίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου άρχισε χθες στο Ειδικό Δικαστήριο

«Αρνούμαι κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες. Είμαι αθώος» ήταν τα πρώτα λόγια του Γιώργου Παπακωνσταντίνου όταν ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου τού ζήτησε να τοποθετηθεί επί του βαρύτατου κατηγορητηρίου που αντιμετωπίζει. Η πολυαναμενόμενη δίκη του πρώην «τσάρου» της ελληνικής οικονομίας άρχισε χθες στην αίθουσα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, ξυπνώντας μνήμες από το πρώτο δικαστήριο που συστήθηκε πριν από 25 χρόνια για την υπόθεση Κοσκωτά. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που βαρύνεται με τα κακουργήματα της νόθευσης εγγράφου και της απόπειρας απιστίας σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του ν. 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου, καλείται να παράσχει εξηγήσεις σχετικά με το πώς διαγράφηκαν από τη «λίστα Λαγκάρντ» τα ηλεκτρονικά αρχεία που αντιστοιχούσαν σε τρία συγγενικά του πρόσωπα.

Με φαινομενική ψυχραιμία, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του και τη μητέρα του, άκουσε από τον πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου Νικόλαο Πάσσο την απαγγελία των κατηγοριών. Ωστόσο το μονίμως αναψοκοκκινισμένο πρόσωπό του «πρόδιδε» τη συναισθηματική φόρτισή του.
«Ο υπουργός μού τηλεφώνησε για να μου πει ότι περίμενε έναν εμπιστευτικό φάκελο με στοιχεία για καταθέσεις στο εξωτερικό. Ηθελε να τον παραλάβω και να τον παραδώσω στα χέρια του» κατέθεσε η πρώην διευθύντρια του γραφείου του Χρυσή Χατζή περιγράφοντας το απόρρητο «ταξίδι» του φακέλου από την ελληνική πρεσβεία της Γαλλίας μέχρι την παράδοσή του στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Η μάρτυρας (σφυροκοπήθηκε με ερωτήσεις από τους δικαστές) ανέφερε πως «ο υπουργός», όπως ο ίδιος φέρεται ότι δήλωσε σε σύσκεψη τον Ιανουάριο του 2011, «θεωρούσε ευαίσθητη τη φύση των πληροφοριών που περιείχε ο φάκελος», χωρίς ωστόσο να δώσει απάντηση στο ερώτημα γιατί το «κρίσιμο» υλικό δεν πρωτοκολλήθηκε. «Ξέρετε πολύ περισσότερα από αυτά που λέτε» αντέτεινε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, ενώ το αναπληρωματικό μέλος Αθανάσιος Ράντος αναφέρθηκε στις αντιφάσεις στις οποίες, κατά τη γνώμη του, υπέπεσε η μάρτυρας: «Πώς είναι δυνατόν ο υπουργός να θεωρεί μεν ότι το CD περιέχει πολύ ευαίσθητες πληροφορίες, αλλά να το δίνει σε μια γραμματέα να το αντιγράψει;».

Είχαν προηγηθεί οι καταθέσεις του πρώην αναπληρωτή προϊσταμένου Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής του ΣΔΟΕ Παναγιώτη Μαντούβαλου και του προέδρου του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου Δημήτριου Μασίνα. Και οι δύο αναφέρθηκαν στις έρευνες και στα πορίσματα που συνέταξαν οι υπηρεσίες τους για τα οικονομικά πεπραγμένα των συγγενών του κ. Παπακωνσταντίνου από το 1997 έως το 2011. Αφησαν ωστόσο να διαφανούν οι καθυστερήσεις, η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των υπηρεσιών αλλά και η δυσλειτουργία των φοροελεγκτικών μηχανισμών. Συγκεκριμένα, τα αιχμηρά σχόλια του προέδρου Νικόλαου Πάσσου προκάλεσε η επισήμανση του κ. Μασίνα ότι το ύψος των φόρων με τις προσαυξήσεις που δεν έχουν καταβάλει οι συγγενείς του πρώην υπουργού είναι αφενός μεγαλύτερο (!) από αυτό που περιγράφεται στο κατηγορητήριο και αφετέρου ενδέχεται να… αλλάξει. Κι αυτό γιατί ακόμη δεν έχει κοινοποιηθεί στους συγγενείς ο καταλογισμός των ποσών, ώστε να επιχειρήσουν να τα δικαιολογήσουν!

Δεν ήθελε φωτογραφίες

Σε κρυφτούλι επιδόθηκε χθες ο Γ. Παπακωνσταντίνου με τους δημοσιογράφους! Ο πρώην υπουργός, προκειμένου να αποφύγει τις… ανεπιθύμητες συναντήσεις στην είσοδο του Θέμιδος Μέλαθρον, έλαβε ειδική άδεια για να μπει από το γκαράζ! Ακόμη και όταν έφτασε στον πρώτο όροφο παρέμεινε σε ένα δωματιάκι και απέφευγε να μπει στην αίθουσα. Τελικά το «βέτο» του δεν πέρασε και με παρέμβαση του προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου, ο οποίος επισήμανε ότι η φωτογράφιση δεν απαγορεύεται, αρκεί να μη θίγεται η τιμή και η υπόληψη του κατηγορουμένου, επετράπη στους φωτογράφους η είσοδος.

Μαρία Μεϊμάρη, Ντέμη Ντάβαρη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

Τελετές σατανισμού στη «σκιά» του ιερού βράχου της Ακρόπολης

Μια πολύ ιδιαίτερη καταγγελία έφτασε πριν από λίγες μέρες...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

Νοσοκόμα επιστρέφει στις ταινίες πορνό έπειτα από 15 χρόνια αποχής…

Επιστρέφει στις «ρίζες» της η 38χρονη Σάντι Σάμερς, που...