Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Ο Γιώργης αποκαλύπτει στον Χριστόφορο πως η Βικτώρια...

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Και ξαφνικά κόντρα ανάμεσα σε Πετρουτσέλι και Πιερίδη

Νωρίς νωρίς τα... τσούγκρισαν τα πασχαλινά αβγά η Φλορίντα...

Ο Λευτέρης Χαρίτος μετά τη Μαρκέλλα Γιαννάτου βρήκε τον έρωτα στην αγκαλιά...

Ο Λευτέρης Χαρίτος είναι ξανά ερωτευμένος και δεν το...

Καμία ευθύνη δεν ανέλαβε ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος για το σκάνδαλο της Folli...

Καμία ποινική ευθύνη για τους «μαγειρεμένους» ισολογισμούς της εταιρίας...

«Στον αέρα» οι δηλώσεις για το 2015!

Το TAXIS, που θα έπρεπε να έχει ήδη ανοίξει από την 1η Φεβρουαρίου, δεν προβλέπεται ούτε μέχρι το Πάσχα!

Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα για το νέο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Λίγες εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, αντιλαμβάνεται ότι η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων του 2015 βρίσκεται αυτή τη στιγμή κυριολεκτικά «στον αέρα».
Ενώ -βάσει νόμου- το ηλεκτρονικό σύστημα του TAXIS θα έπρεπε να έχει ήδη ανοίξει από την 1η Φεβρουαρίου, προς το παρόν δεν έχουν εκδοθεί ούτε καν τα νέα έντυπα, η τροποποίηση των οποίων είναι επιβεβλημένη, δεδομένου ότι έχει επέλθει σειρά αλλαγών στη φορολογική νομοθεσία.
Η «δημιουργική ασάφεια» των τελευταίων ημερών -την επικαλείται και η κυβέρνηση ως μεθοδολογία σύνταξης της «επιστολής Βαρουφάκη»- πλήττει και το χρονοδιάγραμμα καταβολής των φετινών φόρων.
Δύο είναι οι μεγάλες φορολογικές υποχρεώσεις της χρονιάς: η φορολογία εισοδήματος και ο φόρος ακινήτων. Τι γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή; Στην πραγματικότητα… τίποτα. Τα δεδομένα έχουν ως εξής:

Κλειστό

Δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος: Ειδικά για το 2015 οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος πρέπει να υποβληθούν από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και την 30ή Ιουνίου. Υπάρχει ανοιχτό σύστημα για να υποβάλουμε δήλωση; Οχι, είναι η απάντηση. Δεν έχουν ξεκινήσει καν οι απαραίτητες προετοιμασίες. Είναι αμφίβολο αν το σύστημα θα ανοίξει πριν από το Πάσχα (το πιθανότερο είναι πως όχι), καθώς ακόμη τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν αρχίσει να στέλνουν τα στοιχεία των αποδοχών. Με αυτό το δεδομένο, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει παράταση στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Πολύ απλά διότι θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, αν το σύστημα ανοίξει μετά το Πάσχα, να υποβληθούν έξι εκατομμύρια δηλώσεις σε δύο μήνες. Οσον αφορά την πληρωμή του φόρου, ο νόμος προβλέπει το εξής: ο φόρος πληρώνεται σε τρεις διμηνιαίες δόσεις. Η προθεσμία της πρώτης δόσης λήγει έναν μήνα μετά την προθεσμία υποβολής της δήλωσης. Δηλαδή, αν δεν υπάρξει παράταση, η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί στο τέλος Ιουλίου, η δεύτερη δόση στο τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη στο τέλος Δεκεμβρίου. Αν υπάρξει παράταση, τότε τα πρώτα λεφτά θα μπουν στο κρατικό ταμείο στο τέλος Αυγούστου.

Δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος επιχειρήσεων: Φέτος υπάρχει σημαντική αλλαγή, καθώς οι δηλώσεις νομικών προσώπων μπορούν να υποβληθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου, δηλαδή δύο μήνες αργότερα σε σχέση με πέρυσι. Ο φόρος εξακολουθεί να πληρώνεται σε έως και οκτώ δόσεις, ωστόσο η τελευταία δεν μπορεί να είναι μετά τον Δεκέμβριο.

Τι ισχύει

Ο νόμος είναι πολύ συγκεκριμένος: «Η καταβολή του φόρου γίνεται σε οκτώ (8) κατ’ ανώτατο όριο ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται με την υποβολή της δήλωσης και οι υπόλοιπες επτά (7) μέχρι την τελευταία ημέρα του έβδομου μήνα από την υποβολή της δήλωσης, η οποία δεν μπορεί να εκτείνεται πέραν του ίδιου φορολογικού έτους».
Είναι απόφαση των εταιριών αν θα εξαντλήσουν τον χρόνο, πληρώνοντας τον φόρο σε έξι δόσεις ή αν θα την υποβάλλουν τον Μάιο, πληρώνοντας σε επτά δόσεις. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο το αν θα είναι ανοικτό το σύστημα πριν από τον Απρίλιο.

Ακίνητα
Το τρίτο μέτωπο έχει να κάνει με τον φόρο ακινήτων. Εκεί υπάρχει το απόλυτο κενό πληροφόρησης. Μέχρι τέλος Μαρτίου πρέπει να υποβληθούν όλες οι τροποποιητικές δηλώσεις του Ε9, προκειμένου να αποτυπωθούν στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο οι μεταβολές που επήλθαν στην ακίνητη περιουσία το 2014. Αν παραμέναμε σε καθεστώς ΕΝΦΙΑ, ο φόρος θα έπρεπε να ξεκινήσει να πληρώνεται από τον Μάιο, με ορίζοντα αποπληρωμής το τέλος του χρόνου. Τώρα που η κυβέρνηση εξαγγέλλει την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την αντικατάστασή του από άλλον φόρο, είναι βέβαιο ότι πριν από τον Ιούνιο δεν θα πληρώσουμε τίποτα. Ολα τα βάρη θα μετατεθούν για το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς.

Ελενα Σολωμού

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Όσα λένε οι κακές γλώσσες για τον ερωτύλο Γιάννη Μπρατάκο

Οι άσπονδοι φίλοι του τον αποκαλούν «Μπάρκουλη του Μαξίμου»,...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....