Γρίφοι Βαρουφάκη για έκτακτο φόρο!

Η αόριστη δήλωση του υπουργού για την επιβολή του στους έχοντες χωρίς να προσδιορίσει ποιους θεωρεί πλούσιους

Μετά την αύξηση του ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα ή υπηρεσίες (μένει να αποφασίσει η κυβέρνηση), σοκ προκαλεί η νέα δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για νέο «χαράτσι» στους κατέχοντες. «Αν χρειαστεί, θα επιβάλω έκτακτο φόρο στους έχοντες» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών, χωρίς βέβαια να προσδιορίσει ποιους θεωρεί έχοντες. Φυσικά πρόσωπα και ποια; Επιχειρήσεις και ποιες;

Ο υπουργός Οικονομικών ίσως να αγνοεί ότι ήδη τα εισοδήματα (πραγματικά ή τεκμαρτά) από 12.000 ευρώ και πάνω επιβαρύνονται με την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και ότι τα ακίνητα φορολογούνται ήδη με πολύ υψηλούς φόρους, τους οποίους η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα μειώσει. Η περιουσία που ακόμα δεν φορολογείται είναι οι καταθέσεις (έχουν συρρικνωθεί στα 140 δισεκατομμύρια ευρώ ή μόλις 75% του ΑΕΠ) και οι κινητές αξίες, όπως είναι οι μετοχές, τα ομόλογα, τα αμοιβαία κεφάλαια, το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 150 δισ. ευρώ – είναι κυρίως στο εξωτερικό.

Θυμίζουμε πως η ειδική εισφορά αλληλεγγύης ήταν ένας έκτακτος φόρος από 1% ώς 4% επί του συνολικού ή τεκμαρτού εισοδήματος που επιβλήθηκε σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, αρχικά, για τα έτη 2011 – 2014. Η προηγούμενη κυβέρνηση παρέτεινε την επιβολή μειωμένη κατά 30% (δηλαδή 0,7-2,8%) για τα έτη 2015 και 2016 ως εξής:
α) Για συνολικό εισόδημα από 12.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 0,7%.
β) Για συνολικό εισόδημα από 20.001 ευρώ έως και 50.000 ευρώ η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 1,6%.
γ) Για συνολικό εισόδημα από 50.001 έως και 100.000 ευρώ η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 2,1%.
δ) Για συνολικό εισόδημα από 100.001 ευρώ και άνω η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 2,8%.
ε) Για εισόδημα του Προέδρου της Δημοκρατίας, του προέδρου και των αντιπροέδρων της Βουλής, των βουλευτών, του προέδρου και των αντιπροέδρων της κυβέρνησης, των υπουργών, των αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών, των γενικών και ειδικών γραμματέων υπουργείων, των γενικών γραμματέων, εφόσον οι αμοιβές είναι τουλάχιστον ίσες με τις αποδοχές γενικού γραμματέα υπουργείου, η έκτακτη εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 3,5%.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ