Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τρίτη 23 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Πριν αρχίσετε να εκνευρίζεστε με τις υποδείξεις των...

Ελένη Φουρέιρα – Αλμπέρτο Μποτία: Ετοιμασίες για βάφτιση του μικρού

Ηταν το μεσημέρι της 7ης Φεβρουαρίου του 2023 όταν...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Κώστας Σλούκας στο PS Blog: «Συγκινητικό να τραγουδάνε οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού...

Αποκαλυπτικός ήταν ο Κώστας Σλούκας στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο PS Blog,...

Ο «δρ Σποκ» ταξιδεύει στα… αστέρια

Οι στιγμές στην καριέρα του Νιμόι, που ενσάρκωσε τον θρυλικό εξωγήινο στη σειρά «Σταρ Τρεκ»

f2 35Με την ευχή που συνόδευε πάντα τον χαιρετισμό με τα δάχτυλά του αποχαιρέτησε τους χιλιάδες θαυμαστές του μέσω twitter ο τηλεοπτικός δρ Σποκ, μερικά 24ωρα πριν από τον τελευταίο «διακτινισμό» του.

Ο Λέοναρντ Νιμόι (ο Αμερικανός ηθοποιός που ενσάρκωσε τον εξωγήινο Μίστερ Σποκ στη διάσημη τηλεοπτική σειρά «Σταρ Τρεκ» αλλά και στις κινηματογραφικές ταινίες που την ακολούθησαν) έχασε τη μάχη με τη χρόνια
αποφρακτική πνευμονοπάθεια σε ηλικία 83 ετών στο σπίτι του, στο Λος Αντζελες.

«Η ζωή είναι σαν κήπος. Οι τέλειες στιγμές υπάρχουν, αλλά δεν διατηρούνται για πάντα, παρά μόνο στη μνήμη. Μακροζωία και ευημερία» είχε γράψει χαρακτηριστικά στην τελευταία ανάρτησή του στο twitter στις 23 Φεβρουαρίου.f4 21

Η νόσος

Ο Νιμόι ήταν ιδιαιτέρως δραστήριος στα social media, όπου ανέβαζε συχνά φωτογραφίες του ίδιου και της συζύγου του. Μέσα από αυτά είχε ανακοινώσει πριν από ένα χρόνο ότι διαγνώστηκε με την εν λόγω νόσο, παρά το γεγονός ότι είχε κόψει το κάπνισμα πριν από 30 χρόνια.

Γεννημένος στη Βοστόνη στις 26 Μαρτίου του 1931, ο Νιμόι έφυγε για το Χόλιγουντ σε ηλικία 18 ετών. Εκεί ξεκίνησε την 60χρονη πορεία του στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο μέσα από πολλούς μικρούς ρόλους σε διάφορες παραγωγές τη δεκαετία του ’50.

f7 10Ο ρόλος που τον ανέδειξε σε θρύλο των σειρών επιστημονικής φαντασίας ήρθε ωστόσο αρκετά χρόνια μετά, το 1966. Ο «Σποκ», τον οποίο υποδύθηκε για τρία χρόνια, ήταν το ψυχρό, άκρως λογικό αντίβαρο του παρορμητικού κυβερνήτη του διαστημοπλοίου «Εντερπράιζ», του Τζέιμς Κερκ, που ενσάρκωνε ο Γουίλιαμ Σάτνερ. Ο ρόλος αυτός έμελλε να σημαδέψει για πάντα την καριέρα του.

Βραβεία Emmy

Εχοντας κερδίσει τρία βραβεία Emmy ενσαρκώνοντας αυτόν τον ήρωα, ο Νιμόι θα μπορούσε να εξασφαλίσει οποιοδήποτε ρόλο ήθελε στη συνέχεια, ωστόσο η ταύτισή του με τον Σποκ στα μάτια του κοινού δημιούργησε προβλήματα στη μετέπειτα καριέρα του. Αυτά αντανακλώνται και μέσα από τους τίτλους των δύο αυτοβιογραφιών του, «Δεν είμαι ο Σποκ» (1975) και «Είμαι ο Σποκ» (1995).

f3 19Η ενασχόλησή του με τη σκηνοθεσία αποδείχτηκε πιο σοφή επιλογή. Πίσω από τις κάμερες οι μεγαλύτερες επιτυχίες του ήταν οι ταινίες «Σταρ Τρεκ 4: Επιστροφή στη Γη» και «Ενα μωρό για τρεις» με πρωταγωνιστή τον Τομ Σέλεκ.


Αντίο από την Κατράλ και τα μέλη του «Εντερπράιζ»8 7

Το δικό της «αντίο» στον Λέοναρντ Νιμόι είπε μέσω twitter μια παλιά συμπρωταγωνίστριά του, θυμίζοντας στο ευρύ κοινό ότι υπήρξε κι αυτή μέλος πληρώματος του «Εντερπράιζ». Είναι η Κιμ Κατράλ, η οποία είχε υποδυθεί τη Βάλερι στην ταινία «Star Trek VI: The Undiscovered Country» το 1991. Χαρακτήρισε «μέντορα, πρωταθλητή και φίλο» τον Νιμόι, ανεβάζοντας κοινή τους φωτογραφία στο twitter. Δίπλα στον Mr Spock είχε επίσης βρεθεί η Κίρστι Aλεϊ.

f5 10Συντετριμμένος από την απώλεια του συμπρωταγωνιστή, «αδερφού» και κουμπάρου του είναι και ο «Κάπτεν Κερκ». Ο Γουίλιαμ Σάτνερ εξέφρασε τη θλίψη του για τον θάνατο του Νιμόι αλλά και για το γεγονός ότι δεν θα κατάφερνε να δώσει το «παρών» στην κηδεία του, που έγινε χθες, λόγω φιλανθρωπικής υποχρέωσης που είχε. Δεσμεύτηκε ωστόσο να διοργανώσει συγκέντρωση για να τον τιμήσει.

Ακόμα και άνθρωποι που δεν τον γνώρισαν ποτέ είπαν το δικό τους «αντίο» στον Νιμόι. Ο αστροναύτης Τέρι Βιρτς από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό αναπαράστησε τον χαρακτηριστικό χαιρετισμό του «Σποκ» με φόντο τη Γη.

Πετρίνα Καλαμβοκίδη

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Γιάννης Φέρτης: Η Βίβιαν Μπενέκου αποκαλύπτει όλα όσα δεν ξέρουμε για τον τεράστιο ηθοποιό

Δάκρυζε όταν άκουγε κλαρίνο, χόρευε τσάμικα με πάθος, αγαπούσε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

«Εφυγε» ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς

«Εφυγε» στα 68 του χρόνια ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς που...

Η Μπόμπα δεν γλίτωσε ούτε αυτή τη φορά τη διαδικτυακή γιούχα

Πρόκειται για χάρισμα και οφείλουμε να τους το αναγνωρίσουμε!...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...