Διχασμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ

Η δανειακή σύμβαση και τo αν πρέπει να περάσει από τη Βουλή προκαλούν διαμάχες

Φωτιές έχουν ανάψει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η συζήτηση και η ψήφιση ή όχι στη Βουλή της δανειακής σύμβασης της κυβέρνησης με τους εταίρους, καθώς διίστανται οι απόψεις για το τι ακριβώς πρέπει να γίνει. Σύμφωνα πάντως με χθεσινές πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα φέρει άμεσα στη Βουλή για συζήτηση το θέμα της δανειακής σύμβασης, σημειώνοντας ότι «δημόσια λοιπόν θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και οι βουλευτές, να θέσουν ερωτήματα και να πάρουν απαντήσεις».

Επίσης η κυβέρνηση γνωστοποιεί ότι η νέα συμφωνία που θα προκύψει στο πέρας του τετραμήνου πράγματι θα έρθει προς επικύρωση στη Βουλή. Οπως επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι δεν πρόκειται για υπογραφή νέας δανειακής σύμβασης, αλλά για επέκταση της ημερομηνίας λήξης της υπάρχουσας, προσθέτοντας ότι για τον ESM αρκεί η υπογραφή του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών, που έχει μπει από την περασμένη Πέμπτη, επικαλούμενοι σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Οι ίδιοι κύκλοι προσθέτουν ότι «το γερμανικό Κοινοβούλιο δεν κύρωσε καμία δανειακή σύμβαση, απλώς έδωσε την έγκρισή του στην απόφαση του Eurogroup και στη λίστα μεταρρυθμίσεων που απέστειλε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών».

Εξάλλου, σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να φέρει το θέμα στη Βουλή, όχι όμως να φέρει τη συμφωνία προς κύρωση, καθώς πρόκειται μόνο για απλή τετράμηνη παράταση μιας δανειακής σύμβασης. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, ο οποίος αποκάλυψε χθες την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή τη συμφωνία στο Eurogroup για πολιτική συζήτηση και όχι για ψήφιση.

Πάντως ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης φαίνεται πως έχει διαφορετική άποψη, την οποία δημοσιοποίησε με ένα tweet: «Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ κυβερνούσαν με ΠΝΠ και “κατεπείγοντα”. Εμείς όχι. Η τετράμηνη συμφωνία να έλθει στη Βουλή. Είναι επιβεβλημένο όχι νομικά, αλλά πολιτικά» έγραψε. Στη γραμμή Σακελλαρίδη – Φίλη κινείται και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας, καθώς με δηλώσεις του υποστήριξε πως «από νομική άποψη δεν υπάρχει λόγος να κυρωθεί από τη Βουλή, διότι είναι παράταση της παράτασης, χωρίς κανέναν επιπλέον όρο», ωστόσο είπε ότι από πολιτικής άποψης συμφωνεί να γίνει μια πολιτική συζήτηση, σε πολιτικό επίπεδο και εντός της Βουλής. Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος καλεί την κυβέρνηση να μην επικυρώσει τη συμφωνία με τους πιστωτές στη Βουλή, για να μην υπάρχουν σε ψηφισμένο κείμενο δύο ρήτρες που δεσμεύουν τη χώρα.

Αντίθετοι και οι ΑΝ.ΕΛ.

ΕΝ ΤΩ μεταξύ, μια άποψη που θα συζητηθεί εξέφρασε χθες ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Μαυραγάνης, σημειώνοντας πως αν τελικά η συμφωνία έρθει στη Βουλή, δεν πρέπει να υπερψηφιστεί, επισημαίνοντας ωστόσο ότι εκφέρει προσωπική γνώμη και πως η στάση αυτή εδράζεται στον κίνδυνο που θα έχει για τη χώρα η νομική δέσμευσή της από την κοινοβουλευτική ψήφιση της παράτασης. Οπως ανέφερε ο κ. Μαυραγάνης, αυτή η δανειακή σύμβαση περιέχει κάποιους όρους τους οποίους οι ΑΝ.ΕΛ. κρίνουν ότι «δεν είναι ανεκτοί» και πως «εμείς εκεί δεν θα κάνουμε πίσω».

Ελενα Σολωμού

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ