Ανακάλυψαν (;) το σπίτι του Ιησού

Βρίσκεται στη Ναζαρέτ (στην αυλή της οικίας βρέθηκαν δύο άδειοι τάφοι) και οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι εκεί τον μεγάλωσε η Μαρία μαζί με τον Ιωσήφ!

Βρίσκεται στη Ναζαρέτ, εκεί κατοικούσε οικογένεια Εβραίων τον 1ο αιώνα μ.Χ. και οι Βυζαντινοί αλλά και οι Σταυροφόροι για να το προστατέψουν από τη φθορά και από άπιστους κατασκεύασαν σε αυτό εκκλησίες.
Ολα αυτά τα στοιχεία κάνουν τους αρχαιολόγους να πιστεύουν ότι το λαξευμένο σε βραχώδη λόφο σπίτι ήταν αυτό στο οποίο μεγάλωσαν τον Ιησού η Μαρία και ο Ιωσήφ.

Η πετρόχτιστη κατοικία ανακαλύφθηκε το 1880 από μοναχές του τάγματος των Αδερφών της Ναζαρέτ, αλλά η ακριβής χρονολόγησή της έγινε μόλις τον 2006 από τον Κεν Νταρκ, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Reading στη Βρετανία. Ο ερευνητής σε πρόσφατο άρθρο του στην επιθεώρηση «Biblical Archaelogy Review» επισημαίνει ότι οι κάτοικοι της περιοχής εδώ και αιώνες πίστευαν πως από αυτό το σπίτι είχε περάσει ο Ιησούς κι ενώ δεν είναι δυνατόν να το πει κανείς με βεβαιότητα. «Δεν υπάρχει επαρκής αρχαιολογικός λόγος γιατί να απορριφθεί μια τέτοια θεωρία» αναφέρει.

Ο Ιησούς πιστεύεται ότι πέρασε τα παιδικά χρόνια του στη Ναζαρέτ και οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ότι αιώνες μετά την εποχή κατά την οποία έζησε η Βυζαντινή Αυτοκρατορία -είχε στον έλεγχό της την περιοχή μέχρι τον 7ο αιώνα- διακόσμησε το σπίτι με μωσαϊκά, ενώ για να το προστατεύσει κατασκεύασε πάνω σε αυτό ναό, γνωστό ως «Εκκλησία της Θρέψης». Το ίδιο έκαναν και οι Σταυροφόροι τον 12ο αιώνα δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι οι παράδοση που είχε φτάσει και σε αυτούς ήθελε το συγκεκριμένο σπίτι να είναι το πατρικό του Ιησού, όπως επισημαίνει ο Νταρκ.

Ο καθηγητής είχε τη δυνατότητα να δει όλα τα αντικείμενα που βρέθηκαν κατά την ανασκαφή των μοναχών, μεταξύ αυτών σπασμένα μαγειρικά είδη και πιάτα από ασβεστόλιθο, στοιχείο που δείχνει ότι εκεί ζούσε εβραϊκή οικογένεια. Σύμφωνα με τις εβραϊκές παραδόσεις, αυτό το υλικό δεν μπορεί να μιανθεί. Τέλος, στην αυλή του σπιτιού βρέθηκαν δύο άδειοι τάφοι, ένας εκ των οποίων θεωρούνταν από τους Σταυροφόρους ο τάφος του Ιωσήφ.

Κατερίνα Νικολοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ