Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Τζορτζ Κρίστι: Ο ομογενής ήταν για δεκαετίες αρχηγός λέσχης των Hells Angels

Ομογενής στις ΗΠΑ που επί 40 χρόνια υπήρξε αρχηγός...

«Εκαψαν» την Πισπιρίγκου με τις καταθέσεις τους οι τρεις νοσηλεύτριες του νοσοκομείου...

«Φωτιά» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν οι καταθέσεις που...

Αλμπέρτο Εσκενάζη: Ζεν πρεμιέ στο πλευρό του Κόκκαλη!

Ο 72χρονος ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζη είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με...

Ο «στρατηγός» των τετράποδων λαγωνικών

Ο απόστρατος Β. Βεράνης ίδρυσε την ομάδα K9 και είχε εκπαιδευόμενο τον σκύλο του Μητσοτάκη

Μια ταξιδιωτική οδηγία του προέδρου Ρίγκαν για τα ταξίδια Αμερικανών στην Ελλάδα το 1987 του άλλαξε τη ζωή. Η ΕΛ.ΑΣ. τον έστειλε να εκπαιδευτεί σε θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας στην Αμερική και επιστρέφοντας ίδρυσε την πρώτη ομάδα τετράποδων αστυνομικών. Ο απόστρατος -σήμερα- αξιωματικός Βασίλης Βεράνης κατέχει ένα ρεκόρ που δύσκολα μπορεί να σπάσει. 34rfw45ts 5Εχει εκπαιδεύσει όλα τα σκυλιά της ΕΛ.ΑΣ. από το 1987 έως το 2002, που ήταν προϊστάμενος εκπαίδευσης στο ελληνικό τμήμα, γνωστό και ως Κ9! Δουλεύοντας με πάθος και αγάπη για τα σκυλιά, ο κ. Βεράνης έγινε αυθεντία και τις υπηρεσίες του ζήτησαν οι πρωθυπουργοί Ανδρέας Παπανδρέου και Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, καλώντας τον να εκπαιδεύσει τα σκυλιά ράτσας λαμπραντόρ που είχαν!

Οι σκύλοι που «υπηρετούν» σήμερα σε Αστυνομία και Λιμενικό δεν θα είχαν μονάδα αν δεν υπήρχε εκείνος! Εγινε ο πρώτος εκπαιδευτής τετράποδων αστυνομικών, όταν υπηρετούσε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Από τότε οι τετράποδοι «μαθητές» του έχουν ανακαλύψει δεκάδες εκρηκτικούς μηχανισμούς και καλά κρυμμένες ποσότητες ναρκωτικών, από εκατοστά του γραμμαρίου έως εκατοντάδες κιλά! Τώρα πλέον δίνει τα φώτα του σε ιδιώτες εκπαιδεύοντας σκυλάκια του… καναπέ ή και μεγαλόσωμους πειθαρχημένους φύλακες. Παράλληλα, είναι ο δάσκαλος νέων εκπαιδευτών, οι οποίοι διακρίνονται μάλιστα σε διαγωνισμούς σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Οπως περιγράφει στην «Espresso»: «Τη δεκαετία του ’80 με την έξαρση της τρομοκρατίας η χώρα μας θεωρήθηκε ανασφαλής τόπος διακοπών για τους Αμερικανούς. Μια σειρά από περιστατικά, σε συνδυασμό με το έντονο αντιαμερικανικό κλίμα, οδήγησε τον πρόεδρο Ρίγκαν να εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία με την οποία προειδοποιούσε τους Αμερικανούς τουρίστες. Οι αφίξεις μειώθηκαν και έπρεπε να ληφθούν μέτρα στο πλαίσιο και των διεθνών κανονισμών αερομεταφορών.

»Τότε υπηρετούσα στη Γλυφάδα, αλλά σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του βαθμού ασφαλείας του αεροδρομίου, μέσα σε μία ημέρα η δύναμή του αυξήθηκε από τα 150 στα 1.000 άτομα! Βελτιώθηκε ο εξοπλισμός αλλά και η εκπαίδευση που άρχισε να γίνεται στην Αμερική. Στο πλαίσιο ενός τέτοιου προγράμματος βρέθηκα για εκπαίδευση στις ΗΠΑ όπου ήρθα σε επαφή με αστυνομικά σκυλιά. Αυτό ήταν… Οταν επέστρεψα έφτιαξα την ομάδα Κ9, πήραμε τα πρώτα έξι σκυλιά και αρχίσαμε να ανεβάζουμε το επίπεδο ασφαλείας στο αεροδρόμιο».Με πολλή προσωπική δουλειά άρχισε να οργανώνει την ομάδα του αναζητώντας τα κατάλληλα σκυλιά ακόμη και σε φιλικά σπίτια ή στον δρόμο! 

34rfw45ts 4«Από το 1986 έως το 1996 η Αστυνομία αγόρασε 30 σκυλιά, αλλά από μας πέρασαν πάνω από 200, τα οποία εκπαιδεύσαμε εμείς. Είχαν ιδιαίτερα καθήκοντα προστασίας, μπορούσαν να εντοπίσουν βόμβες, έκαναν περιπολίες, ενώ συμμετείχαμε και σε πρόγραμμα στην ελληνική μεθόριο για την αποτροπή εισόδου λαθρομεταναστών» θυμάται ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από τα πρώτα λαγωνικά της ΕΛ.ΑΣ. Παίρνοντας την ειδικότητα του εκπαιδευτή, ο αξιωματικός εκπαίδευσε στη συνέχεια και άλλους συναδέλφους του δημιουργώντας έναν «στρατό» από τετράποδους αστυνομικούς. Λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αφού έκανε ανάλογη εκπαίδευση και σε σκυλιά του Λιμενικού, ο Βασίλης Βεράνης αποχώρησε από την ΕΛ.ΑΣ. και τώρα είναι ιδιοκτήτης κέντρου εκπαίδευσης σκύλων στην Θεσσαλονίκη.

Οι μέθοδοι εκμάθησης

«Τα τελευταία χρόνια εκπαιδεύω σκύλους χρησιμοποιώντας δικά μου εκπαιδευτικά συστήματα και προγράμματα, τα οποία βασίζονται αποκλειστικά σε θετικές μεθόδους εκμάθησης, επιβράβευση και ενθάρρυνση, τα οποία βελτιώνω μέσα από τις καθημερινές εμπειρίες μου και απόψεις που ανταλλάσσω με διαπρεπείς συναδέλφους μου στο εξωτερικό. Η εκπαίδευση ενός σκύλου απαιτεί εμπειρία, υπομονή, σαφείς γνώσεις. Το λάθος που κάνουν πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων είναι να στρέφονται σε αμφιβόλου… ποιότητας εκπαιδευτές και στη συνέχεια να μας φέρνουν το σκυλί τους εντελώς μπερδεμένο. Μας είχαν φέρει ένα σκυλάκι που ενώ είχε πάει σε εκπαιδευτή, είχε δαγκώσει περισσότερους από 30 ανθρώπους! Το εκπαιδεύσαμε σωστά και πλέον δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα» λέει στην «Espresso» ο κ. Βεράνης.

Μια γεύση από τη δουλειά που κάνουν ο ίδιος και οι διάδοχοί του -Ιόλη Γεωργούλη και Μάρκος Πελιτάρης- στο κέντρο εκπαίδευσης είχαν την ευκαιρία να πάρουν όσοι παρακολούθησαν τις εντυπωσιακές επιδείξεις με τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, οι οποίες έγιναν στο πλαίσιο της φετινής έκθεσης «Zootechnica» στη Θεσσαλονίκη.

Νίκος Πιτσιακίδης 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Η Μπόμπα δεν γλίτωσε ούτε αυτή τη φορά τη διαδικτυακή γιούχα

Πρόκειται για χάρισμα και οφείλουμε να τους το αναγνωρίσουμε!...

«Ξαπλώπουλος και σία» για τους αστυνομικούς στις Φυλακές Μαλανδρίνου

Ζωή και κότα εμφανίζονται να κάνουν όλοι οι αστυνομικοί...