Χειρουργική αντιμετώπιση λεύκη

Νέα μέθοδος με μεταμόσχευση αυτόλογων μελανοκυττάρων

Η λεύκη είναι σχετικά κοινή δερματολογική πάθηση, εφόσον προσβάλλει το 1%-2% του πληθυσμού. Κάνει την εμφάνισή της με μία ή περισσότερες κηλίδες οι οποίες στερούνται μελανίνης, της ουσίας που μας προστατεύει από τις ηλιακές ακτίνες. Εμφανίζεται συνήθως στις ηλικίες μεταξύ 10-30 ετών και φαίνεται ότι προτιμά τις ηλιόλουστες χώρες, γι’ αυτό και έχει ονομαστεί «η νόσος του φωτός». Ουσιαστικά πρόκειται για αυτοάνοσο νόσημα, που σημαίνει ότι ο ίδιος ο οργανισμός δημιουργεί αντισώματα κατά των μελανοκυττάρων.

Ακόμη δεν είναι γνωστό από τι προκαλείται. Η θεραπεία της λεύκης παραμένει συμπτωματική και δεν υπόσχεται πλήρη ίαση. Δεν χτυπάει δηλαδή τη ρίζα του κακού, αλλά τις εκδηλώσεις της και εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία του ασθενούς, το σημείο και η έκταση της βλάβης, η χρονική περίοδος που νοσεί ο ασθενής και άλλα.

Ωστόσο όσο προχωρεί η τεχνολογία τόσο προκύπτουν νέες μέθοδοι αντιμετώπισης δύσκολων περιπτώσεων όπως η λεύκη. Το περασμένο Σαββατοκύριακο στη γειτονική Ιταλία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο συνεδρίου Φωτοδερματολογίας μία νέα τεχνική για την καλύτερη αντιμετώπιση της λεύκης. Σύμφωνα με τον καθηγητή Τζιοβάνι Λεόνε, επικεφαλής του Τμήματος Φωτοδερματολογίας του Δερματολογικού Ινστιτούτου Σαν Γκαλικάνο, άρχισε ήδη πειραματική χειρουργική τεχνική, κατά την οποία πραγματοποιείται μεταμόσχευση αυτόλογων μελανοκυττάρων.

Ειδικό kit

Η μεγάλη διαφορά όμως της συγκεκριμένης μεθόδου είναι ότι παλιότερα ανάλογη μεταμόσχευση χρειαζόταν τουλάχιστον δύο ημέρες για να γίνει, ενώ τώρα, χάρη σε ένα ειδικό kit, ο χειρουργός μπορεί να την κάνει μέσα σε 20 λεπτά!
Η συγκεκριμένη τεχνική έχει ήδη χρησιμοποιηθεί πειραματικά σε τέσσερις ασθενείς και γίνεται σε συνεργασία με το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Γκεντ στο Βέλγιο και το πανεπιστημιακό νοσοκομειακό κέντρο στο Μπορντό της Γαλλίας.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Λεόνε, τα αποτελέσματα είναι ορατά έπειτα από έναν με ενάμιση μήνα και έχουν επιτυχία της τάξης του 80%. Παρ’ όλα αυτά ο Λεόνε επισημαίνει ότι δεν πρόκειται για μέθοδο ίασης της νόσου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ