Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο Μουζουράκης αποκάλυψε πως βάφτισε την κόρη του χωρίς να το πάρει...

Ο Πάνος Μουζουράκης δήλωσε πως βάφτισε την κόρη του...

Δημήτρης Ρούσσος: Ο τραγουδοποιός που πέρασε και από το «The Voice», είναι...

Οταν δεν γράφει τα δικά του τραγούδια, ο Δημήτρης...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που ...

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Πέμπτη 25 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Μην έχετε το κέρδος ως απόλυτη και μοναδική...

Βαριά πρόστιμα στα φαρμακεία για τα γενόσημα

Προειδοποιητική εγκύκλιος από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Δ. Κοντό για όλους όσοι δεν τα προτείνουν στους ασφαλισμένους

Αυστηρά μέτρα από τον ΕΟΠΥΥ στους φαρμακοποιούς που δεν συμμορφώνονται. Πρόστιμο από 500 έως και 5.000 ευρώ ή αποκλεισμός του φαρμακείου από την εκτέλεση συνταγών των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ από έναν έως έξι μήνες περιμένει τους φαρμακοποιούς σε περίπτωση που δεν προτείνουν το φθηνότερο γενόσημο φάρμακο (εφόσον βέβαια υπάρχει γενόσημο με την ίδια δραστική ουσία), σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Δημήτρης Κοντός.
Συγκεκριμένα με την εγκύκλιο του προέδρου του οργανισμού ο ΕΟΠΥΥ υπενθυμίζει στους φαρμακοποιούς πως έχουν καταλυτικό ρόλο στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, μέσω της χορήγησης γενόσημων φαρμάκων στους ασφαλισμένους. Και πως σε περίπτωση μη συμμόρφωσή τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με σειρά από κυρώσεις.

Οπως περιγράφεται στην εγκύκλιο, κατά την εκτέλεση της συνταγής οι φαρμακοποιοί είναι υποχρεωμένοι να γνωστοποιούν στον ασφαλισμένο του ΕΟΠΥΥ το φθηνότερο φάρμακο και το ποσοστό της συμμετοχής που αντιστοιχεί σε αυτό. Οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να ενημερώνουν τον ασφαλισμένο για κάθε συνταγή συγκεκριμένης δραστικής ουσίας χωριστά, ενώ υποχρεούνται να διαθέτουν σε απόθεμα και να χορηγούν το φαρμακευτικό προϊόν με τη χαμηλότερη λιανική τιμή.

Αν ο ασθενής επιλέξει ακριβότερο σκεύασμα, καταβάλλει τη διαφορά που προβλέπει η νομοθεσία (δηλαδή τη διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής τιμής και λιανικής τιμής του φαρμάκου που επέλεξε, συν το 25% της συμμετοχής του). Σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής οφείλει να υπογράψει σε ειδικό χώρο επί της συνταγής ότι επιθυμεί να λάβει το ακριβότερο φάρμακο και το γεγονός αυτό θα καταχωρείται επίσης στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης.
Η εγκύκλιος προβλέπει πως ο ΕΟΠΥΥ θα ελέγχει σε μηνιαία βάση τα δεδομένα εκτέλεσης συνταγών κάθε φαρμακείου και σε περίπτωση που διαπιστώνει παραβάσεις, θα καλεί τον φαρμακοποιό για εξηγήσεις εντός 10 ημερών. Αν οι εξηγήσεις δεν είναι επαρκείς, τότε οι φαρμακοποιοί θα βρίσκονται αντιμέτωποι με τσουχτερό πρόστιμο.

Αντίδραση

Εντονη ήταν η αντίδραση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο οποίος σε ανακοίνωσή του τονίζει τα εξής: «Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την επανακοινοποίηση του μνημονιακού νόμου Βορίδη, που εξαναγκάζει τους φαρμακοποιούς να αστυνομεύουν τους ασφαλισμένους προκειμένου να λαμβάνουν τα φθηνότερα φάρμακα.
»Οι φαρμακοποιοί δεν θα γίνουν οι αστυνόμοι των ασφαλισμένων. Η απόφαση αυτή είναι ανεφάρμοστη και καλούμε τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ να την ανακαλέσει» τονίζει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κωνσταντίνος Λουράντος. Και συμπληρώνει πως «και αυτή η μνημονιακή απόφαση, για την οποία οι φαρμακοποιοί έχουν προσφύγει στα δικαστήρια, θα πέσει στο κενό».
Η ανακοίνωση καταλήγει: «Επαναλαμβάνουμε μία ακόμη φορά πως οι φαρμακοποιοί απλώς εκτελούν συνταγές και δεν μπορούν συνεχώς να υφίστανται τις επιπτώσεις από τις φαεινές ιδέες και τις προτάσεις πολιτικών γυρολόγων».

Ελενα Σολωμού

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά: Πέθανε ο πατέρας της

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά, όπως ανακοίνωσε η...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...