Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Μέσα σε μία εβδομάδα έχουν γίνει ήδη 41 καταγγελίες για ενδοσχολική βία...

Σοβαρές αλλαγές στα σχολεία, που θα οδηγήσουν στην ισχυροποίηση...

Αποτύπωμα στη σκανδάλη της καραμπίνας δείχνει ότι ο 36χρονος σκότωσε τη...

Επιβεβαιώθηκε η δολοφονία της 63χρονης γυναίκας από τον ίδιο...

Βροχή οι καταγγελίες γυναικών στην Κρήτη για ενδοοικογενειακή βία

Διαδέχονται η μία την άλλη οι καταγγελίες γυναικών στην...

Η «μαύρη αγορά» δοτών σπέρματος

Τη «μαύρη αγορά» των σούπερ δοτών σπέρματος στις ΗΠΑ...

Εδώ κατάμαυρο Πολυτεχνείο

Σάλος για το τεράστιο σκοτεινό γκράφιτι με το οποίο άγνωστοι «έντυσαν» το ΕΜΠ

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει το τεράστιο σκοτεινό γκράφιτι με το οποίο άγνωστοι κάλυψαν τους τοίχους του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου επί της οδού Στουρνάρη. Το περιστατικό προκάλεσε ήδη την παρέμβαση της εισαγγελίας, που αναζητεί τους υπαιτίους, ενώ η διοίκηση του ΕΜΠ δηλώνει ότι θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει την όψη του ιστορικού κτιρίου το συντομότερο δυνατόν.3e3qw4rt 2

Οι φωτογραφίες με τη μαύρη τοιχογραφία που εδώ και μερικά 24ωρα καλύπτει την εξωτερική πλευρά του ΕΜΠ επί της Στουρνάρη και σε ένα μικρότερο τμήμα επί της Πατησίων έχουν ήδη κάνει τον γύρο του διαδικτύου, προκαλώντας πλημμυρίδα σχολίων από τους χρήστες.

Ορισμένοι τάσσονται υπέρ του γκράφιτι, το οποίο χαρακτηρίζουν «έργο τέχνης» ή «πράξη αντίστασης», αλλά η συντριπτική πλειονότητα των σχολιαστών κάνει λόγο για «αμαύρωση» ενός νεοκλασικού κτιρίου, «κατάντια και υποβάθμιση» και θέτει το ερώτημα με ποιο δικαίωμα αποφασίζουν κάποιοι να «κάνουν τέχνη πάνω σε ένα δημόσιο ιστορικό κτίριο», χωρίς να ρωτήσουν κανέναν.

«Πράξη που σε καμία περίπτωση δεν είναι αποδεκτή» χαρακτήρισε το γκράφιτι η Πρυτανεία του ΕΜΠ, που δηλώνει ότι θα προσπαθήσει να επαναφέρει την όψη του του κτιρίου «το συντομότερο δυνατόν, στο πλαίσιο βέβαια των ιδιαίτερα περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων του ιδρύματος». Πιο σκληρή ήταν η αντίδραση του προεδρείου της Συνόδου των Πρυτάνεων ΑΕΙ, που τόνισε ότι το γκράφιτι στο ΕΜΠ αποτελεί την «αποκορύφωση» των πράξεων βανδαλισμού σε βάρος πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων και ειδικότερα έκανε λόγο για «βεβήλωση ενός ιστορικού κτιρίου». 

Ερευνα από την εισαγγελία

Για το θέμα πήρε θέση το υπουργείο Παιδείας αναφέροντας σε σχετικό δελτίο Τύπου ότι «οι εκφράσεις αυθόρμητης τέχνης της νέας γενιάς» είναι σεβαστές, αλλά η συγκεκριμένη πράξη «υπερέβη τα όρια». Από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης δήλωσε ότι το γκράφιτι στο Πολυτεχνείο «απεικόνισε την κρίση στη χώρα» και συγχρόνως «κατέλαβε επιθετικά το ΕΜΠ και βανδάλισε το αρχιτεκτονικό μνημείο». Σε κάθε περίπτωση η εισαγγελία της Αθήνας αρχίζει κατεπείγουσα έρευνα ώστε να εντοπιστούν οι υπαίτιοι και να διαπιστωθεί αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της «διακεκριμένης φθοράς σε αντικείμενο που χρησιμεύει για κοινό όφελος».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Η μισή ελληνική τηλεόραση (από παρουσιαστές μέχρι ηθοποιούς) φλερτάρει με την Ευρωβουλή!

«Φώτα, κάμερα, πάμε!» είναι το σύνθημα των ευρωεκλογών 2024...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...