3 βήματα για προστασία της πρώτης κατοικίας

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο που έρχεται για το καθεστώς των πλειστηριασμών και τι θα απαιτείται για τη σχετική ρύθμιση

Το νομοσχέδιο για την προστασία της κύριας κατοικίας από πλειστηριασμό ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή το αμέσως προσεχές διάστημα η κυβέρνηση, το οποίο θα παρέχει «ομπρέλα προστασίας» έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2015. Σύμφωνα με το σχέδιο, η προστασία από τους πλειστηριασμούς αφορά την κύρια ή μοναδική κατοικία του δανειολήπτη, η αξία του ακινήτου του οποίου δεν υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ και θα αφορά όσους οφειλέτες πληρούν τρεις βασικές προϋποθέσεις και κρίνονται «συνεργάσιμοι». Ειδικότερα προκειμένου να υπαχθούν στη σχετική ρύθμιση θα πρέπει να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

* Το ετήσιο δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα όπως διαμορφώνεται μετά την αφαίρεση των κρατήσεων υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων, του φόρου εισοδήματος και της εισφοράς αλληλεγγύης είναι μικρότερο ή ίσο των 50.000 ευρώ.

* Η συνολική αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας είναι μικρότερη ή ίση των 500.000 ευρώ και εξ αυτής το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό την 31η Δεκεμβρίου του 2014 δεν υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ, εξαιρουμένων περιοδικών παροχών από συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά προγράμματα. Τα κριτήρια αυτά προσαυξάνονται κατά 20% στην περίπτωση οικογενειών με τρία ή και περισσότερα τέκνα, άτομα με αναπηρία 67% και άνω και όσους βαρύνονται φορολογικά με άτομα με αναπηρία 67% και άνω.

Ποιοι εξαιρούνται

Στην περίπτωση που το καθαρά ετήσιο εισόδημα ξεπερνά τα 25.000 ευρώ οι οφειλέτες υποχρεούνται να καταβάλλουν προς τους δανειστές μηνιαίως ποσοστό 10% στο ποσό έως τα 25.000 ευρώ και ποσοστό 20% στο υπερβάλλον εισόδημα. Εξαιρούνται της παραπάνω υποχρέωσης καταβολής οικογένειες που βαρύνονται φορολογικά με τρία και περισσότερα τέκνα, άτομα με αναπηρία 67% και άνω και όσοι βαρύνονται φορολογικά με άτομα με αναπηρία 67%, όταν το ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους είναι έως 35.000 ευρώ.

Οι καταβολές κατά την περίοδο απαγόρευσης πλειστηριασμού αφαιρούνται από το ανεξόφλητο υπόλοιπο. Για τους οφειλέτες που είναι άνεργοι και για τους οφειλέτες με μηδενικό εισόδημα παρέχεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών. Σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης έως και για έξι συνεχόμενους μήνες αίρεται για τον συγκεκριμένο οφειλέτη και τη συγκεκριμένη οφειλή η απαγόρευση πλειστηριασμού.

Ελενα Σολωμού 

 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ